Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sipulikeitto – se Pirjon paras ohje

Pirjo Toikkanen
Julkaistu 14.01.2022 12:57

MTV LIFESTYLE

  • Kokonaisvalmistusaika: 120 min
  • Aktiivinen aika: 30 min
  • Annosmäärä: 6 annosta

Ainekset

  • 8 melko isoa sipulia (800 g)
  • 2 pulleaa valkosipulinkynttä
  • 50 g voita (tai puolet rypsiöljyä)
  • 1 tl kuivattua timjamia (tai 2 tähtianista)
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 ¼ l sienilientä, lihalientä tai osaksi molempia
  • 3 dl valkoviiniä tai olutta
  • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • mustapippuria myllystä
  • 4 tuoretta timjamin tai persiljan oksaa
  • (tilkka konjakkia)

Lisäksi

  • 4–6 täysjyväpaahto- tai maalaisleipää
  • 2 rkl voita tai rypsiöljyä
  • 120 g gruyèrejuustoa

Valmistusohje

Pirjon sipulikeitto valmistuu näin:

  1. Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sulata kattilassa voi, lisää sipulit, valkosipulit ja kuivattu timjami. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse yhtään kärähtämään. Kuumenna liemi eri kattilassa. 

Sipulikeitto on ranskalainen klassikko, joka nautiskellaan gratinoidun juustoleivän kera. Tämä on sipulikeitoista parhain, lupaa Rouva Kasviksena tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen.

  • Ripota jauhot sipuleille siivilän läpi ja sekoita. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet, ja sekoita. Kaada joukkoon loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini tai olut sekä soijakastike. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. 
  • Tarkista maku ja lisää muutama kierros pippuria myllystä. Jos haluat keitosta erityisen juhlavan, voit maustaa sen tilkalla konjakkia. Lisää pinnalle tuoretta timjamia tai persiljaa. 
  • Raasta juusto. Voitele leipäviipaleet ja ripota pintaan juustoraastetta. Kuorruta niitä leivinpaperin päällä pellillä uunin yläosassa 250 asteessa niin, että pinta saa kaunista väriä.
  • Annostele keitto ja nosta jokaiselle ruokailijalle keiton päälle kuorrutettu juustoleipä. Voit leikata leivän kulmittain kolmioiksi.
  • Resepti ja kuva: Pirjo Toikkanen

    Lisää aiheesta:

    Kari Aihisen lenkkimakkaralasagneGordonin italialaiset lihapullatLohifileetä jauhetun hauen ja punaviinivoikastikkeen keraKasvislasagne papujen keraChez Jounin sipulikeittoPunasipulikeitto ja juustomunakas
    SipulikeittoAlkuruokakeittoPääruoatKeitot

    Tuoreimmat aiheesta

    Sipulikeitto
    • 14.01.202212:57
      Alkuruokakeitto

      Sipulikeitto – se Pirjon paras ohje

    • 18.02.201300:00
      Alkuruoat

      Sipulikeitto voitaikinakuoressa

    • 18.02.201300:00
      Liharuoka

      Ruohosipulikeittoa maissilla

    • 18.02.201300:00
      Keitot

      Oton sipulikeitto

    • 18.02.201300:00
      Kananmunaton

      Paahdettu valkosipulikeitto