Näin teet pestoa aitoon italialaiseen tapaan – valmistustavalla valtava merkitys makuun!

pestopasta
Genovalainen pestopasta on oivaa viikonloppuruokaa.

Raaka-aineiden maut pääsevät oikeuksiinsa, kun pesto valmistetaan tehosekoittimen sijaan morttelissa. 

Lyömättömät raaka-aineet, pesto, pasta ja peruna, yhdistyvät tässä reseptissä vertaansa vailla olevaksi herkuksi. Ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäen Peruna-kirjasta (Readme 2018) löytyvä pestopasta-resepti vie makumatkalle suoraan Italian sydämeen. 

– Asuin vuoden Italiassa Genovan kaupungissa. Opettelin italiaa ja tietenkin kokkaamaan. Yksi rakkaimmista muistoista ovat lauantaiaamut, kun ystäväni haki minut vaaleansinisellä Vespallaan torille ja ajoimme hakemaan pestoaineksia, Mansikkamäki kertoo kirjassaan. 

Koneessa aromaattiset öljyt eivät irtoa

Pesto tulee italian sanasta ”pestare”, joka tarkoittaa hienontaa tai murskata, ja tässä respetissä pesto valmistetaankin oikeaoppisesti käsin huhmareessa hienontaen.

Voimakas ja hieman pyörivä liike takaa sen, että basilikan lehdistä irtoavat aromaattiset öljyt yhdistyvät täydelliseksi kermamaiseksi seokseksi pinjansiementen ja parmesaanijuuston kanssa.

– Italialaiset sanovat, että terästerä repii basilikanlehdet ja koneessa murskatuissa ei irtoile aromaattisia öljyä kuten käsin tehdessä. Mutta kiireessä jokainen valitsee oman tapansa tehdä.

Genovalainen pasta-annos tarjoillaan peston, perunoiden ja taitepapujen kanssa.

Genovalainen pestopasta

50 g eli n. 1 ruukku basilikan lehtiä
2 pientä valkosipulinkynttä 
1–1,5 tl karkeaa merisuolaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
30 g raastettua parmesaanijuustoa
15 g raastettua Pecorino Romano -juustoa
1,5 dl laadukasta oliiviöljyä

Pasta:
600 trofiepastaa
150 g vihreitä taitepapuja
300 g kiinteitä perunoita

Hienonna valkosipulit ensin huhmareessa. Lisää basilikanlehtiä pikkuhiljaa koko ajan hienontaen. Lisää samalla myös suolaa, suola hiertää lehtiä samalla. Kun basilikasta irtoilee vihreää nestettä, lisää pinjansiemenet. Hienonna tasaiseksi. Lisää juusto ja jatka hienontamista.

Lisää oliiviöljyä hiljalleen koko ajan hienontaen. Voit välillä auttaa vähän lusikalla reunoilta ja siirtää liiskaantunutta pestoa keskemmälle huhmaretta. Jatka kunnes seos on paksua kastiketta.

Keitä suuri kattilallinen suolalla maustettua vettä. Leikkaa pavuista kuivat päät pois ja leikkaa pavut kolmeen osaan. Kuori perunat ja pilko ne 1½ cm:n kokoisiksi kuutioiksi (älä kuutioi liian pieniksi, etteivät ne hajoa keitettäessä).

Lisää pasta, pavut ja perunat kiehuvaan veteen. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan eli 10 minuuttia. Siivilöi vesi pois ja sekoita pesto pastan joukkoon. Tarjoile lisänä parmesaanijuustoa.

Jos käsin tehty pesto ei innosta ja se tuntuu hankalalta valmistaa, surauta ainekset sekaisin tehosekoittimessa.

Lähde: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg, Peruna, Readme 2018

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!