Mainos
Mainos

Totuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"

Professori Aaron Carroll perustelee tuoreessa kirjassaan, miksi rasvan syöminen ei todellisuudessa lihota.

Lääketieteen professori Aaron Carroll hyppää monen muun terveysasiantuntijan kelkkaan ja tyrmää vuosikymmenten uskomukset rasvasta. Tuoreessa kirjassaan The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully, professori selittää, miksi vähärasvaiset ruokavaliot eivät auta painonhallinnassa.

– Tiedämme yhden asian rasvasta varmasti: rasvansyönti ei aiheuta lihomista. Se voi päinvastoin jopa auttaa painonhallinnassa, Indianan lääketieteellisessä yliopistossa työskentelevä Carroll toteaa.

Carroll ei ymmärrä, miksi ihmiset silti vielä tänä päivänä sortuvat vähärasvaiseen ruokavalioon laihtumisen toivossa. 

Sokeri on elimistön todellinen vihollinen?

Carrollin mukaan asiaa on tutkittu niin paljon, että voidaan olla jo varmoja siitä, ettei vähärasvaisilla ruokavalioilla saavuteta terveyshyötyjä. Sen sijaan tutkimuksissa on osoitettu, että runsaasti rasvaa syövät, mutta prosessoitujen hiilihydraattien syöntiä rajoittavat ihmiset pudottavat painoaan tehokkaasti ja saavuttavat muita terveyshyötyjä. Elimistön todellinen vihollinen onkin sokeri.

Yliopistouransa lisäksi professori Aaron Carroll on kirjoittanut terveydestä ja siihen liittyvästä tutkimustyöstä muun muassa CNN:lle, Bloombergille, New York Timesiin ja Wall Street Journaliin. Carroll on myös ollut mukana tekemässä kolmea kirjaa, jossa murretaan terveyteen liittyviä myyttejä.

Aiheesta julkaistiin uusi tutkimustulos viimeksi elokuussa. Tutkijat vertailivat yli 135 000 ihmisen ruokavalioita 18 eri maassa. Tutkimusanalyysi nosti ilmi, että vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla oli korkeampi riski sairastua muun muassa sydänperäisesti. Sen sijaan vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavilla riski sairastumiseen oli pienentynyt. Carroll muistuttaa, että esimerkkejä samansuuntaisista tutkimustuloksista on useita.

– Johtopäätös? Todisteet vähärasvaisen dieetin hyötyjen puolesta ovat hyvin vähäiset. Se ei laihduta. Sen sijaan tiettyjen rasvojen syömisen hyödyt ovat selkeät.

"Rasvattomia tuotteita tulisi vältellä kuin ruttoa"

Ihmiskeho tarvitsee rasvaa toimiakseen oikein. Jos ihminen ei syö rasvaa, hän korvaa ne mitä luultavimmin prosessoiduilla hiilihydraateilla ja sokerilla, jotka ovat yhteydessä ylensyömiseen ja liikalihavuuteen. Kun ihminen valitsee kaupasta vähärasvaisen tuotteen, rasva on yleensä korvattu juurikin sokereilla.

Ei kuitenkaan ole täysin yhdentekevää, millaisista rasvoista ruokavalio koostuu. On ilmiselvää, että lautasella tulisi suosia erityisesti pehmeitä, hyviä rasvoja. Kovien eläinrasvojen sijaan ruokavalioon kannattaa valita runsaasti esimerkiksi kalaa, pähkinöitä, oliiviöljyä ja avokadoja.

Myös yksi Iso-Britannian arvostetuimmista sydänlääkäreistä, tohtori Aseem Malhotra tunnetaan rasvan puolestapuhujana ja sokerin vastustajana. Malhotra on aiemmin kommentoinut vuosikymmenten uskomusten rasvojen haitallisuudesta olevan täysin puppua.

Malhotra kertoo kannustavansa potilaitaan syömään enemmän rasvaa ja nimenomaan täysirasvaisia tuotteita.

– Rasvattomia tuotteita tulisi vältellä kuin ruttoa.

Rasvaa ei tule vältellä lääkärin mukaan edes korkean kolesterolin pelossa.

– Menisin jopa niin pitkälle, että väitän vuonna 1977 annetun ravitsemussuosituksen rasvan vähentämisestä aiheuttaneen nykypäivän lihavuusepidemian.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja