Porvooseen saatiin ensimmäinen Michelin-tähti – julkistus sai varauskalenterin täyttymään
Porvoolainen ravintola Vår sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuoden 2023 Michelin Guide Nordic Countries -oppaan julkistuksessa.
Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet 2023 on jaettu ja oppaaseen saatiin tänä vuonna myös lisää suomalaisedustusta.
MTV Uutiset Live haastatteli Vårin ravintoloitsijat Niko Lehdon ja Marjo Lindbergin sekä keittiömestari Oskar Kotkan tuoreeltaan tähtiuutisen jälkeen.
Voit katsoa koko haastattelun yllä olevalta videolta.
Lue myös: Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2023 – jälleen uusi suomalaisravintola sai tähtensä!
"Pöytävarauksia on tullut"
Nyt seuraa klassinen kysymys: Mikä nyt on fiilis?
– Aika sanoinkuvaamaton tunne, pieneen 50 000 ihmisen kylään saatiin tehtyä tällainen juttu. Ihan huikea kokemus, ravintoloitsija Niko Lehto toteaa.
Michelin-tähden eteen on Lehdon mukaan tehty töitä jopa kymmeniä vuosia ja Vårissa erityisesti viimeisen parin vuoden ajan.
– Itse henkilökohtaisesti tiesin, että teemme sillä tasolla ruokaa, mutta Porvoossa ei olla ikinä käyty, Lehto toteaa viitaten siihen, kuinka hankalaa Suomessa on saada Michelin-oppaan huomio.
Ravintoloitsija Marjo Lindberg ei osaa arvioida, koska Micheliniltä ollaan käyty ravintolassa – kaikkia vieraita palvellaan joka tapauksessa samalla tavalla.
Lindberg toteaa, ettei ole vielä uskaltanut vilkaista varauskalenteria, johon Lehto toteaa, että aika täyttynyttä on.
– Pöytävarauksia on tullut. Nyt kannattaa käydä varaamassa, jos haluaa pöydän, Lehto toteaa.
Lähiruokaa kasvukauden mukaisista tuotteista
Ravintolan keittiömestari Oskar Kotka kertoo, että Vårin ideana on tarjota paikallisesti tuotettua lähiruokaa, aina sesongin mukaisista tuotteista.
Ravintolassa on tarjolla aina yksi menuvaihtoehto, jossa korostuu siis kasvukauden parhaimmat ainekset.
Keittiömestarillekin ensimmäinen Michelin-tähti tuntuu makoisalta.
– Aika harva 26-vuotias porvoolaispoika on päässyt tällaisiin tilaisuuksiin, Kotka toteaa iloisena.
Kolmikko suuntaa tänään juhlimaan, mutta keskiviikkoaamuna töihin palataan kuulemma samalla tavoin kuin viimeiset kaksi vuotta.
– Toivotaan, että penkit täyttyvät, Lehto toteaa.
Lue myös: Kaksi uutta ravintolaa – Hans Välimäki kommentoi yllätysvetoaan: "Tässä kävi vähän niin, että…"
Katso myös: Michelin-ravintolansa keväällä sulkenut Sasu Laukkonen kertoo, mitä Michelin-tähdet merkitsevät ravintoloitsijalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti