Pizza, maksalaatikko ja viili – nämä herkut ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi

Maksalaatikko
Maksalaatikko on ansaitusti yksi ehdokkaista, kun äänestetään Suomen kansallisruokaa. Jani Kinnunen/Sivumaku

Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi etsitään ruokaa, joka kruunataan vuonna 2017 Suomen kansallisruoaksi.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry järjestävät Suomen 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi äänestyksen, jossa etsittiin ehdokkaita Suomen kansallisruoaksi. Nyt ehdokkaat on julkistettu.

Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoaman raadin tehtävänä oli varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

– On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet kuten hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja, raatiin kuulunut ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä toteaa.

Nämä ruoat ovat ehdolla Suomen kansallisruoaksi:

• Pitsa

• Hernekeitto

• Ruisleipä

• Mämmi

• Kalakeitto

• Viili

• Karjalanpiirakka

• Mustikkapiirakka

• Paistetut muikut/silakat perunoilla

• Karjalanpaisti

• Graavi kala

• Maksalaatikko

Kansan ja raadin valinnat olivat varsin yhtenäisiä. Valinnassa painotettiin sitä, että tuote muuntuu sesonkeihin ja edustaa koko maan kulttuuria antaen tilaa alueitten omille erikoisuuksille.

Suurin keskustelu raadissa käytiin siitä, voidaanko makkara ja läskisoosi jättää listalta pois. Ne hävisivät niukasti toiselle suomalaisen perunan kanssa syötävälle herkulle: paistetuille muikuille tai silakoille.

– Eniten keskustelua tullee herättämään se, miten Italian ylpeys pizza pääsi suomalaisten ruoka-aarteiden listalle. Näen sen kuitenkin irronneen alkuperäisestä yhteydestään, siksi kirjoitimme sen kotimaisin aakkosin pitsaksi. Alkuperäinen pizzakin nousi maailmanmaineeseen vasta siirtolaisten mukana USA:ssa. Tänä päivänä pitsa on suomalaisten arkea, raadissa mukana oleva historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen toteaa.

Nyt valittujen 12 ruoan joukosta jokainen pääsee äänestämään ruokaa, jonka itse haluaisi Suomen juhlavuonna ylpeänä esitellä Suomen kansallisruoaksi. Äänestys alkaa 3.10. Voit äänestää suosikkiasi osoitteessa. kansallisruoka.fi.

Lähde: Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.