Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa

Kalan turvallisen käytön suositukset muuttuivat.
Kalan turvallisen käytön suositukset muuttuivat.S-ryhmä
Julkaistu 16.09.2024 10:40

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen perusteella kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. Tietyille kuluttajaryhmille suositellaan kuitenkin poikkeuksia kalan käyttöön.

Valtioneuvosto tiedottaa tuoreesta tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksia kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista. 

Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. 

Kalan käytön lisääminen nykyisestä olisi myös väestön terveydelle eduksi. Erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.

Hankkeessa mitattiin kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista muun muassa dioksiinien ja PCB-yhdisteiden, PFAS-yhdisteiden, bromattujen difenyylieettereiden, elohopean ja epäorgaanisen arseenin pitoisuuksia. 

Näiden vierasaineiden liiallinen saanti voi johtaa erilaisiin terveyshaittoihin kuten älykkyyden tai hedelmällisyyden heikkenemiseen. 

Kalahuomio! Turvallisen käytön suositukset muuttuivat

Tutkimushankkeen tulosten pohjalta Ruokavirasto on kuitenkin päättänyt päivittää kalan turvallisen käytön suositustaan. Suositukset ovat muuttuneet tiettyjen kuluttajaryhmien osalta. 

Päivitetyissä suosituksissa annetaan aiempaa enemmän kalalajikohtaisia poikkeuksia alle kouluikäisille lapsille ja hedelmällisessä iässä oleville naisille, raskaana oleville ja imettäville.

Ruokaviraston mukaan kouluikäisille ja nuorille ei ole uusimman riskinarvioinnin pohjalta tarvetta antaa erityisiä poikkeuksia kalan käyttöön.

Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"

Ruokaviraston päivitetyt kalansyöntisuositukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.

Ruokavirasto on antanut yllä olevaan yleiseen kalan syöntisuositukseen kalojen vierasainepitoisuuksien perusteella seuraavat poikkeukset:

Koko väestö:

  • Sisävesialueiden kalaa päivittäin syövien on hyvä suosia muita lajeja kuin haukea, isokokoisia ahvenia, kuhaa ja madetta, jotka ovat elohopeaa kerääviä petokaloja. 
  • Alueellisesti voi olla tarpeen välttää petokalojen runsasta käyttöä tavallista korkeampien elohopeapitoisuuksien vuoksi.

Alle kouluikäiset:

  • Itämerestä pyydettyä luonnonlohta, nahkiaista tai isoa, perkaamattomana yli 19 cm:n silakkaa voi syödä kerran kahdessa kuukaudessa.
  • Kuoretta voi syödä pari kertaa vuoden aikana.
  • Itämerestä pyydettyä taimenta, kuhaa, lahnaa, siikaa, ahventa, haukea tai muikkua voi syödä 1–2 kertaa kuukaudessa kalalajeja vaihdellen.
  • Sisävesiltä pyydettyä kuhaa, lahnaa, siikaa, ahventa tai haukea voi syödä kerran viikossa kalalajeja vaihdellen, ja sisävesiltä pyydettyä muikkua 2 kertaa kuussa. Poikkeuksena ovat vesistöt, joissa on todettu tavanomaista suurempia elohopea-, PFAS- tai muita vierasainepitoisuuksia.

Hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat ja imettävät:

  • Itämerestä pyydettyä luonnonlohta, taimenta, nahkiaista tai isoa, perkaamattomana yli 19 cm:n silakkaa voi syödä kerran kahdessa kuukaudessa.
  • Kuoretta voi syödä pari kertaa vuoden aikana.
  • Itämerestä pyydettyä kuhaa, lahnaa, siikaa, ahventa, haukea tai muikkua voi syödä 3–4 kertaa kuukaudessa kalalajeja vaihdellen.
  • Sisävesiltä pyydettyä kuhaa, lahnaa, siikaa, ahventa, haukea tai muikkua voi syödä enintään 200 g (2 annosta) viikossa kalalajeja vaihdellen. Poikkeuksena ovat vesistöt, joissa on todettu tavanomaista suurempia elohopea-, PFAS- tai muita vierasainepitoisuuksia.

Lue myös: Tätä kalaa kannattaa nyt ostaa – edullinen kilohinta ja helppo käsitellä!

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

0:44Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupastaNäin voit säästää savukalaostoksilla.

Lähteet: Valtioneuvosto, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa suomalaisten kannattaa syödäRuokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajatTerveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaaAsiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödäWWF:n listaus paljastaa: Nämä kalat on parempi jättää syömättä – mukana monta tuttua suosikkiaKalan syömisestä paljastui mullistavaa tietoa: Ei todennäköisesti auta alentamaan verenpainetta – edes viidesti viikossa nautittuna
KalaRuokaRuokavirastoTerveys ja hyvinvointiRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen