Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"

Tee Pirjon purkkisalaattia kerralla iso satsi ja nautiskele eväänä useamman päivän ajan.
Tee Pirjon purkkisalaattia kerralla iso satsi ja nautiskele eväänä useamman päivän ajan. Pirjo Toikkanen
Julkaistu 06.01.2020 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Haluaisitko syödä terveellisesti, mutta kasvisten pilkkominen ja salaatin kyhääminen päivittäin tuntuu liian työläältä? Pirjon herkullista purkkisalaattia voi valmistaa kerralla ison satsin ja nautiskella ruokien lisukkeena jopa parin viikon ajan. 

"Rouva Kasviksena" tunnettu ruokatoimittaja ja kotitalouspettaja Pirjo Toikkanen loihti muutama vuosi sitten täydellisen salaattireseptin suomalaisten kiireiseen arkeen. Talven parhaassa purkkisalaatissa hyödynnetään satokauden edullisia raaka-aineita.

Katso lisää Pirjon ohjeita Rouva Kasvis -blogista.

Purkkisalaatin pääraaka-aineena käytetään lanttua, joka ei välttämättä lukeudu aivan kaikkien juuressuosikkeihin. Tälle lanttusalaatille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus – se on todistetusti kääntänyt monen lanttua kavahtavan mielen. 

"Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis"

Pirjo Toikkanen kehitteli purkkisalaatin reseptin muutama vuosi sitten, kun halusi tehdä jotakin kevyttä, helppoa ja säilyvää. 

–  Tuli mieleeni ajatus talvikauden salaatista, joka kestää jääkaapissa vähän pidempään, eikä tarvitse joka päivä aloittaa kaikkea ikään kuin alusta, Pirjo avasi vuonna 2017 salaatin taustoja.

Rouva Kasvista kiehtoi myös ajatus siitä, että salaatin pääraaka-aineena käytettäisiin jotain hieman rujompaa, jota ei osata tarpeeksi arvostaa. 

– Lanttu jos joku on sellainen, harvoin näkee siitä mitään intohimoista. Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis! Toikkanen ylistää. 

Pirjon vinkki: Parhaiten lantun makuun pääsee, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloitteluun sopii terävä ja tukeva veitsi, jolla työ leikkuulautaa vasten sujuu. Lohko lanttu ja kuori vasta sitten riittävän paksulti, ettei syötävään osaan jää kitkeryyttä. Ohuina viipaleina makuun on helppo tutustua. Siinä tunnistaa samaa makumaailmaa kuin kaalissa ja nauriissa. Lantulle tyypillinen maku tulee sinappiöljystä. Lue lisää lantusta Rouva Kasviksen omasta blogista.

Lantun hyvä puoli raaka-aineena on myös sen säilyvyys. Toikkanen kertoo syöneensä ensimmäistä erää lantturaastettaan peräti kahden viikon ajan – ja maku vain parani.

– Halusin talvisalaatin, jota voi muunnella, jota voi tehdä isomman erän kerralla ja joka säilyy noin pari viikkoa. Helpottaa arkea, on edullinen, sopii lähes ruoan kuin ruoan yhteyteen.

Kokeilimme Rouva Kasviksen helppoa ja herkullista purkkisalaattia hieman muunneltuna: rosmariinin ja persiljan sijaan veimme raasteen astetta aasialaisempaan suuntaan ja korvasimme alkuperäiset yrtit korianterilla ja thaibasilikalla. Maku oli mainio ja vei ajatukset Thaimaan aurinkoon.

Salaatin variointikeinoja on monia, mutta reseptiä muuttaessa on syytä muistaa myös ainesten säilyvyys.

–  Persilja ja rosmariini kestävät pitkään, mutta jos käytät thaibasilikaa ja/tai korianteria, lisää niitä aina vasta siinä tarjoilutilanteessa annokseen. Ne eivät kestä, vaan voivat muuttua jopa pahanmakuisiksi.

Katso resepti: Talven paras purkkisalaatti – Pirjon helppo resepti

Lue myös: Pirjon kaalilaatikko on niin hyvää, että siitä pitävät myös kaalinvihaajat – tässä lyömättömän reseptin salaisuus

Testaa myös helppo caesarsalaatti:

0:27Tee itse herkullinen caesar-salaatti

Lisää aiheesta:

Kaalilaatikko-Pirjolta nostalginen ruokavinkki: "Muistan omasta lapsuudestani"Nerokasta! Pirjon salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"Pirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Arkiruokahitti! Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"Ruokaa halvalla! Hyvää arkiruokaa voi tehdä jopa alle euron annoshinnalla – oletko testannut näitä?Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!