Sipulikeitto – se Pirjon paras ohje
Julkaistu
Sipulikeitto on ranskalainen klassikko, joka nautiskellaan gratinoidun juustoleivän kera. Tämä on sipulikeitoista parhain, lupaa Rouva Kasviksena tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen.
- Aktiivinen valmistusaika: 30min
- Kokonaisvalmistusaika: 2h
- Annosmäärä: 6 annosta
Ainekset
- 8 melko isoa sipulia (800 g)
- 2 pulleaa valkosipulinkynttä
- 50 g voita (tai puolet rypsiöljyä)
- 1 tl kuivattua timjamia (tai 2 tähtianista)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 ¼ l sienilientä, lihalientä tai osaksi molempia
- 3 dl valkoviiniä tai olutta
- 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- mustapippuria myllystä
- 4 tuoretta timjamin tai persiljan oksaa
- (tilkka konjakkia)
Lisäksi
- 4–6 täysjyväpaahto- tai maalaisleipää
- 2 rkl voita tai rypsiöljyä
- 120 g gruyèrejuustoa
Valmistusohje
Pirjon sipulikeitto valmistuu näin:
- Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sulata kattilassa voi, lisää sipulit, valkosipulit ja kuivattu timjami. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse yhtään kärähtämään. Kuumenna liemi eri kattilassa.
- Ripota jauhot sipuleille siivilän läpi ja sekoita. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet, ja sekoita. Kaada joukkoon loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini tai olut sekä soijakastike. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.
- Tarkista maku ja lisää muutama kierros pippuria myllystä. Jos haluat keitosta erityisen juhlavan, voit maustaa sen tilkalla konjakkia. Lisää pinnalle tuoretta timjamia tai persiljaa.
- Raasta juusto. Voitele leipäviipaleet ja ripota pintaan juustoraastetta. Kuorruta niitä leivinpaperin päällä pellillä uunin yläosassa 250 asteessa niin, että pinta saa kaunista väriä.
- Annostele keitto ja nosta jokaiselle ruokailijalle keiton päälle kuorrutettu juustoleipä. Voit leikata leivän kulmittain kolmioiksi.
Resepti ja kuva: Pirjo Toikkanen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan