Ruokatoimittaja Katin supernopea tapa kantarellien puhdistamiseen: "Ei ole aikaa hirvittävään sutimiseen"

Kati Pohja kantarellit puhdistus
Tiesitkö, että myös kantarellien peseminen on sallittua? Shutterstock/Kati Pohja

Ruokatoimittaja Kati Pohja vinkkaa helpon tavan kantarellien putsaukseen.

Kuten MTV Uutiset aiemmin kertoi, muhkea sienisato on ilahduttanut tänä syksynä monia Suomen metsissä. Suomesta löytyy noin 2000 eri sienilajia, joista syötäväksi kelpaa noin 200.

Yksi suomalaisten ehdottomista sienisuosikeista on iki-ihana keltavahvero eli kantarelli. Tämä kolmen tähden erinomainen ruokasieni maistuu muun muassa keitoissa, kastikkeissa ja piirakoissa.

Kantarelleja ja muita ruokasieniä kerätessä puuduttavin osuus on usein raaka-aineen putsaus. Kantarellit puhdistetaan usein sutimalla ja menetelmä vie helposti aikaa varsinkin sienisaaliin ollessa suuri.

Kantarellien puhdistus onnistuu myös pesemällä!

Nyt ruokatoimittaja Kati Pohja kuitenkin vinkkaa astetta helpomman menetelmän kantarellien putsaukseen: sienet voi nimittäin myös pestä. Pohja vinkkaa asiasta tuoreella somevideollaan:

Jos video ei näy, katso se täältä.

– Olen jo vuosien ajan pessyt kantarellit, koska minulla ei ole aina iltaisin eikä muutenkaan aikaa siihen hirvittävään sutimiseen. Olen todennut, että tämä on paras tapa, Pohja demonstroi videollaan.

Ruokatoimittajan mukaan kantarellien peseminen on aivan sallittua, sillä kantarelleja harvoin säilötään kuivaamalla. Yleensä kantarellit kokataan heti käyttöön tai vaihtoehtoisesti säilötään pannun kautta pakkaseen. Pannulla kantarellien pesuvesi sitten haihtuu paistettaessa.

– Sillä ei ole mitään merkitystä, että ne kastelee. Kastuvathan nämä metsässäkin, kun sataa, Pohja muistuttaa. 

Kantarellien lisäksi monet muutkin sienet, kuten rouskut, kestävät pesun aivan hyvin. Kuivattavaksi tarkoitettuja sieniä ei kuitenkaan kannata pestä. 

Katso myös video: Ei pelkkiä kantarelleja! Mikä sieni kannattaa Saimi Hoyerin mukaan ehdottomasti opetella tunnistamaan?

Unohda pelkät kantarellit! Saimi Hoyer antaa sienivinkkejä ja paljastaa lempisienensä: ”Superhyvänmakuinen” 2:47
Tätä sientä Saimi Hoyer ylisti "superhyvänmakuiseksi" muutama vuosi sitten.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat