Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiömestari kahden vaihtoehdon edessä: Helsinkiläisen huippuravintolan voi avata 6–9 asiakkaalle – tai sitten voi tehdä jotain täysin päinvastaista

3:03Miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi?
Julkaistu 19.05.2020 14:18
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo, miten ravintolan toiminta jatkuu kesäkuussa, kun ovet voitaisiin jälleen uusia asetuksia noudattaen avata. 

MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivusto on seurannut koko poikkeuksellisen koronakevään ajan helsinkiläisen Michelin-ravintola Oran toimintaa ravintola-alan myllerryksessä. Uutisoimme aiemmin kuinka keittiömestari Sasu Laukkonen muutti Michelin-ravintolansa sushitehtaaksi ja alkoi myydä take awayna 15 euron sushibokseja. Päätös osoittautui oikeaksi, sillä sushibokseista tuli hitti ja Laukkonen pystyi kattamaan ravintolansa kulut sekä jopa palkaamaan pieneen ravintolaansa lisää henkilökuntaa.

Nyt ravintoloilla on mahdollisuus jälleen avata ovensa myös sisällä ruokaileville asiakkaille 1.6. lähtien – tosin tietyin rajoituksin. Hallitus antoi tiistaina esityksen rajoituksista, jotka etenevät eduskunnan käsittelyyn. Asetuksessa muun muassa rajoitettaisiin asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista. Ravintolat saisivat olla auki aamukuudesta iltayhteentoista ja anniskelua saisi olla aamuyhdeksästä iltakymmeneen.

"Kukaan muu ei sinun liiketoimintaasi pelasta kuin sinä itse"

Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo, että hänellä on ollut rajoituksia ja uudelleenavaamista ajatellen useampia varasuunnitelmia jo viikkojen ajan. Laukkonen ei ole jäänyt tuleen makaamaan ja odottelemaan tukipaketteja, vaan ryhtynyt itse toimeen pelastaakseen liiketoimintansa.  

– Itse olen ajatellut näin, että kukaan muu ei sinun liiketoimintaasi pelasta kuin sinä itse. Kyllä sen liiketoiminnan perusta täytyy lähteä sinusta itsestäsi.

Keittiömestari kertoo, että Michelin-ravintola Ora ei aio palata normaaliin toimintaan, kun ravintoloilla on taas lupa avata ovensa 1.6. Pienessä ravintolassa turvavälit ja asiakasmäärien puolittuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että sisälle voitaisiin ottaa 6–9 asiakasta. Lisäksi anniskelun pitäisi loppua jo kello 22.

– Normaalisti meillä on menu ja viinipaketti 160 euroa per henkilö. Näillä asiakasmäärillä sillä ei maksa juoksevia kuluja, liksoja, raaka-aineita tai mitään. Summa ei ole edes puolet siitä, mitä nyt myymme take awayna.

Ravintolatoiminnan rajoitukset iskevätkin nyt kaikista pahiten juuri pieniin ravintoloihin, joilla ei ole terassipaikkoja. Näin ollen Laukkonen oli jo ennen hallituksen virallisia linjauksia tehnyt sen päätöksen, että aikoo jälleen kerran uida vastavirtaan.

– Sushin myynti ei ole laantunut ja se on sellainen lypsylehmä, jota ei missään nimessä pidä nyt poistaa. Ihmiset tietävät jo, että Orasta saa sushia. Jotenkin sellainen valtavankokoinen nuoli näyttää nyt siihen suuntaan, että kun muut avaavat ravintolansa, niin Sasu tekee take awayta, Laukkonen nauraa.

Hän laskee, että jos avaisi ravintolansa normaaliin fine dining -toimintaan ja asiakkaita saisi tulla vain puolet normaalista, 2-3 henkilökunnan jäsentä pitäisi lomauttaa. Sushitoiminta on sen sijaan mahdollistanut jopa yhden henkilön palkkaamisen lisää. Lisäksi ravintolasta on voinut ostaa illalliskasseja, joiden avulla on pystynyt valmistamaan kotona huippulaatuisen illallisen.

"Ora in the park" on sydämen ja mahan asialla

Pienen ravintolan pikkuruisessa keittiössä ei ole mahdollista harjoittaa samanaikaisesti sekä take away- että illallistoimintaa, joten Laukkonen on päättänyt jatkaa noutoruoalla. Michelin-kokin suunnitelmissa on nyt myös laajentaa take away -toimintaa ”Ora in the park” -ajatuksella.

– Teemme annoksia, joita voi nautiskella vaikka puistopiknikillä. Nyt, kun rajoituksia aletaan höllentämään, voit mennä vaikka kaveriperheen kanssa piknikille puistoon ja ostaa meiltä ruoka-annoksia. Annokset ovat biohajoavissa astioissa ja pääruoankin voi syödä kylmänä.

Laukkonen näkee uuden ruokatuotteensa sopivan erityisesti niille, jotka eivät vielä välttämättä halua tai uskalla mennä ravintolaan sisään syömään. Moni ravintola myös mitä luultavimmin lopettaa noutoruokatoimintansa sillä hetkellä, kun ovet kesäkuun ensimmäinen päivä avautuvat, joten Laukkosen take away -jatkolle saattaa löytyä kysyntää.

– Minulla ajatuksena on, että miksi avata muutamaa asiakaspaikkaa, jos silloin pitää lomauttaa ihmisiä? Eikö olisi paljon fiksumpaa mennä päinvastaiseen suuntaan. Menen vastavirtaan, mutta tarjoan isolle massalle mahdollisuuden nauttia ravintolaruoasta, Laukkonen perustelee ja jatkaa:

– Emme ole ensimmäisessä ryppäässä avaamassa ovia. Kesäkuussa tulemme palvelemaan niitä ihmisiä, jotka eivät haluakaan mennä ravintolaan. Monet katsoo näitä rajoituksia negatiivisesti, mutta itse haluan kanavoida kaiken energian siihen, että voimme tehdä jotain tarpeellista ja iloa tuottavaa. Nyt ollaan sydämen ja mahan asialla.

Lue myös: Helsinkiläinen keittiömestari äimistyneenä Michelin-ravintolassaan – 15 euron konseptista hitti: "Myynti räjähti käsiin"

Lisää aiheesta:

Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Ravintoloitsija Jussi kypsyi, kun ruokatilauspalvelu "vei jäätävän summan välistä" – keksi yksinkertaisen ratkaisun: "Jokaisesta tilauksesta jää nyt jotain käteen"Helsinkiläinen keittiömestari äimistyneenä Michelin-ravintolassaan – 15 euron konseptista hitti: "Myynti räjähti käsiin"Luovuus kukkii nyt ravintola-alalla ennennäkemättömällä tavalla – porvoolainen Michelin-kokki myy keittoa ämpäreissä, Helsingissä vaihdettiin skandiruoka pizzaan: "Joko konkurssi tai luovaa ratkaisua"Helsinkiläinen keittiömestari muuttaa Michelin-ravintolansa "sushitehtaaksi" koronakriisissä: "Kaiken tämän keskellä jotain positiivista"
RuokaRavintolatKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:01
    Liha

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • pe17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • to20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • to19:09
    Arkiruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"