Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pizza, maksalaatikko ja viili – nämä herkut ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi

Maksalaatikko on ansaitusti yksi ehdokkaista, kun äänestetään Suomen kansallisruokaa.
Maksalaatikko on ansaitusti yksi ehdokkaista, kun äänestetään Suomen kansallisruokaa.Jani Kinnunen/Sivumaku
Julkaistu 01.10.2016 05:00

MTV LIFESTYLE

Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi etsitään ruokaa, joka kruunataan vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry järjestävät Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi äänestyksen, jossa etsittiin ehdokkaita Suomen kansallisruoaksi. Nyt ehdokkaat on julkistettu.

Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoaman raadin tehtävänä oli varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

– On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet kuten hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja, raatiin kuulunut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä toteaa.

Nämä ruoat ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi:

• Pitsa

• Hernekeitto

• Ruisleipä

• Mämmi

• Kalakeitto

• Viili

• Karjalanpiirakka

• Mustikkapiirakka

• Paistetut muikut/silakat perunoilla

• Karjalanpaisti

• Graavi kala

• Maksalaatikko

Kansan ja raadin valinnat olivat varsin yhtenäisiä. Valinnassa painotettiin sitä, että tuote muuntuu sesonkeihin ja edustaa koko maan kulttuuria antaen tilaa alueitten omille erikoisuuksille.

Suurin keskustelu raadissa käytiin siitä, voidaanko makkara ja läskisoosi jättää listalta pois. Ne hävisivät niukasti toiselle suomalaisen perunan kanssa syötävälle herkulle: paistetuille muikuille tai silakoille.

– Eniten keskustelua tullee herättämään se, miten Italian ylpeys pizza pääsi suomalaisten ruoka-aarteiden listalle. Näen sen kuitenkin irronneen alkuperäisestä yhteydestään, siksi kirjoitimme sen kotimaisin aakkosin pitsaksi. Alkuperäinen pizzakin nousi maailmanmaineeseen vasta siirtolaisten mukana USA:ssa. Tänä päivänä pitsa on suomalaisten arkea, raadissa mukana oleva historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen toteaa.

Nyt valittujen 12 ruoan joukosta jokainen pääsee äänestämään ruokaa, jonka itse haluaisi Suomen juhlavuonna ylpeänä esitellä Suomen kansallisruoaksi. Äänestys alkaa 3.10. Voit äänestää suosikkiasi osoitteessa. kansallisruoka.fi.

Lähde: Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry 

Lisää aiheesta:

Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivääMarjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista""Kultakimpale, jonka arvoa emme osaa itse käsittää" – tässäkö tuleva suomalainen hittivientituote? Rakastettu herkku vei voiton: Ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksiHuippukokki Jyrki Sukula: "Ei roiskeläppää voi kutsua pizzaksi!" Suomelle valitaan kansallisruoka – mikä herkku ansaitsee tunnustuksen?
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ti12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"