Parmesaanijuusto hurmaa päivällisellä – sopii hedelmien pariksi sekä salaatteihin

parmesaani
Shutterstock

Pidätkö parmesaanista? Testaa herkulliset reseptit!

Aidolla parmesaanijuustolla – Parmigiano Reggianolla – on satojen vuosien historia. Tunnetun juuston erityinen koostumus, tuoksu ja maku tekevät siitä loistavan makuparin moneen. Se maistuu myös tuoreiden tai kuivattujen hedelmien kanssa, ja tietysti sellaisenaan. Parmesaanijuusto maustaa herkullisesti niin keittoja, salaatteja kuin pääruokiakin.

Italialaiset juustomestarit valmistavat parmesaanijuustoa perinteisellä reseptillä. Kypsyysasteita on monia, mutta aitoa parmesaanijuustoa kypsytetään aina vähintään 12 kuukauden ajan. Kypsyneen juuston rakenne on kova ja rakeinen, ja maku hedelmäinen sekä pähkinäinen. Parmesaanijuustolastut täydentävät erityisen herkullisesti risoton ja pastan.

Parmesaanijuustoa jo 1200-luvulla

Parmesaanijuustoa tehtiin perimätiedon mukaan ensimmäisen kerran satoja vuosia sitten Italiassa benediktiinimunkkien luostareissa. Parmigiano Reggiano -juusto on saanut nimensä Italian maakunnista, joissa sitä on valmistettu, esimerkkeinä Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna ja Mantova.

Parmesaanijuuston laadun takaa juustomestarien ammattitaito, lehmien luonnollinen rehu sekä maito, jolla on tarkat laatukriteerit. Maitoa tuottavat lehmät saavat vain puhdasta ravintoa. Lisäksi maito on täysin luonnollista ja tuoretta: siihen ei lisätä lisäaineita, eikä sitä käsitellä. Kypsymisprosessia valvovat juustomestarit. Pitkän kypsymisen aikana maito antaa juustolle sen erityisen maun ja rakenteen.

Parmigiano Reggiano on parmesaanijuustoa tuottavien valmistajien osuuskunta, joka toimii aidon parmesaanijuuston nimen ja tuotteiden laadunturvaamiseksi. Aidon parmesaanijuuston tunnistaa Parmigiano Reggiano -merkistä. Jokainen parmesaanijuustokiekko tarkastetaan erikseen, ja vain kriteerit läpäissyt juusto saa aitousmerkinnän, jonka ohessa kerrotaan myös juuston valmistusvuosi.

Testaa herkulliset reseptit!

Parmesaani-tattirisotto

Neljälle

225 g parmesaanijuustoa + hieman ylimääräistä tarjoilua varten
40 g kuivattuja herkkutatteja
1 kasvisliemikuutio
4 rkl oliiviöljyä
300 g risottoriisiä
1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
300 g kurpitsaa pieninä paloina, kuorittuna ja siemenet poistettuna
150 ml kuivaa valkoviiniä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Raasta parmesaanijuusto. Laita kuivatut herkkutatit lämmönkestävään kulhoon. Sekoita kasvisliemikuutio 850 ml kiehuvaa vettä. Kaada kiehuva vesi sienien päälle ja jätä likoamaan puoleksi tunniksi. Kuumenna seuraavaksi oliiviöljy syvässä paistinpannu tai suuressa kattilassa. Lisää riisi pannulle, ja kuullota se kevyesti yli keskilämmöllä noin yhden tai kahden minuutin ajan, kunnes riisi näyttää läpikuultava, mutta ei ruskistuneelta. Lisää kevätsipuli ja kurpitsan palat ja keitä varovasti, useasti sekoittaen vielä kaksi tai kolme minuuttia. Lisää viini ja anna sen kuplia hetki. Lisää sitten liotetut sienet ja noin kaksi kauhaa lientä. Keitä varovasti noin 20–25 minuuttia. Lisää tarpeen mukaan lientä silloin tällöin, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Sekoita joukkoon parmesaanijuustoa maun mukaan. Voit myös ripotella juuston suoraan kunkin annoksen päälle. Tarjoile heti.

Kananrintaa peston ja parmesaanijuuston kera

Neljälle

75 g parmesaanijuustoa
4 nahatonta ja luutonta kananrintaa
4 tl vihreää pestokastiketta
12 tuoretta basilikanlehteä
3 rkl oliiviöljyä
500 g puolitettuja babyporkkanoita
2 paprikaa paloiteltuna
1 iso punasipuli viipaloituna ohuiksi siivuiksi
Cocktail-tikkuja
Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Raasta parmesaanijuusto. Leikkaa terävällä veitsellä viilto jokaiseen kananrintapalaan siten, että saat sen auki. Lusikoi ja levitä yksi teelusikallinen pestoa kunkin kanataskun sisälle. Jaa tämän jälkeen parmesaanijuusto tasan täytteeksi neljään rintapalaan. Täytä basilikanlehdillä ja sulje tämän jälkeen rintapalat. Kiinnitä vielä cocktail-tikuilla tasku kiinni. Kaada pannulle kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja lisää kaikki kasvikset. Mausta suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan. Aseta kananrintapalat pannulle. Sirottele loput oliiviöljyt kanojen päälle, ja siirrä ruoka sitten uuniin. Paista uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kananrintapalat ovat kypsiä, ja kasvikset ovat pehmeitä. Tarjoile heti.

Lähde: Parmigiano Reggiano 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat