Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Metsien ilmaista herkkua löytyy nyt kilokaupalla! Loistava raaka-aine kermaiseen kastikkeeseen

0:48Paras sienikastike: Näin helposti teet ihanan soosin suppilovahveroistaKATSO MYÖS VIDEO: Näin teet helposti sienikastikkeen suppilovahveroista.
Julkaistu 18.10.2023 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Metsät pursuavat nyt supplilovahveroita. Mistä löytää suppilovahveroita ja mitä niistä voi tehdä? Nappaa suppisvinkit!

Kuten MTV Uutiset aiemmin kertoi, muhkea sienisato on ilahduttanut tänä syksynä monia Suomen metsissä. Suomesta löytyy noin 2000 eri sienilajia, joista syötäväksi kelpaa noin 200.

Tee testi: Oletko sienimetsän sulttaani vai ennemminkin haperoaivoinen noviisi? Testaa, kuinka hyvin tunnistat sienet!

Kun loppukesästä sosiaalinen media täyttyi kantarellikuvista, nyt kuvavirrassa vilahtelee tasaiseen tahtiin suppilovahveroita. 

Suppilovahvero, kavereiden kesken suppis, on kolmen tähden erinomainen ruokasieni, jonka satoaika on tyypillisesti elokuun lopusta joulukuuhun, pysyvän lumen ja kovien pakkasten tuloon asti.

Lue myös:

Mitä sieniä metsästä kannattaa kerätä? Listasimme kahdeksan erinomaista ruokasientä

Mistä löytää suppilovahveroita?

shutterstock_1677850393Jos löydät yhden suppilovahveron, löydät todennäköisesti samasta paikasta enemmänkin.Shutterstock

Marttojen mukaan suppilovahvero kasvaa tiheinä ryhminä sammaleisissa kuusivaltaisissa metsissä, usein kallioitten pohjoisrinteillä.

Muista! Ennen sienten maistamista tai syömistä täytyy olla täysin varma lajin tunnistamisesta. 

Sammaleeseen piiloutunut pienikokoinen suppilovahvero viihtyy kaltaistensa seurassa. Yhden löydettyään saa kerätä usein useammankin.

Suppilovahvero on myös hyvin paikkauskollinen ja sitä voi löytää kasvamasta samasta paikasta vuodesta toiseen. Jos siis löydät hyvän suppisapajan, paina se mieleesi seuraavaa vuotta ajatellen!

Suppilovahveron selkein näköislaji on kosteikkovahvero. Selvimmät erot suppilovahveroon verrattuna on kasvupaikan lisäksi alapinnan sileys ja oranssinkeltainen jalka. Kosteikkovahverokin on kolmen tähden ruokasieni.

shutterstock_1522115435Suppilovahverosatoa riittää tänäkin syksynä!Shutterstock

Suppilovahveroiden säilöntä

Suppilovahverot voi säilöä talven varalle kuivaamalla ja pakastamalla. 

– Pakasta niitä talvea varten kuumentamalla rasvattomalla pannulla. Kutistuessaan sienet vievät vähemmän tilaa pakastimessa, ja käytössäsi on aina helposti herkullisia sieniä. Muista kirjoittaa pakastepussiin vuosiluku ja mitä sieniä pussi sisältää, Hellapoliisina tunnettu Kati Jaakonen vinkkasi viime vuonna. 

Jos kuivaat suppilovahverot, muista, että ne ovat hyvin vahvan makuisia. Marttojen mukaan mahdollisen karvauden poistamiseksi kuivattuja sieniä voi liottaa hetken vedessä ja sen jälkeen kaataa liotusvesi pois.

Mitä tehdä suppilovahveroista?

suppilovahverokastikeSuppilovahveroista valmistuu herkullinen sienikastike.MTV

Suppilovahveroita voi hyödyntää sekä ruoanlaitossa että leivonnassa monipuolisesti. Yksinkertaisimmillaan suppikset maistuvat sipulin kera paistettuna vaikka leivän päälllä.

– Suppilovahverosta syntyy hyvin myös herkulliset muhennokset, paistokset, piirakat ja etikkasäilykkeet. Niitä voi myös karamellisoida ja tarjota esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa, Martat vinkkaavat.

Suppilovahveroista voit valmistaa myös esimerkiksi kermaisen sienikastikkeen. Se maistuu sellaisenaan perunoiden kaverina tai lihan, kalan ja kanan seurana.

Katso videolta, miten helppo sienikastike valmistetaan ja nappaa ohje: Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella

Lue myös: Saitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi lailla kieltää"

Lähteet: Martat, Luontoportti

Lisää aiheesta:

Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeellaSuppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aineOuto sieni, jota kannattaa nyt poimia: "Todella maukas"Paras tapa säilöä ja käyttää suppilovahverot – helppo ohje!Mitä sieniä metsästä kannattaa kerätä? Listasimme kahdeksan erinomaista ruokasientäParas sienikastike! Katin ohjeella valmistat helposti kermaisen soosin
SienetRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 30.10.09:00
    Väkivaltarikokset

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 27.10.06:11
    Myrkylliset kasvit

    Kohtalokas ateria Rovaniemellä 1978 muutti kaiken – salakavalan pulkkosienen vaarallisuuden syy on mysteeri

  • 26.10.17:25
    Ruoka

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 2.10.07:00
    Australia

    Australian myrkkysienimurhaaja aikoo valittaa tuomiostaan