6:19

Panimoyrittäjä: Näin olutta maistellaan oikein – "se pitää todellakin nielaista, eikä syljeskellä pois"

Helsingin Rautatientorilla tiistaina käynnistynyt Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman isä Pekka Kääriäinen paljasti Huomenta Suomen lähetyksessä oluen maistelun saloja.

Pienpanimo-oluet ovat viime vuosina kasvattaneet hurjasti suosiotaan, eikä laskua ole näillä näkymin luvassa. Lammin Sahti Oy:n Pekka Kääriäisen mukaan pienpanimo-oluiden kohdalla voidaankin puhua maailmanlaajuisesta aallosta, joka jatkaa edelleen kasvuaan.

Pienpanimokulttuuri on kasvanut ympäri maailmaa, mutta mistä tulevat yrittäjän mukaan maailman parhaimmat oluet?

– Ei voi oikein sanoa mistä maasta, sillä tämä on todella kansainvälistä hommaa ja tekijöitä on maasta kuin maasta. Olut on vanha tuote, jota on tehty jo vuosituhansien ajan, Kääriäinen toteaa.

Kääriäisen mukaan jokaisella maalla on omat vahvuutensa, mutta Yhdysvallat vie voiton buumin laajuudessa; maassa on noin 6000 pienpanimoa. Vaikka Saksa ja Tšekki ovat perinteisiä olutmaita, pienpanimokulttuurista puhuttaessa niiden valikoima on Kääriäisen mukaan pysynyt melko vaatimattomana.

Yksinkertainen neuvo: Juo lasista ja nielaise 

Rautatientorilla järjestettävä Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaali tarjoaa maistettaviksi reilusti yli 300 kotimaista pienpanimotuotetta ja lähes 50 ulkomaista olutta ja siideriä.

 Kääriäisen mukaan oluita maistellessa olut kannattaa aina juoda lasista, ei pullon suusta. 

– Maistellaan kuten viiniäkin, mutta isoin ero oluen maistelussa on se, että olut pitää aina nielaista, koska katkerot tulevat esiin vasta kurkussa. Tämän takia se pitää todellakin nielaista, eikä syljeskellä pois, Kääriäinen selittää.

Videolla Kääriäinen kertoo, mikä on ihmisen rooli yhä automatisoituvassa panimokulttuurissa. Lisäksi mies selittää sahdin ja oluen eron. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja