Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Haluttu kala on vain hetken sesongissa: "Ihmiset tulevat hakemaan ämpäreillään"

Rysäsilakat maistuvat vaikka haltstrattuna.
Rysäsilakat maistuvat vaikka haltstrattuna.Pro Kala ry
Julkaistu 08.06.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt sesongissa oleva rysäsilakka on odotettu herkku. 

Oletko kuullut rysäsilakasta? Pro Kala -kalayhdistys kertoo tiedotteessaan tästä poikkeuksellisesta sesonkiherkusta. 

Rysäsilakkaa pyydetään keväällä ja alkukesällä Itämerestä noin parin kuukauden ajan. Kalaa ostetaa jopa suoraan veneestä kalastajilta, joten sen ehdoton ykkösvaltti onkin tuoreus.

Silakan pyytäminen rysällä on se perinteikkäämpi tapa pyytää silakkaa. Rysä on passiivinen pyyntiväline, joka odottaa saaliin uivan sisään. Valtaosan runsaslukuisesta silakasta pyytävät isot troolarit.  

Hyvä silakkavuosi

Pro Kala ry:n haastattelema Lauri Himberg on alle kolmekymppinen ammattikalastaja, joka on pyytänyt silakkaa rysillä Turun saaristossa jo yli vuosikymmenen ajan.

– Tänä vuonna silakkaa alkoi tulla aivan maaliskuun lopulla, ja sitä nousisi varmasti vielä kesäkuun ajankin, mutta meillä kiintiö on jo valitettavasti aivan lopuillaan, Himberg toteaa. 

Himbergin mukaan tämä vuosi on ollut hyvä silakkavuosi, ja silakkaa on meressä paljon.

Lue myös: "Erittäin edullinen ja hemmetin maukas" – kalakokki ylistää arkiruokaklassikkoa

"Ihmiset tulevat hakemaan tuoretta silakkaa omilla ämpäreillään"

Monia suomalaisia rysäsilakassa houkuttelee erityisesti tuoreus. 

– Meillä on kesäisin jo perinteeksi muodostunut jakotilaisuus, jossa ihmiset tulevat hakemaan tuoretta silakkaa omilla ämpäreillään. Se on monelle kesäkauden aloitus, Himberg kertoo.

Kalastaja toivoo, että silakan imago nousisi takaisin arvoonsa.

– Silakka on suomalaisen kalastuksen selkäranka, mutta harmi kyllä oma sukupolveni ja sitä nuoremmat eivät sitä useinkaan käytä. Mutta jos silakat paistaa ruisjauhoissa rapeaksi, se on maailman helpoin ja maukas kalaruoka!

Lue myös: Tämä sinun pitää tietää, jos grillaat lohta tai kirjolohta

Katso myös: Salaisuus parhaisiin silakkapihveihin

2:38Salaisuus parhaisiin silakkapihveihinMaxin kalan omistaja, yrittäjä ja kokki Miki Kurkela vinkkaa, miten valmistetaan parhaat silakkapihvit.

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Kalatiskiltä löytyy nyt edullinen herkkuaarre: Todella helppo käsitelläSyksyllä kannattaa kalastaa: Toimittajan kanssa ei kalaa tullut – tällaisen saaliin ammattilainen nappasi heti MTV:n kameroiden sammuttuaKalaruoat, joita tunnetut suomalaiset suosittelevat – yksi nousee keittiöpäällikkö Ari Ruoholla ylitse muiden Tätä ruokaa sinäkin voisit todellisuudessa syödä kymmenen kertaa enemmän – halvempaa kuin lohi: "Rasva on pehmeää ja proteiinia runsaasti"
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?