Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi rengasfirma jakaa Michelin-tähtiä ravintoloille?

"Michelin-ukko" vartioi vanhoja Michelin-oppaita matkamuistokaupassa Ranskassa.
"Michelin-ukko" vartioi vanhoja Michelin-oppaita matkamuistokaupassa Ranskassa. Shutterstock
Julkaistu 12.06.2023 13:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Michelin-tähtiä pidetään yleisesti ravintola-alan arvokkaimpana tunnustuksena. Miten tunnettu rengasfirma päätyi alun perin jakamaan tähtiä?

Pohjoismaiden ravintoloiden, eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin, Michelin-tähdet vuodelle 2023 julkaistaan maanantaina 12.6. Michelin-tähtigaala järjestetään ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa ja historiallista ruokatapahtumaa isännöi Turku.

MTV Uutiset Michelin-gaalassa 12.6.

MTV Uutiset on mukana tähtihumussa ja seuraa Michelin-gaalaa paikan päällä tapahtumakeskus Logomossa, Turussa 12.6. MTV Uutiset Livestä näet tunnelmat tapahtumapaikalta ennen kello 18 alkavaa gaalaa ja heti tähtien jaon jälkeen.

Valtaosa ihmisistä on varmasti kuullut näistä mystisistä tähdistä, joita poikkeuksellisen erinomaisille ravintoloille vuosittain jaetaan. Mutta miksi tähtiä oikeastaan jakaa Michelin, joka on tunnettu lähinnä rengasyrityksenä?

Lue myös: Turussa tapahtuu nyt jotain ennennäkemätöntä – Michelin-tähtiä ropisee: "Olemme ihan liekeissä"

Punainen opas kasvattamaan autojen ja renkaiden myyntiä

Kaikki alkoi pienessä Clermont-Ferrandin kaupungissa Ranskassa vuonna 1889, kun veljekset Andre ja Edouar Michelin perustivat maailmankuuluksi kasvaneen rengasyrityksensä. Maassa oli tuolloin alle 3000 autoa, mutta veljeksillä oli visio autoteollisuuden kehittymisestä.

Michelin-tähtien kriteerit:

3 tähteä: Ravintola on itsessään matkan arvoinen
2 tähteä: Ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka
1 tähti: Ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä

Vuodesta 1955 Michelin-oppaat ovat nostaneet myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Nämä ravintolat ovat saaneet oppaalta Bib Gourmand -arvonimen.

Kasvattaakseen sekä autojen että renkaiden myyntiä Michelin-veljekset alkoivat tuottaa pientä punaista opasta, joka sisälsi hyödyllistä infoa matkailijoille. Mukana oli karttoja, vinkkejä renkaiden vaihtoon sekä muun muassa tankkaustärppejä.  

Muutaman vuosikymmenen ajan info jaettiin ilmaiseksi. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Andre Michelin huomasi eräässä rengasliikkeessä oppaita käytettävän vain työpöydän korokkeena. Vuonna 1920 julkaistiinkin uudistettu Michelin-opas, joka oli nyt maksullinen – Andre Michelinin mukaan "ihminen todella kunnioittaa vain sellaista asiaa, josta maksaa". Uudistetussa oppaassa oli mukana ensi kertaa hotelli- ja ravintolavinkkejä.

Lue myös: Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2022: Ensimmäinen tähtiravintola Helsingin ulkopuolelle!

Ensimmäiset Michelin-tarkastajat 1920-luvulla

Kun veljekset huomasivat, että oppaan ravintolasuosituksia todella noudatettiin, he rekrytoivat tiimin "mysteerisyöjiä", eli nykypäivän Michelin-tarkastajia, jotka vierailivat ja arvioivat ravintoloita nimettöminä.

Vuonna 1926 jaettiin ensimmäiset Michelin-tähdet. Silloin ravintolan oli mahdollista saada vain yksi tähti. Viisi vuotta myöhemmin tähtiluokkia oli jo kolme, ja vuonna 1936 julkaistiin ensimmäistä kertaa kriteerit tähtien saavuttamiselle 

Nykypäivänä Michelin-oppaissa arvioidaan yli 40 000 ravintolaa kolmella eri mantereella. Michelin-veljesten tavoite tehdä ajamisesta ja turismista unohtumaton ja kaikkien saatavilla oleva seikkailu on edelleen oppaan perusta.

Lue myös: Kun turkulaisravintola sai Michelin-tähden, alkoi uudenlainen jännittäminen: "Emme tiedä, kuka hän on"

Katso myös video: Miten ravintola saa säilytettyä saavuttamansa Michelin-tähden?

8:31Turku isännöi kesäkuussa ensimmäistä kertaa Suomessa Michelin-tähtien julkistamistilaisuuttaRavintola Kaskiksen Christina Haukka kertoo Michelin-tähden saavuttamisesta ja säilyttämisestä. Videolla haastateltavana myös Michelin-projektipäällikkö Heli Nieminen Turun kaupungilta.

Lähde: Guide Michelin

Lisää aiheesta:

Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimostaYksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikanHelsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistäKatrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaatPoliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin AfrikastaPizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja
RavintolatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • to16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta