Pienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"

olut
Oluihin tutustetaan ja niiden makuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Shutterstock

Käsityöläisoluiden kilpailun kiristyessä laatu on noussut yhä tärkeämmäksi valttikortiksi. 

Pienpanimo-oluiden suosio näkyy lähes kaikkialla: niin ravintoloissa kuin kauppojenkin hyllyilläkin. Uusia pienpanimoita syntyy jatkuvasti, mutta tämä buumi on tuonut mukanaan myös erikoisen lieveilmiön. Pienpanimo ei aina takaa laatua, vaan joukosta löytyy paljon myös niitä, joilla oluen tekeminen ei ole hallussa.

Suomenlinnan Panimon toimitusjohtaja Jari Tapanainen ennustaa, että lähivuosina panimoita tulee karsiutumaan kovan kilpailun vuoksi. Miehen mukaan kilpailussa tulevat pärjäämään ne, joilla perustekeminen on kunnossa, eivät ne, jotka tarjoavat erikoisimpia vaihtoehtoja.

– Oluista löytyy kanttarelleja ja nyt sekaan ruvetaan heittämään tyyliin sammakoita. Pian tulee vastaan se, kuka osaa tehdä oikeasi hyviä oluita. Palataan lageriin ja pilsneriin ja siihen, miten niitä oikeasti tehdään, Tapainen toteaa.

– Monet pienpanimot keksivät vekkuleita IPOja, mihin sitä humalaa voi kaataa, mutta jos runko ei ole kunnossa, käy köpelösti. Markkinoilla tulevat pärjäämään ne, joilla perustekeminen on kunnossa.

Tapanaisen mukaan panimoala voi tuntua etukäteen ajateltuna houkuttelevalta ja kivalta, mutta todellisuudessa se ei ole ruusuilla tanssimista.

"Niitä saisi tulla oikein paljonkin"

Vaikka pienpanimoiden määrä kasvaa jatkuvasti, Suomessa ollaan vielä kaukana siitä, missä maailmalla mennään. Tapanaisen mukaan Yhdysvalloissa pienpanimo-oluiden määrä koko tuotannosta on kaksitoista prosenttia, kun Suomessa vastaava luku on kolme tai neljä. Uusia, hyviä tekijöitä mahtuu siis vielä mukaan.

Tapanaisen mukaan tästä lieveilmiöstä huolimatta kiinnostus pienpanimo-oluita kohtaan ei ole hiipumassa - päinvastoin. Kasvava kiinnostus oluita ja niiden makua kohtaan on havaittavissa etenkin nuorten keskuudessa.

– On kiva nähdä, miten nuoret ihmiset laskevat opiskelurahojaan ja ostavat niillä mieluummin laatuoluita ja maistelevat niitä yhdessä. Sen näkee kaupoista ja tilaisuuksista; tullaan ja harrastetaan, halutaan määrän sijaan laatua, Tapanainen toteaa.

Seuraavaksi suureksi jutuksi Tapanainen ennustaa käsityöläissiidereitä, jotka ovat vielä toistaiseksi jääneet oluiden jalkoihin.

– Uskon, että siiderit tulevat, ja niitä saisi tulla oikein paljonkin, mies toteaa.

Näin valmistuu yksi suomalaisten suosituimmista oluista. 

1:58

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja