Moni ravintoloitsija ei halua avata ravintoloidensa ovia, jos viranomaiset asettavat toiminnalle liian tiukat reunaehdot. Muun muassa amerikkalainen yrittäjä ja ravintoloitsija Ryan Pernice perustelee CNN:lle, miksi ravintolatoiminta ei nykytilanteesssa kannata. Myös Suomessa pelätään liian tiukkojen rajoitusten vaikutusta.
Videolla: Yhdysvaltalainen ravintola avasi ovensa sitten maaliskuun – ihmiskokoiset nuket olivat vallanneet pöytiä, jotta asiakkaat pitäisivät turvaväleistä kiinni
Yhdysvalloissa esimerkiksi Georgian osavaltio salli ravintoloiden uudelleenavaamisen koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa jo huhtikuun lopussa. Kolmen tunnetun ravintolan omistaja Ryan Pernice ei kuitenkaan ole halunnut startata ravintoloidensa toimintaa. Pernice on huolissaan työntekijöidensä ja asiakkaidensa terveydestä, mutta päätökseen liittyy toinenkin syy: ravintolat eivät voi tehdä voittoa sosiaalisen eristäytymisen vallitessa.
– Jos puhutaan ravintoloitsijoille ympäri maailman, kieli on eri mutta matematiikka sama: ravintolat ja baarit tarvitsevat isoja ihmismääriä selvitäkseen.
Pernice itse on joutunut lomauttamaan 120 työntekijästään 80 henkilöä. Muut jatkavat take away -toiminnan parissa ja sillä ei pitkälle pötkitä. CNN:n mukaan miljoonat muut ravintola- ja baarityöntekijät maailmanlaajuisesti ovat menettäneet hetkellisesti tai pysyvästi työnsä. Joissakin maissa ravintoloiden rajoituksia on jo purettu, mutta se ei välttämättä ratkaise ongelmaa.
"Minua ei kiinnosta tai innosta puolityhjä ravintolasali, jossa asiakkailta mitataan kuume ja kaikilla on maski"
Tehdäkseen voittoa, monet ravintolat tarvitsevat isoja asiakasmääriä ja vieriviereen aseteltuja ruokapöytiä. Kyseessä on bisnesmalli, joka ei yksinkertsaisesti sovi yhteen sosiaalisten rajoitusten, kuten isojen turvavälien kanssa.
