Pilkotko vai puristatko valkosipulin? Tällainen vaikutus valinnalla on makuun
Valkosipulin hienonnustavalla on suuresti merkitystä sen makuun.
Valkosipulipuristin on ainakin näennäisesti kätevä keittiövempain: ruoanlaittaja säästyy pilkkomiselta, eikä valkosipulin haju tartu käsiin.
Nappaa resepti: Täydellinen lohturuoka syntyy vaivattomasti – Harri Syrjänen ylistää valkosipulipastaansa: "Jo liian helppo"
Toisaalta puristimen puhdistaminen vie aikaa, eikä puristimen tuottama mössö sovi aivan kaikkiin tarkoituksiin.
Valkosipuli myös maistuu erilaiselta riippuen siitä, oletko hienontanut sen puristimen kautta vai itse veitsellä pilkkoen, kirjoittaa Huffpost.
Monella ammattilaiskokilla onkin selkeä mielipide valkosipulinpuristimesta, eikä se ole positiivinen.
Edesmennyt julkkiskokki Anthony Bourdainkin kutsui muistelmissaan Kitchen Confidential valkosipulinpuristinta "kauhistukseksi".
Mitä valkosipulia pilkkoessa sitten tapahtuu, jos hienonnustapa vaikuttaa niin suuresti makuun?
Valkosipulin pilkkominen vapauttaa allisiinia
Valkosipuli sisältää alliinia, joka muuttuu sipulia pilkkoessa allisiiniksi.
Antibioottinen allisiini hillitsee ja estää bakteerien, hiivojen, sienten ja myös virusten kasvua, ja myös suojelee valkosipulia hyönteisiltä ja eläimiltä sipulin kasvaessa maassa.
Vaikka allisiini onkin "luonnon supervoima", se myös haisee.
– Allisiini tuottaa kehossa väritöntä kaasua, joka tulee ulos suusta valkosipulin syömisen jälkeen, kokkina työskentelevä Nettie Colon kertoo Huffpostille.
Syy "valkosipulihengitykselle" löytyy siis allisiinista.
Riippumatta hienonnustavasta valkosipulista vapautuu allisiinia. Mutta se, pilkotko, puristatko vai muussaatko valkosipulinkynnet vaikuttaa siihen, paljonko allisiinia vapautuu.
Lue myös: Valkosipulihunaja trendaa flunssanhoidossa – tästä syystä nämä "luonnonlääkkeet" kannattaa yhdistää
Mitä enemmän valkosipuli murskaantuu, sitä voimakkaammin se maistuu
Mitä enemmän valkosipulin soluja tuhoutuu, sitä enemmän allisiinia vapautuu, mikä johtaa vahvempaan makuun ja aromiin.
– Valkosipulipuristimen käyttö vapauttaa suurimman määrän allisiinia, amerikkalaisen Institute of Culinary Education kouluttaja Olivia Roszkowski kertoo.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että valkosipulipuristin pitäisi kiikuttaa ensi kädessä kierrätykseen. Joissain ruoissa voimakas valkosipulin maku on vain hyvä asia.
Mutta jos pidät enemmän miedosta mausta, murskaaminen ei ole paras tapa hienontaa valkosipulia.
Katso myös: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan sipulin pilkkomiseen
Lähde: Huffpost
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Pannukakku – paras pannukakkuohje on tässä!
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo kanaviillokki – nopea valmistaa, taatusti maistuvaa
-
Itse tehty Nutella eli suklaa-hasselpähkinälevite