Valkosipuli huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Tätä et ehkä tiennyt valkosipulin säilytyksestä ja säilyvyydestä

Näin kuorit valkosipulin näppärästi ilman veistä! 1:01 Näin kuorit valkosipulin näppärästi ilman veistä!

Missä valkosipulia tulisi säilyttää ja kuinka pitkään se säilyy? Koostimme yhteen vinkit valkosipulin säilytykseen ja säilyvyyteen liittyen. Bonuksena myös vinkki valkosipulien näppärään kuorintaan.

Videolla: Näin kuorit valkosipulin supernäppärästi!

Missä valkosipulia tulisi säilyttää?

Kaikkein parhaiten valkosipuli säilyy viileässä ja kuivassa paikassa. Jääkaapissa sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää, sillä kylmässä ja kosteassa valkosipulin maku kärsii helposti, ja se saattaa alkaa versomaan. Myös valkosipulin rakenne muuttuu jääkaapissa kumimaiseksi. 

Kuinka kauan valkosipuli säilyy?

Usko tai älä, oikeassa olosuhteissa säilytetty valkosipuli voi säilyä kotona jopa kuusi kuukautta. Jos kuitenkin irrotat valkosipulista kynnen, aika alkaa tikittää. Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy noin kolme viikkoa, kunhan sen kuoret ovat edelleen kiinni kynnessä.

Kuorineen valkosipulia ei siis tulisi jääkaappiin laittaa, mutta kuorittu valkosipuli tulisi säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon. Hienonnettu, viipaloitu, tai muuten leikattu valkosipulinkynsi tulisi käyttää päivässä. Voit pidentää hienonnetun valkosipulin säilyvyyttä laittamalla sen öljyyn, tai kypsentämällä sen.

Mistä tietää, että valkosipuli on vanhentunut?

Purista valkosipulia tiukasti tarkistaaksesi sen tuoreuden. Tuore ja hyvä valkosipuli on kiinteä ja kova, vanhentunut taas pehmeä ja taipuisa. Kellastuneet valkosipulinkynnet ovat myös merkki valkosipulin ikääntymisestä, samoin kun valkosipulin itäminen. Voit kuitenkin vielä tässä vaiheessa käyttää valkosipulia ruoanlaitossa, vaikka sen maku ei enää olekaan parhaimmillaan.

Bonusvinkki: Paras tapa kuoria valkosipuli 

Niksejä sipulien ja valkosipulien kuorimiseen on olemassa kymmeniä, ellei jopa satoja. Valkosipulin kohdalla ehkäpä se kätevin tapa on kynnen murskaaminen veitsen terän selustalla, jolloin kuoret irtoavat todella helposti.

On kuitenkin hauska joskus kokeilla myös netissä kiertäviä ”superniksejä”, jotka lupaavat kuorimisen olevan helpompaa kuin koskaan. Tämä internetin villinnyt niksi mahdollistaa ison valkosipulimäärän kuorimisen nopeasti ja helposti – siis nopeammin kuin kokkienkin suosimalla veitsitekniikalla. 

Lähteet: The Kitchn, Martat

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!