Luomuruokaa ja omaa hunajaa – täältä valmistuvat Suomen huippukokit
Suurin osa Suomen menestyneimmistä keittiömestareista on aloittanut uransa ravintolakoulu Perhosta. Suomen ensimmäinen ravintolakoulu juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan.
Ravintolakoulusta valmistuneita huippunimiä ovat muun muassa Hans Välimäki, Markus Maulavirta, Top Chef -voittaja Kira Weckman ja Sharen Sasu Helenius.
Runsaasti hakijoita
Ravintolakoulun lisärakennus, Perhon Proffa, valmistuu juhlavuoden syksyllä. Oppilasmäärä nousee entisestään lisärakennuksen myötä. Alun perin vain 200 oppilaalle tarkoitetussa koulussa opiskelee tänä vuonna yli 500 oppilasta.
– Koulutus on erittäin perusteellinen. Ravintolan esimiehet ja opettajat auttavat aina tarvittaessa, kertoo toisen vuoden kokkiopiskelija Antti Nousiainen.
Koulun yhteydessä toimii joutsenmerkitty Ravintola Perho, joka on opiskelijoiden ensimmäinen työssäoppimispaikka. Ravintola Perhon vuoromestari Miika Ihander ohjaa opiskelijoita ravintolan keittiössä.
– Koulun suosio kasvaa tasaisesti. Hakijoita on joka vuosi enemmän ja enemmän, Ihander kertoo.
– Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta haasteellinen se tulee olemaan opiskelijamäärien kasvaessa, Ihander pohtii.
Kasviksia omasta pellosta
Perho kiinnittää huomiota esimerkillisesti ympäristöasioihin. Ravintola Perho nousi vuoden 2014 lopulla neljännelle portaalle viisiportaisessa EcoCentrian Portaat Luomuun -ohjelmassa, jonka tavoitteena on edistää luomutuotteiden käyttöä.
Perho on mukana myös kumppanuusmaataloustoiminnassa, jonka tarkoituksena on vaalia ruoan alkuperää ja viljelyn ekologisuutta.
– Herttoniemen osuuskunnan kautta tulee tosi paljon vihanneksia ja juureksia koulun ja ravintolan käyttöön, kertoo Ihander.
Ravintolakoululla on kymmenen sato-osuutta Herttoniemen osuuskunnassa. Myös oppilaat osallistuvat viljelmien hoitamiseen.
Raaka-ainelähtöisyys näkyy myös koulun omana hunajantuotantona. Hunajatuotantoa harjoitetaan koulun kattoterassilla.
Juhlavuosi tuo mukanaan tapahtumia
Juhlavuotena ravintolassa on tarjolla klassikkomenu. Klassikkomenua tarjoillaan koko vuoden ajan. Listalle ovat päässeet muun muassa Kuhaa Mannerheimin tapaan ja Perhon perinteinen pippuripihvi.
Myös koulun omalla pienpanimolla on juhlavuosi, kun panimo täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Olut valmistetaan käsityönä kotimaisista raaka-aineista. Panimon päätuote on Perhon Rohkea-olut, jonka lisäksi valmistetaan kausioluita.
Juhlavuosi tuo mukanaan paljon erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi tammikuun lopulla järjestettävässä POP UP- tapahtumassa opiskelijat neljästä maasta, Suomesta, Espanjasta, Italiasta ja Latviasta tarjoilevat asiakkaille espanjalaista ruokaa. Yhteistyötä tehdään ravintola Juuren ja Pastisserie Comasin kanssa.
Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!
Laura Matilainen, laura.matilainen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan