Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pienpanimobuumi tuonut mukanaan erikoisen lieveilmiön: "Käy köpelösti"

Oluihin tutustetaan ja niiden makuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota.
Oluihin tutustetaan ja niiden makuun kiinnitetään yhä enemmän huomiota.Shutterstock
Julkaistu 08.05.2017 20:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Käsityöläisoluiden kilpailun kiristyessä laatu on noussut yhä tärkeämmäksi valttikortiksi. 

Pienpanimo-oluiden suosio näkyy lähes kaikkialla: niin ravintoloissa kuin kauppojenkin hyllyilläkin. Uusia pienpanimoita syntyy jatkuvasti, mutta tämä buumi on tuonut mukanaan myös erikoisen lieveilmiön. Pienpanimo ei aina takaa laatua, vaan joukosta löytyy paljon myös niitä, joilla oluen tekeminen ei ole hallussa.

Suomenlinnan Panimon toimitusjohtaja Jari Tapanainen ennustaa, että lähivuosina panimoita tulee karsiutumaan kovan kilpailun vuoksi. Miehen mukaan kilpailussa tulevat pärjäämään ne, joilla perustekeminen on kunnossa, eivät ne, jotka tarjoavat erikoisimpia vaihtoehtoja.

– Oluista löytyy kanttarelleja ja nyt sekaan ruvetaan heittämään tyyliin sammakoita. Pian tulee vastaan se, kuka osaa tehdä oikeasi hyviä oluita. Palataan lageriin ja pilsneriin ja siihen, miten niitä oikeasti tehdään, Tapainen toteaa.

– Monet pienpanimot keksivät vekkuleita IPOja, mihin sitä humalaa voi kaataa, mutta jos runko ei ole kunnossa, käy köpelösti. Markkinoilla tulevat pärjäämään ne, joilla perustekeminen on kunnossa.

olut hana
Oluen valmistus vaatii tietoa ja taitoa.Shutterstock

Tapanaisen mukaan panimoala voi tuntua etukäteen ajateltuna houkuttelevalta ja kivalta, mutta todellisuudessa se ei ole ruusuilla tanssimista.

"Niitä saisi tulla oikein paljonkin"

Vaikka pienpanimoiden määrä kasvaa jatkuvasti, Suomessa ollaan vielä kaukana siitä, missä maailmalla mennään. Tapanaisen mukaan Yhdysvalloissa pienpanimo-oluiden määrä koko tuotannosta on kaksitoista prosenttia, kun Suomessa vastaava luku on kolme tai neljä. Uusia, hyviä tekijöitä mahtuu siis vielä mukaan.

Tapanaisen mukaan tästä lieveilmiöstä huolimatta kiinnostus pienpanimo-oluita kohtaan ei ole hiipumassa - päinvastoin. Kasvava kiinnostus oluita ja niiden makua kohtaan on havaittavissa etenkin nuorten keskuudessa.

oluthanaPienpanimobuumi näkyy useimmissa ravintoloissa ja baareissa.Lehtikuva

– On kiva nähdä, miten nuoret ihmiset laskevat opiskelurahojaan ja ostavat niillä mieluummin laatuoluita ja maistelevat niitä yhdessä. Sen näkee kaupoista ja tilaisuuksista; tullaan ja harrastetaan, halutaan määrän sijaan laatua, Tapanainen toteaa.

Seuraavaksi suureksi jutuksi Tapanainen ennustaa käsityöläissiidereitä, jotka ovat vielä toistaiseksi jääneet oluiden jalkoihin.

– Uskon, että siiderit tulevat, ja niitä saisi tulla oikein paljonkin, mies toteaa.

Näin valmistuu yksi suomalaisten suosituimmista oluista. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Näitä oluita suomalaiset nyt janoavat – oluenpanija kertoo laatujuoman salaisuudenSuomalaiset ovat oluen ystäviä, mikseivät siis kotimaiset oluet menesty kansainvälisesti? Neljän kaverin porukka aikoo korjata tilanteen: "Ei se mitään rakettitiedettä ole"Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua Kohta pannaan kummituslinnassa! Vaasaan avataan "Panoluola"Pienpanimoala laajenee ja laatuolut käy kaupaksi – "Enää ei vedetä päätä täyteen"Valtava buumi! Näitä oluita suomalaiset haluavat nyt juoda
OlutJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 3.11.16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"