Kaupan kalatiskiltä löydät todellisen pikaruoan, jonka hinta ei päätä huimaa: "Saa vieraat varmasti ällistymään"

A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot 6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä tarkoittavat lohen eri leikkuuluokat? Pro Kala ry:n videolla selvennetään kirjainmerkintöjen todelliset erot.

Sinisimpukat ovat pikaruokaa parhaimmillaan.

Oletko koskaan valmistanut kotona simpukoita? Sinisimpukoita löydät kaupan kalatiskiltä tai äyriäishyllystä valmiiksi pakattuina. Niiden kilohintakin on parhaimmillaan vain viiden-kuuden euron luokkaa.

– Kaipaatko pikkujouluihin tarjottavaa, joka saa vieraat varmasti ällistymään? Tarjoa simpukoita! Pro Kala ry:stä neuvotaan tiedotteessa.

Kalayhdistys muistuttaa, että simpukoiden valmistaminen ei todellakaan ole vaikeaa. Sinisimpukat ovat suorastaan pikaruokaa: niitä keitetään tai tarkemmin ottaen höyrytetään vain muutaman minuutin. Yksinkertaisimmillaan simpukat voi keittää suolatussa vedessä, mutta hienostunutta makua saat käyttämällä keitinliemenä valkoviiniä tai vaikkapa olutta. Liemeen voi lisätä myös kermaa, jolloin siitä tulee täyteläisempi.

Sinisimpukoiden valmistus on helppoa

Ostit sitten simpukoita tuoreina tai pakasteina, keittotapa on sama:

– Käy tuoreet simpukat läpi ja heitä pois sellaiset, joiden kuori on rikki. Jos joukossa on avonaisia simpukoita, koputa kuoreen: jos simpukka sulkeutuu, sen voi syödä, jos se pysyy auki, heitä se pois, kalayhdistyksestä muistutetaan.

Samaan tapaan voit valmistaa myös muita simpukoita! Esimerkiksi vongole-, sydän-, manteli- ja partaveitsisimpukat voit keittääsamalla tavalla kuin sinisimpukatkin. 

Jos simpukassa on "parta", nyppäise se pois tai irrota veitsen avulla. Kun olet käynyt simpukat läpi, on aika kuumentaa keitinliemi. Lisää tuoreet tai jäiset simpukat valmiiksi kuumaan liemeen. Kattilaa kannatta ravistaa silloin tällöin simpukoiden keittämisen aikana. Yleensä sinisimpukat kypsyvät 3–5 minuutissa, ja huomaat niiden olevan valmiita, kun kuoret ovat auenneet.

– Älä syö simpukoita, jotka eivät ole auenneet keittämisen aikana.

Tarjoile simpukat heti liemessään esimerkiksi leivän tai vaikka ranskalaisten perunoiden kera.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.