Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pentin 10 vuotta sitten kehittelemästä Pirkka-oluesta tuli älytön jättihitti – totuus lagerista yllättää monet: "Suomalaiset eivät ajattele..."

Shutterstock/Kesko
Julkaistu 21.10.2020 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pirkka-olut täyttää kymmenen vuotta. Markkinoille tullessaan monet eivät uskoneet kaupan oman brändin menestykseen oluthyllyillä, mutta toisin kuitenkin kävi.

Videolta pääset kurkkaamaan, miten Karjala-olut valmistuu Lahdessa.

Pirkka-olut lanseerattiin kymmenen vuotta sitten, elokuussa 2010. Silloin kaupan merkkien ei vielä uskottu pärjäävän vahvojen kotimaisten brändien olutmarkkinoilla. Toisin kuitenkin kävi.

LUE MYÖS: Oletko maistanut? Tässä ovat Suomen parhaat oluet 2020: Raikas vehnäolut vei voiton – katso koko lista palkituista

Tiesitkö tätä Pirkka-oluesta?

  • Suomalaista Pirkka-olutta alettiin valmistaa Iisalmessa Olvilla kymmenen vuotta sitten.
  • Olut valmistetaan edelleen Iisalmessa, eikä sen makua ole muutettu vuosien varrella. Myös pakkausilme on säilytetty samankaltaisena.
  • Olvin Iisalmen tehtaan ylipanimomestari Pentti Pelttari kehitti Pirkka-oluen. Vuonna 2020 Pirkka-oluesta vastaa Pentin tytär, panimomestari Silja Hylkinen.
  • Pirkka-oluen 10-vuotisen taipaleen aikana mallasta on käytetty Helsingistä-Kuopioon ulottuvan (lähes 400 km) ja yli 500 metriä leveän pellon tuottaman sadon verran. 

Kun Pirkka-olut oli ehtinyt olla markkinoilla vasta muutaman kuukauden, Taloussanomat uutisoi juoman muodostuneen jo jättihitiksi. Uutisotsikossa kerrottiin Pirkan kolmosoluen uhkaavan pian jo Karhua ja Karjalaa Yhdeksän kymmenestä K-kauppiaasta kertoi tuolloin Pirkan olevan omassa kaupassaan ylivoimaisesti myydyin tuotemerkki ja osa kertoi sen myyvän laatikoissa jopa kymmenen kertaa kilpailijoita, Karjalaa tai Koffia, enemmän. 

Suosiot selitettiin tuolloin muun muassa hinnalla: 24 tölkin monipakkausta kolmosolutta myytiin kaupoissa 19,99 euron hinnalla – ja sehän myi. 

Lakimuutos tuplasi olutvalikoimat marketeissa

Keskon mukaan oluen suosiota ei heilauttaut edes vuoden 2018 alussa voiman tullut, olutmarkkinaa merkittävästi muuttanut alkoholilaki. Lakimuutoksen myötä panimotuotteiden määrä suomalaiskaupoissa kasvoi räjähdysmäisesti. 

– Lakimuutos salli korkeintaan 5,5 prosentin alkoholijuomien myymisen vähittäiskaupassa ja mahdollisti monipuolisemman valikoiman. Vuodesta 2017 panimotuotteiden valikoima on tuplaantunut. Yhä useampi asiakas haluaa valita kuhunkin tilanteeseen sopivan juoman, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan teollisten tuotteiden osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

Vähittäiskauppaan tuli lakimuutoksen myötä esimerkiksi suuria kansainvälisiä olutbrändejä. Samalla jo markkinoilla olleita tuotteita muutettiin niiden alkuperäiseen vahvuuteen. Myös kotimaiset panimot toivat vahvemmat versiot omilla brändeillään vähittäiskauppaan. Samaan aikaan kiihtyvä lähiruokatrendi vauhditti paikallisten pienpanimoiden syntymistä.

Lager säilyttänyt suosionsa – moni yllättyy valmistusprosessista

pirkka-olut 2Pirkka-oluen pakkaus uudistuu. Vasemmalla vanha ja oikealla uusi ulkomuoto.Kesko

Oluttyypeistä lager kuitenkin pysyi Suomen suosituimpana ja Pirkka-olut säilytti asemansa myydyimpien oluiden joukossa. Pirkka-oluen on alusta asti valmistanut Olvi Iisalmessa ja sen pääraaka-aine, mallasohra, on suomalaista. Vaikka satokaudet vaihtelevat vuosittain, tuotteesta tehdään jokaisen erän osalta saman makuista sokkomakutesteillä varmistaen.

– Suomalaiset eivät ajattele Suomessa valmistettuja peruslageroluita laadukkaina. Lager-oluiden valmistaminen on kuitenkin todella vaativaa ja vaatii osaamista. Sen maku ei peitä virhemakuja, kuten joissain voimakkaammissa olutlaaduissa voi käydä, kertoo Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä.

Panimoliiton mukaan valtaosa maailmassa nautitusta oluesta on pohjahiivaolutta, nimenomaan lageria. Myös Suomessa se on eniten juotu oluttyyppi. Lager tarkoittaa Saksan kielessä varastoa ja viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.

Pirkka-oluen lisäksi suomalaiskauppojen myydyimpien oluiden joukkoon nousevat muun muassa Karhu-, Sandels-, A.Le Coq- sekä Koff -oluet. Tiedot käyvät ilmi Ilta-Sanomien selvityksestä kesältä 2020. 

LUE MYÖS: Muistatko vielä? Tältä näytti Lidlissä 18 vuotta sitten, kun se tuli Suomeen – Kimmo osti Kempeleessä imurin: "Tämäkin on vähän sellainen summakauppa"

Lähteet: Kesko, Taloussanomat, Panimoliitto

Lisää aiheesta:

Nollaolut nakertaa myös mietojen oluiden myyntiä – näin käy ykkösoluelleNämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaSuomalaispanimo joutuu yllättäen luopumaan oluttölkeistään – "Kyllä se kannattaa ehdottomasti lasiin kaataa"Turkulaisessa ruokakaupassa myydään 7 prosentin vahvuista olutta – näin se on mahdollistaKontulalainen oluttehdas näpäyttää – ryhtyi tuottamaan aivan tavallista Keijo-keskiolutta: "Perusbisse rules"Juotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"
JuomatOlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta