Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuuden

8:54Pienet panimot valtaavat Helsingin – tässä kesän oluttrendit
Julkaistu 28.07.2021 16:59
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Monen suomalaisen kesään kuuluu olut, mutta mikä on niistä yleisin ja minkälaisia trendejä tällä hetkellä on käynnissä? MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin tänään asiasta. 

Tänään Helsingissä alkavan Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuman johtaja Pekka Kääriäisen mukaan suomalaisten yleismaku oluen suhteen on lager. 

– Iloksi olemme todenneet, että muutkin ruvennut maistumaan. On tullut erikoisuuksia, myös isot panimot ovat lähteneet tekemään maukkaampia oluita. Kaikki kunnia kylläkin lagerille, maistuu sekin. 

Olutmylly Forssan oluenpanija Mikko Silmälä allekirjoittaa saman väitteen suomalaisten olutmausta.  

– Suomalaisten olutmaku on kehittynyt hyvin paljon, on monimuotoisia oluita, hän kertoo. 

Kääriäisen mukaan olutmerkkejä ja oluttyylejä on tullut huomattavasti lisää viimeisen kymmenen vuoden aikana niin Suomessa kuin maailmalla. 

– Olemme mukana ehkä hieman jälkijunassa, mutta jopa edelle osaa maista. Olutmaa Saksaa olemme hieman edellä kulttuurissa, hän paljastaa. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: No nyt on herkkua oluen ystäville! Jella keksi nerokkaan yhdistelmän: "Toimii millä vain oluella ja jäätelöllä"

Kesän oluttrendit 

Oluenpanija Silmälä kertoo, että nyt kesällä Olutmylly Forssan tuotantomäärästä puolet on lageria. 

– Nyt on tullut juurikin NEIPA ja IPA meidän tuotevalikoimaamme enemmän. 

IPA:n eli Indian Pale Alen suosiota selittää Kääriäisen mukaan humala.  

– Humalalajikkeita on tullut paljon lisää, niillä voidaan maistaa oluita todella laajasti. IPA on yksi sellainen, joka on mukavasti humaloitu.  

Kääriäinen muistuttaa, että IPA:t voivat maistua kuitenkin hyvin erilaisilta keskenään. Hänen mukaansa trendeissä on myös havaittavissa, että maustamisesta ollaan tulossa takaisinpäin. 

– Ihmiset ovat ruvenneet hakemaan pelkkää mallaspohjaa, tarvitsisi maistua se alkuperäinen vanha olut. 

Myös alkoholittomia oluita käytetään nykyään paljon. Niiden paneminen on kuitenkin haastavampaa. 

Näin syntyy hyvä olut 

Silmälän mukaan uusi olut syntyy yleensä tuttua olutta valmistaessa ja trendejä seuraten. 

– Se vain tulee mieleen ja sitä lähdetään kokeilemaan. Mielenkiintoista aina ajatella uutta, sitä voi tehdä monella eri tavalla. 

Tällä hetkellä Silmälä kertoo keittiössä porisevan yhteensä noin kymmenen tuotetta. Panimo on tehnyt tämän vuoden ainoastaan vaaleita oluita, mutta talven mittaan ollaan  menossa myös tummia oluita kohti. 

Hyvän oluen taustalla on Silmälän mukaan hyvä runko mallaspohjasta lähtien ja toimivat humalat. 

– Hyvä vesi, sehän se on, hän naurahtaa. 

Kääriäinen lisää listaan vielä hiivan, jonka kantoja on olemassa paljon. 

– Hiivan merkitys loppumakuun on todella suuri, se antaa omaa aromiansa humalan ja mallaspohjan lisäksi. 

Lue myös: Pariskunta pystytti pihalleen kyltin, jossa he kertoivat tarjoavansa ilmaista kaljaa – taustalla suloinen syy: "Melko helppo tapa saada ihmiset ilmestymään paikalle"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

0:51Lahdessa kehiteltiin uusia oluita, joiden valmistamisessa on hyödynnetty jopa hanhenkakkaa

Lisää aiheesta:

Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassaJuotko itse? Tässä on suomalaisten ehdoton suosikkiolut, ja asiantuntija tietää suosion syyn: "Ne ovat törkeän hyviä oluita"Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua Panimoyrittäjä: Näin olutta maistellaan oikein – "se pitää todellakin nielaista, eikä syljeskellä pois"Pienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda
OlutUutisaamuRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä