Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi etsitään ruokaa, joka kruunataan vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi.
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry järjestävät Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi äänestyksen, jossa etsittiin ehdokkaita Suomen kansallisruoaksi. Nyt ehdokkaat on julkistettu.
Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoaman raadin tehtävänä oli varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.
– On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet kuten hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja, raatiin kuulunut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä toteaa.
Nämä ruoat ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi:
• Pitsa
• Hernekeitto
• Ruisleipä
• Mämmi
• Kalakeitto
• Viili
• Karjalanpiirakka
• Mustikkapiirakka
• Paistetut muikut/silakat perunoilla
