Onko tässä uusi viinihitti? Yksi pakkaus myy nyt Alkoissa kuin häkä: "Kaikki edellytykset menestymiseen"

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Perinteisten viinipullojen rinnalle on ilmestynyt Suomenkin Alkoihin yhä enemmän viinien hanapakkauksia sekä tetroja. Erityisesti tetraviinien myynti on maahantuojien mukaan nyt kovassa kasvussa. Miksi nämä viinit ovat nyt niin suosittuja ja mitä niiltä voi laatumielessä odottaa?

Altian viiniasiantuntija Markus Hannulan mukaan hanaviinien suosio on ollut kasvussa, mutta sitäkin enemmän on kasvanut tetraviinien kategoria. Tällä hetkellä Alkon myynneissä on nähtävillä niin sanottu koronaefekti, eli koska ihmiset viettävät nyt enemmän aikaa kotona ja käyvät harvemmin ostoksilla, hanapakkauksia myydään enemmän.

 – Jos ajatellaan pidemmällä aikajanalla, niin tetrat ovat nostaneet huimasti suosiotaan. On huomattu, että se on kuluttajalle kiinnostava pakkaus ja ilmiö on ruokkinut itse itseään. Kiinnostus on kasvattanut tarjontaa ja tarjonta kiinnostusta.

Onko tetraviini laadukasta?

Entäpä sitten viinin laatu tetrapakkauksissa, voiko juomia pitää niin sanotusti katu-uskottavina? Hannula sanoo, että tetraviinit ovat perinteisesti olleet helposti juotavia, mutkattomia seurusteluviinejä, eivätkä niinkään vuosikerta-arvoviinejä. Laatu on kuitenkin tetraviineissäkin parantunut huomattavasti.

Tiesitkö? Tetra-sana viittaa ruotsalaislähtöisen Tetra Pak Oy:n klassiseen tetraedrin muotoiseen mehu- ja maitopakkaukseen. Puhekielessä tetra tai tetrapakkaus on vakiintunut ilmaisuksi erilaisille kartonkipakkauksille. Virallisesti tetra on kuitenkin Tetra Pakin valmistama kartonkipakkaus.

– Näissä on sama trendi kuin hanaviineissä aikanaan. Kun hanapakkaukset tulivat markkinoille, niihin suhtauduttiin hyvin epäilevästi ja aluksi laatu oli mitä oli. Nythän hanapakkauksista löytyy vaikka mitä herkkuja. Tetra tulee tässä vähän jälkijunassa ja katu-uskottavuus löytyy sitten ajan myötä.

Solera Winesin kategoriapäällikkö Anni Malmi on Hannulan kanssa melko lailla samoilla linjoilla.

– Viinin laatu ei siitä pakkauksesta missään nimessä kärsi. Suuri osa viinistä kulutetaan nuorena ja tetrapakkaus ei tietysti sovellu monen vuoden kypsytykseen. Mutta tetra suojaa viiniä esimerkiksi lasipulloa paremmin valolta. Pakkaus ei viiniä huononna ja tetroilla on kaikki edellytykset menestymiseen. Kategoria on kasvanut vuosi vuodelta, kun kysyntä on lisääntynyt ja kyllä tetroista löytyy jo laatuviinejä, Malmi sanoo.

Keski-Euroopassa halpiksia, Pohjoismaissa mukana myös parempia viinejä

Koska Pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa viinikulttuuri ei ole niin vanhaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, tetraviineihin osataan myös suhtautua Malmin mukaan avoimemmin. Lisäksi vihreät arvot ovat meille tärkeitä. Myös Hannula tunnistaa eron keskieurooppalaisten ja pohjoismaalaisten kuluttajien välillä.

– Tetroja on ollut pitkään Keski-Euroopassa ja siellä ne ovat olleet nimenomaan näitä superhalpiksia joka päivän arkiviinejä. Ruokajuomia, kuten meillä maito. Pohjoismaissa ilmiönä näkyy enemmän, että tetroihin ja hanapakkauksiin tulee myös parempia viinejä, Altian Hannula sanoo.

Solera Winesin Anni Malmin mukaan maito on hyvä vertaus, sillä maitoakin myytiin ennen Suomessa lasipulloissa ennen tetrojen yleistymistö.

– Maito on tuoretuote, joten ei tietenkään ihan sama asia, mutta perusperiaatteet samat. Jos tetra kerta säilyttää tuotteen tuoreena ja freesinä, niin miksei viineissäkin voisi siirtyä tetrapakkauksiin?  

Käytännöllistä, helppoa ja ekologisempaa

Tetrapakkaukset edustavat suomalaisille ennen kaikkea käytännöllisyyttä ja helppoutta.

 – Piikki myynneissä näkyy kesällä, kun ollaan mökeillä, veneillä tai piknikeillä. Se on kevyt pakkaus jota on helppo kuljettaa mukana. Ja tyhjänä sen saa helposti pieneen tilaan – toivomme toki, että ihmiset kierrätävät tetran oikein, Hannula toivoo.

Tyhjä viinitetra kuuluu pahvinkeräykseen. Maahantuojat ovat yhtä mieltä siitä, että kartonkipakkauksissa viehättää myös ympäristökulma. Alkon tekemän selvityksen mukaan juomapakkauksella ja sen valmistamisella on merkittävä osuus juoman hiilijalanjäljestä. Helppo muistisääntö on mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset. Hanapakkaus ja kartonkitölkki ovat siis pakkausvaihtoehdoista ekologisimmat.

 – Lasipulloissa ison ongelma on, että niiden valmistaminen vaatii paljon energiaa, Hannula sanoo.

– Viinin pakkaus muodostaa suurimman palasen hiilijalanjäljestä. Pienessä osassa on myös kuljetus, ja on selvää, että kevyempiä kartonkipakkauksia saa kuljetettua kerralla enemmän pienemmässä tilassa, Malmi lisää.

Juttua muokattu 15.5. klo 13.05: Lisätty tieto tetra-sanan alkuperästä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!