Paluu perusasioiden äärelle – pienpanimo-oluet ovat lähituotteita parhaimmillaan

oluthanat
"Back to basic" on yksi tämän hetken vallitsevista oluttrendeistä. Shutterstock

Kotimaisilla käsityöoluilla on nyt kysyntää. Valikoima kasvaa vuosi vuodelta, mutta nyt oluttrendeissä ollaan palaamassa takaisin perusasioiden äärelle.

Aivan kuten muissakin juomissa, myös oluissa trendit vaihtuvat tiuhaan. Tämän hetken trendinä on Suomen Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkösen mukaan paluu perusasioiden äärelle.

Edistyneempien harrastajien joukko vielä marginaalinen

Oluissa keskitytään nyt ennen kaikkea hyvään laatuun ja makuun.

– Tervehdin ilolla sitä, että nykyisin löytyy laadukkaita tuotteita, joissa perusmaku on hyvä.

Perusmakujen suosio johtuu osittain siitä, että monet pienpanimot ovat lähteneet kehittämään tuotteitaan helpomman kautta.

– Pale Ale ja IPA oluet ovat helpompia valmistaa kuin esimerkiksi pils-oluet. Pils-oluiden valmistukseen ei aina löydy edes välineitä, Kähkönen toteaaa.

Tuotteita halutaan valmistaa myös suurelle yleisölle, sillä edistyneempien olutharrastajien joukko on vielä melko marginaalinen.

Lähiruoka on tänä päivänä ajankohtaista

Pienpanimoiden tuottamat oluet vastaavat tänä päivänä myös kasvavaan lähiruoan kysyntään.

– Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä muutkin elintarvikkeet, toteaa Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen.

Kotimaiset pienpanimot käyttävät oluiden valmistuksessa puhtaita kotimaisia raaka-aineita käyttämällä tuotteisiinsa lähialueilla kasvatettua mallasohraa. Osa panimoiden käyttämästä mallasohrasta on myös luomua. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat