Tuoreen tutkimuksen perusteella kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat. Tietyille kuluttajaryhmille suositellaan kuitenkin poikkeuksia kalan käyttöön.
Valtioneuvosto tiedottaa tuoreesta tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin kalaan kertyvien ravinto- ja vierasaineiden pitoisuuksia kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista.
Tutkimustulosten perusteella kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä kulutusmäärillä kalan käytön terveyshyödyt ylittävät vierasaineiden saantiin liittyvät haitat.
Kalan käytön lisääminen nykyisestä olisi myös väestön terveydelle eduksi. Erityisesti vähän hyödynnettyjen kalalajien, kuten särkikalojen, käyttöä kannattaa lisätä.
Hankkeessa mitattiin kotimaisista kalalajeista ja -tuotteista muun muassa dioksiinien ja PCB-yhdisteiden, PFAS-yhdisteiden, bromattujen difenyylieettereiden, elohopean ja epäorgaanisen arseenin pitoisuuksia.
Näiden vierasaineiden liiallinen saanti voi johtaa erilaisiin terveyshaittoihin kuten älykkyyden tai hedelmällisyyden heikkenemiseen.
Kalahuomio! Turvallisen käytön suositukset muuttuivat
Tutkimushankkeen tulosten pohjalta Ruokavirasto on kuitenkin päättänyt päivittää kalan turvallisen käytön suositustaan. Suositukset ovat muuttuneet tiettyjen kuluttajaryhmien osalta.
