Mainos

Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuuden

Monen suomalaisen kesään kuuluu olut, mutta mikä on niistä yleisin ja minkälaisia trendejä tällä hetkellä on käynnissä? MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin tänään asiasta. 

Tänään Helsingissä alkavan Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuman johtaja Pekka Kääriäisen mukaan suomalaisten yleismaku oluen suhteen on lager. 

– Iloksi olemme todenneet, että muutkin ruvennut maistumaan. On tullut erikoisuuksia, myös isot panimot ovat lähteneet tekemään maukkaampia oluita. Kaikki kunnia kylläkin lagerille, maistuu sekin. 

Olutmylly Forssan oluenpanija Mikko Silmälä allekirjoittaa saman väitteen suomalaisten olutmausta.  

– Suomalaisten olutmaku on kehittynyt hyvin paljon, on monimuotoisia oluita, hän kertoo. 

Kääriäisen mukaan olutmerkkejä ja oluttyylejä on tullut huomattavasti lisää viimeisen kymmenen vuoden aikana niin Suomessa kuin maailmalla. 

– Olemme mukana ehkä hieman jälkijunassa, mutta jopa edelle osaa maista. Olutmaa Saksaa olemme hieman edellä kulttuurissa, hän paljastaa. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Kesän oluttrendit 

Oluenpanija Silmälä kertoo, että nyt kesällä Olutmylly Forssan tuotantomäärästä puolet on lageria. 

– Nyt on tullut juurikin NEIPA ja IPA meidän tuotevalikoimaamme enemmän. 

IPA:n eli Indian Pale Alen suosiota selittää Kääriäisen mukaan humala.  

– Humalalajikkeita on tullut paljon lisää, niillä voidaan maistaa oluita todella laajasti. IPA on yksi sellainen, joka on mukavasti humaloitu.  

Kääriäinen muistuttaa, että IPA:t voivat maistua kuitenkin hyvin erilaisilta keskenään. Hänen mukaansa trendeissä on myös havaittavissa, että maustamisesta ollaan tulossa takaisinpäin. 

– Ihmiset ovat ruvenneet hakemaan pelkkää mallaspohjaa, tarvitsisi maistua se alkuperäinen vanha olut. 

Myös alkoholittomia oluita käytetään nykyään paljon. Niiden paneminen on kuitenkin haastavampaa. 

Näin syntyy hyvä olut 

Silmälän mukaan uusi olut syntyy yleensä tuttua olutta valmistaessa ja trendejä seuraten. 

– Se vain tulee mieleen ja sitä lähdetään kokeilemaan. Mielenkiintoista aina ajatella uutta, sitä voi tehdä monella eri tavalla. 

Tällä hetkellä Silmälä kertoo keittiössä porisevan yhteensä noin kymmenen tuotetta. Panimo on tehnyt tämän vuoden ainoastaan vaaleita oluita, mutta talven mittaan ollaan  menossa myös tummia oluita kohti. 

Hyvän oluen taustalla on Silmälän mukaan hyvä runko mallaspohjasta lähtien ja toimivat humalat. 

– Hyvä vesi, sehän se on, hän naurahtaa. 

Kääriäinen lisää listaan vielä hiivan, jonka kantoja on olemassa paljon. 

– Hiivan merkitys loppumakuun on todella suuri, se antaa omaa aromiansa humalan ja mallaspohjan lisäksi. 


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja