Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Haluttu kala on vain hetken sesongissa: "Ihmiset tulevat hakemaan ämpäreillään"

Halstratut rysäsilakat silakka
Rysäsilakat maistuvat vaikka haltstrattuna.Pro Kala ry
Julkaistu 08.06.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt sesongissa oleva rysäsilakka on odotettu herkku. 

Oletko kuullut rysäsilakasta? Pro Kala -kalayhdistys kertoo tiedotteessaan tästä poikkeuksellisesta sesonkiherkusta. 

Rysäsilakkaa pyydetään keväällä ja alkukesällä Itämerestä noin parin kuukauden ajan. Kalaa ostetaa jopa suoraan veneestä kalastajilta, joten sen ehdoton ykkösvaltti onkin tuoreus.

Silakan pyytäminen rysällä on se perinteikkäämpi tapa pyytää silakkaa. Rysä on passiivinen pyyntiväline, joka odottaa saaliin uivan sisään. Valtaosan runsaslukuisesta silakasta pyytävät isot troolarit.  

Hyvä silakkavuosi

Pro Kala ry:n haastattelema Lauri Himberg on alle kolmekymppinen ammattikalastaja, joka on pyytänyt silakkaa rysillä Turun saaristossa jo yli vuosikymmenen ajan.

– Tänä vuonna silakkaa alkoi tulla aivan maaliskuun lopulla, ja sitä nousisi varmasti vielä kesäkuun ajankin, mutta meillä kiintiö on jo valitettavasti aivan lopuillaan, Himberg toteaa. 

Himbergin mukaan tämä vuosi on ollut hyvä silakkavuosi, ja silakkaa on meressä paljon.

Lue myös: "Erittäin edullinen ja hemmetin maukas" – kalakokki ylistää arkiruokaklassikkoa

"Ihmiset tulevat hakemaan tuoretta silakkaa omilla ämpäreillään"

Monia suomalaisia rysäsilakassa houkuttelee erityisesti tuoreus. 

– Meillä on kesäisin jo perinteeksi muodostunut jakotilaisuus, jossa ihmiset tulevat hakemaan tuoretta silakkaa omilla ämpäreillään. Se on monelle kesäkauden aloitus, Himberg kertoo.

Kalastaja toivoo, että silakan imago nousisi takaisin arvoonsa.

– Silakka on suomalaisen kalastuksen selkäranka, mutta harmi kyllä oma sukupolveni ja sitä nuoremmat eivät sitä useinkaan käytä. Mutta jos silakat paistaa ruisjauhoissa rapeaksi, se on maailman helpoin ja maukas kalaruoka!

Lue myös: Tämä sinun pitää tietää, jos grillaat lohta tai kirjolohta

Katso myös: Salaisuus parhaisiin silakkapihveihin

2:38imgMaxin kalan omistaja, yrittäjä ja kokki Miki Kurkela vinkkaa, miten valmistetaan parhaat silakkapihvit.

Tuoreimmat aiheesta

Kala