Kokki Kolmonen paljastaa täydellisen jauhelihakeiton salaisuuden – ei kannata lämmittää uudelleen!

Jauhelihakeitto
Miten tehdään täydellinen jauhelihakeitto? Kokki Jaakko Kolmonen paljastaa niksit. Shutterstock

Television ruokaohjelmista monelle suomalaisille tuttu keittiömestari Jaakko Kolmonen paljastaa lempiruokansa, jauhelihakeiton, täydellisen reseptin.

Televisiomaailman jo taakseen jättänyt, muun muassa Ylen Patakakkonen-ruokaohjelmasta tunnettu keittiömestari Jaakko Kolmonen kertoi MTV:n Makuja.fi:lle kuulumisiaan. Kolmonen viettää eläkepäiviään edelleen rakkaan harrastuksensa, ruoanlaiton parissa. Suomen kansan rakastama televisiokokki paljasti Makuja.fi:lle myös lempiruokansa.

– Lempiruoaksi on muodostunut jauhelihakeitto. Hyvän pohjan keitolle saa tietysti itsekasvattamista kasviksista, kuten porkkanasta, lantusta ja perunasta.

Ruokaisa jauhelihakeitto ohrasta tai tattarista

Kolmonen suosittelee valmistamaan jauhelihakeiton eri maakuntien niksejä hyödyntäen. Keittiömestari itse tekee keitoista ruokaisampaa esimerkiksi ohra- tai tattarisuurimoilla. 

Jaakko Kolmosen inhokkiruoka?
– Olen sen verran monipuolinen syöjä, että inhokkiruokiin kuuluvat ainoastaan ne ruoat, jotka tehdään huolimattomasti ja huonoista raaka-aineista valmistettuna. Se voi olla mikä ruoka tahansa. Jos kalasoppa on tehty monta päivää vanhasta kalasta, niin ei siinä ole sitä kalasopan perusmakua ollenkaan, Kolmonen summaa.

– Laitetaan kattilaan kiehumaan ohra- tai tattarisuurimoita tavalliseen veteen. Annetaan suurimoiden kiehua kymmenisen minuuttia, jotta ne suurustavat lientä. Sitten otetaan pannulle kotimaista rypsiöljyä, ruskistetaan jauhelihaa siinä ja pannaan sitten suurimoiden sekaan kypsymään, Kolmonen opastaa.

Tämän jälkeen vuorossa ovat kasvikset: Kolmonen suosittelee heittämään keiton joukkoon ensin kuutioituja porkkanoita ja lanttuja.

– Ja sitten suorastaan herkutellaan, kun pannaan selleriä, palsternakkaa ja sipulia. Perunalla lopuksi viimeistellään soppa. Makua ja väriä otetaan tomaattipyreestä. Eikä saa unohtaa hienonnettua persiljaa – siinä on niin taivaallinen maku, kun se on yöttömässä yössä kasvanut.

Kolmonen suosittelee: Syö soppaa kylmänä seuraavana päivänä!

Liemi on Kolmosen mukaan jauhelihakeiton sielu. Keitto saa olla liemivoittoista ja sitä pitää olla riittävästi. Koko komeuden viimeistelee tietysti ruisleipä.

– Minun herkkuani on jälkiuunileipä. Sen kun antaa vähän kovettua, paloittelee peukalonpään kokoisiksi palasiksi ja laittaa lautaselle sopan sekaan, niin hetken kuluttua valmiina on taivaallinen makukokonaisuus.

Yksi tärkeä seikka tulee keittiömestarin mukaan myös muistaa: soppaa pitää keittää kerralla paljon, jotta sitä riittää myös seuraaviksi päiviksi.

– Kylmää soppaa ei kannata ruveta lämmittämään. Olen karjalaisista vanhemmista syntynyt, niin puolukkaa käytetään kaikkeen mahdolliseen ruokaan. Kylmään soppaan ripotellaan puolukkasurvosta ja herkutellaan sillä tavalla.

Katso videolta Jaakko Kolmosen vierailu Huomenta Suomessa vuonna 2013:

8:12

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja