Yksi maailman parhaista ravintoloista ei ehkä enää avaa oviaan – huippukokki Daniel Humm kokkaa nyt vähävaraisille: "Meidän täytyy määritellä luksus uudelleen"

Eleven Madison Park
Shutterstock/Eleven Madison Park

Maailman parhaimmaksikin valittu newyorkilaisravintola Eleven Madison Park ei välttämättä enää avaudu koronakriisin jälkeen, ainakaan samalla konseptilla kuin ennen.

New Yorkissa toimiva Eleven Madison Park -ravintola valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi vuonna 2017. Kolmen Michelin-tähden ravintola sijaitsee Manhattanilla ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1998. Vuodesta 2006 huippuravintolan keittiötä on johtanut kokki Daniel Humm. Nyt keittiömestari kertoo uutissivusto Bloombergille, ettei ravintola enää välttämättä avaa oviaan koronakriisin jälkeen.

– Eleven Madison Parkin yllä leijuu kysymysmerkki, avautuuko se uudelleen vai ei. Uudelleen avaaminen maksaisi miljoonia dollareita. Täytyisi saadda kaikki työntekijät takaisin. Työskentelen isossa tilassa hienoilla välineillä ja haluan jatkossakin kokata upeista raaka-aineista luovasti. Samaan aikaan siinä pitää kuitenkin olla jotain järkeä, Humm totesi Bloombergin haastattelussa maanantaina.

"Ymmärsin, kuinka paha tilanne oikeasti on"

Humm sanoo, että 80-paikkaisen luksusravintolan pakotettu sulkeutuminen maaliskuun puolessa välissä oli odottamatonta. Keittiömestari kertoo, että pöydät oli varattu täyteen loppuun asti, kunnes käsky sulkemiseen tuli. Aluksi kokki kuvitteli, että sulkuaika olisi maksimissaan pari viikkoa.

– Mutta kun ravintolatoimenjohtaja Danny lomautti tiimin, ymmärsin, kuinka paha tilanne oikeasti on. Tällaisissa tilanteissa hän aina selvittää kaikki mahdollisuudet.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Humm joutui luopumaan työntekijöistään, joista jopa 30 prosenttia työskentelee viisumilla Yhdysvalloissa. 

– Heidän kaikkien oli lähdettävä kotiin tyhjin käsin. Se särki sydämeni. 

Keittiömestari kertoo harkinneensa ensin take away -myyntiä, mutta luopui pian ideasta, sillä se ei olisi ollut Eleven Madison Parkin tyylistä. Humm koki, että newyorkilaiset eivät nyt tarvitse hienostunutta ruokaa hienoissa rasioissa, eikä toiminta edes olisi ollut kannattavaa.

Sen sijaan Humm ajeli pitkin New Yorkia pyörällään ja pohti seuraavaa siirtoaan. Hän mietti, miten voisi olla avuksi tilanteessa, jossa vähävaraiset näkevät yhä enemmän nälkää. Keittiömestari kuuluu voittoatavoittelemattoman Rethink Food -järjestön hallitukseen, ja päätti ryhtyä toimeen. Järjestön kautta toimitetaan ravintolasta ylijääneitä ruokia niitä tarvitseville. 

– Menin American Expressille ja ilmoitin, että tarvitsen 250 000 dollaria tämän homman starttaamiseen. 

"Minun ei tarvitse enää ruokkia vain sitä etuoikeutettua yhtä prosenttia"

Luottokorttiyhtiö suostui ja niinpä Humm muutti huhtikuun alussa Eleven Madison Parkin keittiöksi, joka valmistaa päivittäin 3000 annosta kaupungissa asuville vähävaraisille. Jos Eleven Madison Park vielä joskus avaa ovensa normaalitoimintaan, Humm aikoo sen ohessa jatkaa myös kodittomien ja vähävaraisten ruoka-apua.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

– Miten tahansa Eleven Madison Park avautuukaan, meidän täytyy määritellä luksus uudelleen. Se tulee olemaan mahdollisuus tehdä ruokaa ihmisille, joilla ei ole mitään. Minun ei tarvitse enää ruokkia vain sitä etuoikeutettua yhtä prosenttia.

Humm uskoo, että ravintoloiden uudelleenavautuminen merkitsee karua todellisuutta. Ravintolat joutuvat veloittamaan ruoista enemmän ja töitä ei riitä kaikille.

–  Olen kuitenkin toiveikas, että me palaamme vielä. 

Alla olevassa kuvassa Eleven Madison Parkin hummeriannos ajalta, jolloin kaikki oli vielä normaalisti.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lähde: Bloomberg

***

9:15

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja