Sipulikeitto – se Pirjon paras ohje

P1094102 (2)
Pirjo Toikkanen

Sipulikeitto on ranskalainen klassikko, joka nautiskellaan gratinoidun juustoleivän kera. Tämä on sipulikeitoista parhain, lupaa Rouva Kasviksena tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen.

  • Aktiivinen valmistusaika: 30min
  • Kokonaisvalmistusaika: 2h
  • Annosmäärä: 6 annosta

Ainekset

  • 8 melko isoa sipulia (800 g)
  • 2 pulleaa valkosipulinkynttä
  • 50 g voita (tai puolet rypsiöljyä)
  • 1 tl kuivattua timjamia (tai 2 tähtianista)
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 ¼ l sienilientä, lihalientä tai osaksi molempia
  • 3 dl valkoviiniä tai olutta
  • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • mustapippuria myllystä
  • 4 tuoretta timjamin tai persiljan oksaa
  • (tilkka konjakkia)

Lisäksi

  • 4–6 täysjyväpaahto- tai maalaisleipää
  • 2 rkl voita tai rypsiöljyä
  • 120 g gruyèrejuustoa

Valmistusohje

Pirjon sipulikeitto valmistuu näin:

  1. Kuori sipulit, leikkaa neljään osaan ja edelleen viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sulata kattilassa voi, lisää sipulit, valkosipulit ja kuivattu timjami. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia niin, että ne makeutuvat. Sekoittele välillä ja tarkkaile, etteivät sipulit pääse yhtään kärähtämään. Kuumenna liemi eri kattilassa. 
  2. Ripota jauhot sipuleille siivilän läpi ja sekoita. Kaada kuuma liemi ohuena nauhana, ensin noin puolet, ja sekoita. Kaada joukkoon loppu liemi, kuumenna kiehuvaksi ja lisää viini tai olut sekä soijakastike. Anna keiton porista hiljalleen miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. 
  3. Tarkista maku ja lisää muutama kierros pippuria myllystä. Jos haluat keitosta erityisen juhlavan, voit maustaa sen tilkalla konjakkia. Lisää pinnalle tuoretta timjamia tai persiljaa. 
  4. Raasta juusto. Voitele leipäviipaleet ja ripota pintaan juustoraastetta. Kuorruta niitä leivinpaperin päällä pellillä uunin yläosassa 250 asteessa niin, että pinta saa kaunista väriä.
  5. Annostele keitto ja nosta jokaiselle ruokailijalle keiton päälle kuorrutettu juustoleipä. Voit leikata leivän kulmittain kolmioiksi.

Resepti ja kuva: Pirjo Toikkanen

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja