Pettäisitkö sinäkin ystäväsi luottamuksen palasta pizzaa? Moni olisi valmis tekemään niin

pizza

Oletko koskaan miettinyt, kumpi on sinulle tärkeämpää: ilmainen pizza vai ystävän yksityisyys?

Opiskelijat joutuivat tämän kysymyksen ääreen, kun Massachusettsin teknillinen instituutti kysyi yli kolmelta tuhannelta opiskelijaltaan, josko he antaisivat tutkijoille ystävänsä sähköpostiosoitteen. Heti kättelyssä toverinsa yhteystiedon tutkijoille luovutti 94 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Kun tutkijat tarjosivat opiskelijoille pizzapalaa, ystävän sähköpostiosoitteen oli mahdollisen roskapostivyöryn kustannuksella valmis antamaan 98 prosenttia vastaajista. Sähköpostiosoitteen kertoneista kuusi prosenttia myönsi jälkikäteen antaneensa keksityn osoitteen.

Ihmisillä on tapana luottaa auktoriteetteihin, kuten Massachusettin instituutin opiskelijat luottivat oppilaitoksensa tutkijoihin. Ystäväsi siis saattaa luovuttaa kysyjälle sähköpostiosoitteesi oli tarjolla pizzaa tai ei. Sähköpostiosoitetta ei välttämättä pidetä erityisen yksityisenä, eivätkä ihmiset muista sanontaa ilmaisen lounaan olemattomuudesta.

Tutkimuksen mukaan älyllä ja vastauksen antamisella ei ollut yhteyttä. Tutkijat kuitenkin nimittävät älykkäiksi ja tiedostaviksi henkilöitä, jotka antoivat keksityn sähköpostiosoitteen ja ottivat hyvällä mielellä pizzansa.

***

Pizza margherita 4:36

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!