Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pirjo vinkkaa helpon ja edullisen keiton, jota on kehitellyt täydelliseksi jo vuosia: "Aivan lyömätön ohje"

Pirjo Toikkanen kehuu sipulikeittoa todella maukkaaksi ja edulliseksi ruokalajiksi.
Pirjo Toikkanen kehuu sipulikeittoa todella maukkaaksi ja edulliseksi ruokalajiksi. Pirjo Toikkanen
Julkaistu 16.01.2022 08:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Rouva Kasviksenakin tunnettu kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen uskoo kehitelleensä kaikkien aikojen parhaan sipulikeiton ohjeen. Nappaa jutun lopusta lyömätön keittoresepti.

Rouva Kasviksena tunnettu ruokatoimittaja ja kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen vinkkaa keitto-ohjeen, jota kuvailee itse "aivan lyömättömäksi". Kyseessä on klassisen sipulikeiton tarkasti hiottu versio, jonka maukkaudesta Pirjo yllättyi itsekin.

Lisää Pirjon reseptejä Rouva Kasvis -blogissa.

Bilekansan yöruokaa

Pirjon mukaan sipulikeittoa voi kiistatta kutsua klassikkoruoaksi, sillä se on pysynyt kiinnostuksen kohteena jo vuosikymmenien ajan. Köyhän väestön ruokana alun perin tunnetuksi tullut keitto on kehittynyt vuosien saatossa ja siitä on loihdittu hienostuneempia versioita. 

– Pariisissa se tunnettiin aikoinaan bilekansan yöruokana. Ihmiset juhlivat yömyöhään ja menivät sitten tukkuhalleille höyryävien sipulikeittopatojen ääreen, Pirjo kertaa keiton historiaa.

Yksi ainesosavaihdos mullisti koko sipulikeiton

P1094079
Pirjon sipulikeiton aineksia.Pirjo Toikkanen

Pirjo on vuosien varrella tehnyt itse sipulikeitosta useita erilaisia versioita ja joka kerralla keitto on aina hieman parantunut ja kehittynyt. Tällä kertaa hän keksi tehdä keittoon pienen ainesosavaihdoksen, joka mullisti kaiken. 

– Keksin, että en käytäkään liha- tai kasvislientä, vaan sienilientä. Minäpä yhdistänkin kaksi mieletöntä umamista raaka-ainetta., sipulin ja sieniliemen. Siitä tuli uskomattoman täyteläinen keitto, Pirjo ylistää.

Sienilientä voi toki valmistaa itsekin, mutta Pirjon mukaan kaupoissa ovat nyt yleistyneet sieniliemikuutiot. Niitä löytyy esimerkiksi Knorrin valmistamana kauppojen liemikuutiohyllyistä.

– Useimmille sieniliemikuutiot ovat ihan uusi juttu. Yhtäkkiä niitä on alkanut ilmestyä kauppoihin muiden liemikuutioiden joukkoon. Ennen niitä tuli rohmuttua Italian reissuilta.

Valmiiden sieniliemikuutioiden kanssa kannattaa ottaa huomioon on se, että niissä on jo suolaa. Sipulikeittoon ei siis kannata lisätä liikaa suolaa itse.

Malttia sipuleiden hauduttamiseen

Muuten sipulikeiton valmistaminen on Pirjon mukaan todella helppoa, kunhan sen malttaa valmistaa ajan kanssa. Sipulit tulee kuullottaa ja hauduttaa kunnolla ja niitä tulee olla paljon. 

– Ei riitä pari sipulia, kuten joissain ohjeissa saattaa lukea. Itselläni oli kahdeksan sipulia. Sitten vain puolisen tuntia haudutellaan sipuleita voissa. Ne muuttuvat ihan pehmeiksi. 

Sokeria ei sipuleiden joukkoon kannata Pirjon mukaan lisätä, sillä hauduttaminen makeuttaa kyllä sipuleita riittävästi. Keittoa haudutellaan tunnin verran täyteläiseksi. 

– Kun pannaan keiton joukkoon vielä kolmas umaminen ainesosa, japanilainen soijakastike, niin keiton väri muuttuu houkuttelevammaksi. Se tuo myös makua tietysti. Käytän keitossa myös kuivattua ja tuoretta timjamia, se on ykkösyrtti sipulille, Pirjo muistuttaa.

Vain paranee vanhetessaan

P1094102 (2)Pirjon sipulikeitto-ohje sai alkunsa vuonna 2015, kun sipuli valittiin Vuoden vihannekseksi: "Tuolloin ohjetta julkaistiin laajasti, ja se sai paljon hyvää palautetta. Julkaisin reseptin myös kirjassani Rouva Kasviksen parhaat jälleen hieman kehitettynä versiona. Nyt tekemäni sipulikeitto pohjautuu näihin aiempiin kokeiluihin. Muuntelin sitä hieman, ja tein keiton sieniliemeen", Pirjo kertoo.Pirjo Toikkanen

Pirjon mukaan keitto oli heti valmistuttuaan jo todella herkullista. Tällä ainesmäärällä keittoa tuli noin kuusi reilua annosta. Todellinen yllätys odotti kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

– Keitto oli vain parantunut entisestään ja sitä seuraavana päivänä entistäkin täyteläisempi ja mahtava, Pirjo ylistää. 

Sipulikeitto nautiskellaan perinteiseen tapaan gratinoitujen juustovoileipien kera. Vaikka keitossa on runsaasti sipulia, ei Pirjon mukaan kannata pelätä vatsanpuruja. Sipuli muuttuu lempeäksi hauduttamalla. Jos kuitenkin on herkkävatsainen, kannattaa keittoa ottaa maltillisempi annos varmuuden vuoksi.

Pirjo toivoisi, että suomalaiset antaisivat tälle klassikkokeitolle mahdollisuuden. Tämän sipulikeiton maku on nimittäin omaa luokkaansa.

– Lisäksi se on edullinen, Pirjo muistuttaa.

Nappaa Pirjon lyömätön ohje: Sipulikeitto – se Pirjon paras ohje

Lue myös: Arkiruokahitti! Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"

Videolla: Näin pilkot sipulin oikeaoppisesti:

1:35Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinPirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Kaikkien aikojen paras kesäkeitto – Satu paljastaa salaisen ainesosan: "Murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen"Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"Ville hehkuttaa superhelppoa ja halpaa arkiruokaa – suosittelee myös tumpeloille: "Tyttöystävänikin osaisi tehdä tätä"
RuoanlaittoArkiruokaKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"