Missä valkosipulia tulisi säilyttää ja kuinka pitkään se säilyy? Koostimme yhteen vinkit valkosipulin säilytykseen ja säilyvyyteen liittyen. Bonuksena myös vinkki valkosipulien näppärään kuorintaan.
Videolla: Näin kuorit valkosipulin supernäppärästi!
Missä valkosipulia tulisi säilyttää?
Kaikkein parhaiten valkosipuli säilyy viileässä ja kuivassa paikassa. Jääkaapissa sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää, sillä kylmässä ja kosteassa valkosipulin maku kärsii helposti, ja se saattaa alkaa versomaan. Myös valkosipulin rakenne muuttuu jääkaapissa kumimaiseksi.
Kuinka kauan valkosipuli säilyy?
Usko tai älä, oikeassa olosuhteissa säilytetty valkosipuli voi säilyä kotona jopa kuusi kuukautta. Jos kuitenkin irrotat valkosipulista kynnen, aika alkaa tikittää. Yksittäinen valkosipulinkynsi säilyy noin kolme viikkoa, kunhan sen kuoret ovat edelleen kiinni kynnessä.
Kuorineen valkosipulia ei siis tulisi jääkaappiin laittaa, mutta kuorittu valkosipuli tulisi säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon. Hienonnettu, viipaloitu, tai muuten leikattu valkosipulinkynsi tulisi käyttää päivässä. Voit pidentää hienonnetun valkosipulin säilyvyyttä laittamalla sen öljyyn, tai kypsentämällä sen.
Mistä tietää, että valkosipuli on vanhentunut?
Purista valkosipulia tiukasti tarkistaaksesi sen tuoreuden. Tuore ja hyvä valkosipuli on kiinteä ja kova, vanhentunut taas pehmeä ja taipuisa. Kellastuneet valkosipulinkynnet ovat myös merkki valkosipulin ikääntymisestä, samoin kun valkosipulin itäminen. Voit kuitenkin vielä tässä vaiheessa käyttää valkosipulia ruoanlaitossa, vaikka sen maku ei enää olekaan parhaimmillaan.