Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda

Uudet maut kiinnostavat oluenystäviä.
Uudet maut kiinnostavat oluenystäviä.Shutterstock
Julkaistu 09.04.2016 21:12
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Erikoisoluet maistuvat suomalaisille yhä paremmin. Kysyntää riittää, sillä uudet maut kiinnostavat oluen ystäviä.

Kotimaisia pienpanimoita on jo noin 60, ja uusia perustetaan noin yhden panimon kuukausivauhdilla. Erikoisoluet ovat rantautuneet myös pienempien kaupunkien kaljakuppiloihin ja niiden suosio näkyy jopa risteilyjen tax free -myynnissä.

– Tämä olutbuumi ei ole missään nimessä enää pienen piirin juttu. Suomalaiset ovat valmiita maksamaan laatuoluesta. Ei haluta enää sitä euron olutta, vaan ollaan valmiita maksamaan 3–5 euroa pullolta, jopa yli 10 euroa hyvästä barley winesta. Ennen ne olivat ihan marginaalituotteita, nyt täysin päinvastoin, Viking Mariellan tax free -myymälän myymäläpäällikkö Jukka Sulonen kertoi Makuja.fille maaliskuussa.

Tiesitkö?
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluiden vuosituotanto (arviolta 8 milj. litraa) on yli puolet koko maan pienpanimo-oluiden valmistuksesta. Laitila ja Nokian Panimo vastaavat jopa 70–75 prosentta kaikista pienpanimoiden valmistamista litroista, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.

Kaarinalaisen Radbrew-panimon Patrik Niskanen kertoo, että heidän tuotantokapasiteettinsa on laajentunut kovan kysynnän vuoksi. Aluksi olutta pantiin 800-litraisella käymisastialla, nyt käytössä on kymmenen 1000-litraista astiaa. Valikoimissa on 29 erilaista olutta.

Myös helsinkiläinen kiertolaispanimo Humalove on saanut hyvän lähtölaukauksen olutmarkkinoille.

– Kysyntää tuntuu olevan. Käsityöläisolutbuumi on edelleen päällä Suomessa ja kiinnostus tuntuu kasvavan koko ajan, Humaloven olutresepteistä vastaava Jani Peltosalo sanoo.

Ihmiset haluavat uniikkeja makuja

– Jonkinlaista kulttuurinmuutosta siinä on varmaan laajemminkin, että arvostetaan erilaisia makuja ja halutaan kokeilla erilaisia asioita. Alkoholinkäyttö ei ole välttämättä enää sitä, että känni päälle. Enemmän halutaan maistella kaikennäköistä. Se on sama juttu oluissa, kahveissa, ruuassa ja kaikessa, ihmisiä kiinnostaa erilaiset asiat, Peltosalo sanoo.

Myös Niskanen on huomannut muutoksen suomalaisten makutottumuksissa.

– Luulen, että se on ruokatrendin mukana tullut tai sen jälkeen. Ihmiset ovat alkaneet hakea makua ja laatua enemmän kuin määrää. Sama näkyy viinissä, viskeissä ja oluessa. Ihmiset ovat alkaneet hakea enemmän uniikkeja makuja ja maut ovat kehittyneet.

Tarjontaa myös pienillä paikkakunnilla

Erikoisoluet eivät ole pelkästään suurkaupunkien ilmiö. Useat pienapnimotkin sijaitsevat pienillä paikkakunnilla.

– Suuri osa pienpanimoistahan on jossain metsän keskellä perinteisesti, Niskanen sanoo.

Olutkulttuuri tulee pienemmille paikkakunnille usein olutravintoloiden kautta.

– Esimerkiksi Lahdessa ja Hämeenlinnassa ravintoloitsijat ovat vaihtuneet vähän nuorempaan sukupolveen. He tykkäävät erikoisoluista ja ottavat niitä valikoimiinsa.

Maistuisiko olut, mutta pullonavaaja on hukassa? Ei hätää, avaaminen onnistuu tarvittaessa vaikka huulirasvalla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaNäitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenOlutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua Känni ei kiinnosta – alkoholittoman oluen suosio kasvaa nopeastiPienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"Suomalaisopiskelijat repäisevät: Baareihin ja ruokakauppoihin oma olut – "vapun virallinen juoma"
OlutAlkoholijuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo