Paras sieniruoka, jota olet koskaan maistanut – klassikkopastan täyteläinen kasvisversio maistuu nirsoimmallekin syöjälle

sienipasta pasta
Shutterstock

Tässä klassikkopasta carbonaran kasvisversiossa pekoni korvataan ihanan pehmeiksi karamellisoiduilla herkkusienillä. Vannoutuneimmankaan lihansyöjän ei kannata säikähtää, sillä tästä ruoasta ei makua puutu. 

Bon Appetit -sivustolle kirjoittaneen Molly Bazin mukaan tämä sienillä höystetty pastaruoka on niin hyvää, että sulattaa nirsoimmankin ruokailijan pään – jopa hänen sieniä vihaavan miehensä.

– Halusin luoda annoksen, joka on täynnä syvän ruskeita, todella karamellisoituneita ja umamia täynnä olevia sieniä. Jotakin, joka vakuuttaa jopa sienten vihaajan tämän uskomattoman raaka-aineen potentiaalista. Ja arvatkaa mitä? Onnistuin siinä, Baz kirjoittaa.

Tämän kasvicarbonaran salaisuus piilee haudutetuissa sienissä, jotka saavat muhia pannulle oliiviöljyssä noin 15 minuuttia, ennen kuin ne yhdistetään muiden raaka-aineiden kanssa herkulliseksi ateriaksi. 

Pasta carbonara herkkusienillä (4 annosta)

650 g herkkusieniä
6 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
½ puntti persiljaa
5 kananmunan keltuaista
1 kananmuna
120 g parmesaania raastettuna  
1,5 tl mustapippuria rouhittuna
0,5 dl oliiviöljyä
450 g pastaa (orecchiette) 

Huuhtele, poista kannat ja pilko herkkusienet kahteen tai neljään osaan riippuen sienten koosta. Hienonna valkosipulinkynnet ja salottisipulit. Hienonna myös persilja.

Yhdistä kulhossa keltuaiset, yksi kokonainen kananmuna, parmesaaniraaste ja mustapippuri.

Kuumenna laakea pannu kuumaksi. Lisää pannulle oliiviöljy ja pilkotut sienet. Sekoita niin, että sienet peittyvät öljyyn kauttaaltaan. Paista sieniä noin 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen, kunnes sienet ovat muuttuneet kullanruskeiksi. Ota huomioon, että sienistä irtoaa paljon nestettä, mikä hidastaa ruskistumista.

Kun sienet ovat paistuneet noin 10 minuuttia, lisää pasta kattilaan ja anna kiehua suolalla maustetussa vedessä al denteksi.

Lisää lopuksi sienten joukkoon pannulle myös hienonnetut sipulit ja mausta 1,5 teelusikallisella suolaa. Paista 30–60 sekuntia, kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet, mutta eivät ruskistuneet. Ota pastan keitinvettä talteen ja siivilöi pasta kaksi minuuttia ennen pakkauksen keittoajan täyttymistä.

Lisää pannulle reilu kaksi desilitraa pastan keitinvettä ja valutettu pasta. Anna hautua, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt, noin 2 minuuttia. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä noin minuutin ajan. Lisää kananmunaseoksen joukkoon reilu desilitra pastan keitinvettä ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna-parmesaaniseos pannuun pastan joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi joukkoon persilja ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Lähde: BonAppetit

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat