Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
Shutterstock/Eleven Madison Park
Julkaistu 06.05.2020 12:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maailman parhaimmaksikin valittu newyorkilaisravintola Eleven Madison Park ei välttämättä enää avaudu koronakriisin jälkeen, ainakaan samalla konseptilla kuin ennen.

New Yorkissa toimiva Eleven Madison Park -ravintola valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi vuonna 2017. Kolmen Michelin-tähden ravintola sijaitsee Manhattanilla ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1998. Vuodesta 2006 huippuravintolan keittiötä on johtanut kokki Daniel Humm. Nyt keittiömestari kertoo uutissivusto Bloombergille, ettei ravintola enää välttämättä avaa oviaan koronakriisin jälkeen.

– Eleven Madison Parkin yllä leijuu kysymysmerkki, avautuuko se uudelleen vai ei. Uudelleen avaaminen maksaisi miljoonia dollareita. Täytyisi saadda kaikki työntekijät takaisin. Työskentelen isossa tilassa hienoilla välineillä ja haluan jatkossakin kokata upeista raaka-aineista luovasti. Samaan aikaan siinä pitää kuitenkin olla jotain järkeä, Humm totesi Bloombergin haastattelussa maanantaina.

"Ymmärsin, kuinka paha tilanne oikeasti on"

Humm sanoo, että 80-paikkaisen luksusravintolan pakotettu sulkeutuminen maaliskuun puolessa välissä oli odottamatonta. Keittiömestari kertoo, että pöydät oli varattu täyteen loppuun asti, kunnes käsky sulkemiseen tuli. Aluksi kokki kuvitteli, että sulkuaika olisi maksimissaan pari viikkoa.

– Mutta kun ravintolatoimenjohtaja Danny lomautti tiimin, ymmärsin, kuinka paha tilanne oikeasti on. Tällaisissa tilanteissa hän aina selvittää kaikki mahdollisuudet.

Yksi maailman parhaista ravintoloista ei ehkä enää avaa oviaan – huippukokki Daniel Humm kokkaa nyt vähävaraisille: "Meidän täytyy määritellä luksus uudelleen"

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Humm joutui luopumaan työntekijöistään, joista jopa 30 prosenttia työskentelee viisumilla Yhdysvalloissa. 

– Heidän kaikkien oli lähdettävä kotiin tyhjin käsin. Se särki sydämeni. 

Keittiömestari kertoo harkinneensa ensin take away -myyntiä, mutta luopui pian ideasta, sillä se ei olisi ollut Eleven Madison Parkin tyylistä. Humm koki, että newyorkilaiset eivät nyt tarvitse hienostunutta ruokaa hienoissa rasioissa, eikä toiminta edes olisi ollut kannattavaa.

Sen sijaan Humm ajeli pitkin New Yorkia pyörällään ja pohti seuraavaa siirtoaan. Hän mietti, miten voisi olla avuksi tilanteessa, jossa vähävaraiset näkevät yhä enemmän nälkää. Keittiömestari kuuluu voittoatavoittelemattoman Rethink Food -järjestön hallitukseen, ja päätti ryhtyä toimeen. Järjestön kautta toimitetaan ravintolasta ylijääneitä ruokia niitä tarvitseville. 

– Menin American Expressille ja ilmoitin, että tarvitsen 250 000 dollaria tämän homman starttaamiseen. 

"Minun ei tarvitse enää ruokkia vain sitä etuoikeutettua yhtä prosenttia"

Luottokorttiyhtiö suostui ja niinpä Humm muutti huhtikuun alussa Eleven Madison Parkin keittiöksi, joka valmistaa päivittäin 3000 annosta kaupungissa asuville vähävaraisille. Jos Eleven Madison Park vielä joskus avaa ovensa normaalitoimintaan, Humm aikoo sen ohessa jatkaa myös kodittomien ja vähävaraisten ruoka-apua.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

– Miten tahansa Eleven Madison Park avautuukaan, meidän täytyy määritellä luksus uudelleen. Se tulee olemaan mahdollisuus tehdä ruokaa ihmisille, joilla ei ole mitään. Minun ei tarvitse enää ruokkia vain sitä etuoikeutettua yhtä prosenttia.

Humm uskoo, että ravintoloiden uudelleenavautuminen merkitsee karua todellisuutta. Ravintolat joutuvat veloittamaan ruoista enemmän ja töitä ei riitä kaikille.

–  Olen kuitenkin toiveikas, että me palaamme vielä. 

Alla olevassa kuvassa Eleven Madison Parkin hummeriannos ajalta, jolloin kaikki oli vielä normaalisti.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lue myös: Helsinkiläisravintoloitsija kertoo karut luvut MTV:lle: Liikevaihto pudonnut 99 prosenttia – yksi toive hallitukselle: "Tukia"

Lähde: Bloomberg

***

9:15Fasaanilihapullat lähtevät nyt liikkeelle – MTV seuraa, miten fine dining -ruoka pakataan kylmälaatikoihin

Lisää aiheesta:

Keittiöpäällikkö Tomin vuodatus "ravintolan pahimmista asiakkaista" voi koskettaa sinuakin – karu ilmiö tuttu myös Suomesta: "Käytöksenne on häpeällistä"Keittiömestari kahden vaihtoehdon edessä: Helsinkiläisen huippuravintolan voi avata 6–9 asiakkaalle – tai sitten voi tehdä jotain täysin päinvastaistaRajoituksia, mutta ei tuottoa – ravintoloitsijat kertovat karun totuuden, miksi avaaminen ei nyt kannata: "Miten sitä voisi selvitä 15 asiakkaalla ja 1,5 metrin turvaväleillä?"Helsinkiläinen keittiömestari äimistyneenä Michelin-ravintolassaan – 15 euron konseptista hitti: "Myynti räjähti käsiin"Ateria kohutussa suomalaisravintolassa maksaa 180 euroa, eikä erikoisruokavalioita toteuteta – illallispaikat myytiin silti hetkessä loppuun: "Jonossa on 500–600 ihmistä" ”Lontoon paras ravintola” olikin suuri huijaus: Tarjoili valmisruokaa – ihmiset uskoivat silti sokeasti arvioihin
RuokaRavintolatKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!