Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"

Lantturaaste 2 purkkisalaatti Pirjo Toikkanen
Tee Pirjon purkkisalaattia kerralla iso satsi ja nautiskele eväänä useamman päivän ajan. Pirjo Toikkanen

Haluaisitko syödä terveellisesti, mutta kasvisten pilkkominen ja salaatin kyhääminen päivittäin tuntuu liian työläältä? Pirjon herkullista purkkisalaattia voi valmistaa kerralla ison satsin ja nautiskella ruokien lisukkeena jopa parin viikon ajan. 

"Rouva Kasviksena" tunnettu ruokatoimittaja ja kotitalouspettaja Pirjo Toikkanen loihti muutama vuosi sitten täydellisen salaattireseptin suomalaisten kiireiseen arkeen. Talven parhaassa purkkisalaatissa hyödynnetään satokauden edullisia raaka-aineita.

Katso lisää Pirjon ohjeita Rouva Kasvis -blogista.

Purkkisalaatin pääraaka-aineena käytetään lanttua, joka ei välttämättä lukeudu aivan kaikkien juuressuosikkeihin. Tälle lanttusalaatille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus – se on todistetusti kääntänyt monen lanttua kavahtavan mielen. 

"Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis"

Pirjo Toikkanen kehitteli purkkisalaatin reseptin muutama vuosi sitten, kun halusi tehdä jotakin kevyttä, helppoa ja säilyvää. 

–  Tuli mieleeni ajatus talvikauden salaatista, joka kestää jääkaapissa vähän pidempään, eikä tarvitse joka päivä aloittaa kaikkea ikään kuin alusta, Pirjo avasi vuonna 2017 salaatin taustoja.

Rouva Kasvista kiehtoi myös ajatus siitä, että salaatin pääraaka-aineena käytettäisiin jotain hieman rujompaa, jota ei osata tarpeeksi arvostaa. 

– Lanttu jos joku on sellainen, harvoin näkee siitä mitään intohimoista. Lanttu on suorastaan kiehtova kasvis! Toikkanen ylistää. 

Pirjon vinkki: Parhaiten lantun makuun pääsee, kun hankkii juureksen kokonaisena. Paloitteluun sopii terävä ja tukeva veitsi, jolla työ leikkuulautaa vasten sujuu. Lohko lanttu ja kuori vasta sitten riittävän paksulti, ettei syötävään osaan jää kitkeryyttä. Ohuina viipaleina makuun on helppo tutustua. Siinä tunnistaa samaa makumaailmaa kuin kaalissa ja nauriissa. Lantulle tyypillinen maku tulee sinappiöljystä. Lue lisää lantusta Rouva Kasviksen omasta blogista.

Lantun hyvä puoli raaka-aineena on myös sen säilyvyys. Toikkanen kertoo syöneensä ensimmäistä erää lantturaastettaan peräti kahden viikon ajan – ja maku vain parani.

– Halusin talvisalaatin, jota voi muunnella, jota voi tehdä isomman erän kerralla ja joka säilyy noin pari viikkoa. Helpottaa arkea, on edullinen, sopii lähes ruoan kuin ruoan yhteyteen.

Kokeilimme Rouva Kasviksen helppoa ja herkullista purkkisalaattia hieman muunneltuna: rosmariinin ja persiljan sijaan veimme raasteen astetta aasialaisempaan suuntaan ja korvasimme alkuperäiset yrtit korianterilla ja thaibasilikalla. Maku oli mainio ja vei ajatukset Thaimaan aurinkoon.

Salaatin variointikeinoja on monia, mutta reseptiä muuttaessa on syytä muistaa myös ainesten säilyvyys.

–  Persilja ja rosmariini kestävät pitkään, mutta jos käytät thaibasilikaa ja/tai korianteria, lisää niitä aina vasta siinä tarjoilutilanteessa annokseen. Ne eivät kestä, vaan voivat muuttua jopa pahanmakuisiksi.

Testaa myös helppo caesarsalaatti:

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja