Punaisen ja prosessoidun lihan syömistä ei tarvitsekaan rajoittaa? Tutkijoiden tuore kohuväite aiheutti kritiikkiryöpyn: "Vastuutonta!"

jauhelihapihvitjaranskalaiset
Tutkijoiden tuore väite kohahduttaa: Eikö punaisen lihan syöntiä pidäkään rajoittaa? Shutterstock

Syyskuun viimeisenä päivänä julkaistut tutkimustulokset kumoavat yllättäen aiemmat tutkimustiedot punaisen ja prosessoidun lihan terveyshaitoista.

Mitä mieltä suomalaiset ovat lihansyönnin vähentämisestä? Yllä olevalla videolla paljastetaan suomalaisten ostoskärryjen sisällöt. 

Punaisen ja prosessoidun lihan liiallisen syömisen haitoista on varoiteltu jo vuosia. Lihansyönti on tutkimuksissa linkitetty muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja syöpien puhkeamiseen.

Suomessa virallisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syömään punaista tai prosessoitua lihaa korkeintaan 500 g viikossa. Punaiella lihalla tarkoitetaa naudan-, sian- ja lampaanlihaa. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi makkarat, nakit ja leikkeleet. 

Kansainvälisessä tutkijapaneelissa maanantaina julkaistut tuoreet tutkimustulokset väittävät kuitenkin aivan päinvastaista. Ravitsemustutkijoista koostuvan asiantuntijakonsortion mukaan punaisen lihan syöntiä ei ole syytä rajoittaa nykyisistä suosituksista. Muun muassa kanadalaisista, espanjalaisista ja puolalaisista tutkijoista koostuvan tutkijaryhmä ei löytänyt yhteyttä lihasyönnin ja sairauksien, kuten diabeteksen, syövän ja sydänsairausten väliltä.  

Tutkimustulokset julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -tutkimusjulkaisussa.

"Karhunpalvelus kansanterveydelle"

Tuoreet tutkimustulokset ovat ristiriidassa aiempien virallisten terveyssuositusten kanssa, minkä vuoksi useat terveysjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa tutkijoiden tuoreesta lausunnosta.

Muun muassa voittoa tavoittelematon lääketieteellinen Physicians Committee for Responsible Medicine -järjestö PCRM on julistanut tuoreet tutkimustulokset harhaanjohtaviksi. Järjestön mukaan on olemassa runsaasti todisteita ja tutkimustietoa esimerkiksi punaisen lihan ja sydänsairauksien yhteydestä. PCRM:n mukaan lihansyöntiin kannustaminen on valtava karhunpalvelus kansanterveydelle.

– Pyydämme oikaisemaan virheelliset väittämät. Tutkimuksen otsikon mukaan runsaasti lihaa syövien ei tarvitse muuttaa elintapojaan ja tämä väittämä on huono. Parempi yhteenveto tutkimuksesta olisi, että lihansyönnin pienen vähentämisen hyödyt ovat epävarmoja, tohtori Neal Barnard, PCRM:n puheenjohtaja totesi komitean lausunnossa. 

Myös Amerikan sydänyhdistys on todennut tuoreiden tutkimustulosten olevan hyvin kyseenalaisia. 

Tutkimustulokset eivät ole virallisia ohjeita, eikä minkään maan hallitus tai terveyselin ole tukenut niitä. Amerikkalaisen televisiokanava CBS:n mukaan jo sadat johtavat lääkärit, tutkijat ja ravitsemusterapeutit ovat tyrmänneet uudet tutkimusväitteet.

– Täysin vastuutonta antaa tällaisia suosituksia, kommentoi muun muassa ravitsemustieteiden yksikköä Harvardissa johtava tohtori Frank Hu

Lähteet: CNN , CBS, NBC​​​​​​​

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.