Itsenäisyyspäivän vastaanotolla maistellaan tänä vuonna muun muassa Lemin särää. Mitä se oikein on?
Tasavallan presidentin kanslia tiedotti tiistaina itsenäisyyspäivän vastaanoton valmisteluista. Samalla paljastuivat myös Linnan juhlien ruokasuunnitelmat.
Itsenäisyyspäivän vastaanoton makumaailma tulee tänä vuonna Itä-Suomesta: Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Karjalasta.
– Tarjolla tulee olemaan muun muassa muikku- ja lanttukukkoa, omena- ja lihalörtsyjä, Lemin särää ja karjalanpiirakoita. Tarjoiluissa korostuvat luonnonmukaisuus, alueiden ruokaperinteet sekä pien- ja paikallistuottajien tarjonta, tiedotteessa kerrottiin.
Lue myös: Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista
Lemin särä on poikkeuksellinen perinneruoka
MTV:n Halpa vs. kallis: Makumatkalla -ohjelmassa vierailtiin kesällä 2024 maistelemassa Itä-Suomen antimia. Ohjelmassa matkattiin myös Lemille tutustumaan erittäin pitkät perinteet omaavaan lammasruokaan, Lemin särään.
Tämä poikkeuksellinen ruokalaji on valittu aikoinaan jopa yhdeksi Suomen seitsemästä ihmeestä.
Tee testi: Tunnetko suomalaiset perinneherkut? Vain todellinen tietäjä saa testistä 10/10
Lemin särä valmistus kestää useita päiviä ja vaatii ihan omanlaisensa valmistusastian.
Lemillä sijaitseva ravintola Kippurasarvi onkin yksi Suomen ainoista, jollei ainoa, yhden ruokalajin ravintola. Särää saa paikan päällä syödä niin monta kierrosta kuin asiakkaalle maistuu.
