Onko tässä maukkain tapa käyttää ylikypsät banaanit? Hyödynnä hedelmät leivonnassa

banaanikakku_muokattu
Paras banaanikakku syntyy ylikypsistä, jopa hieman mustuneista banaaneista. MTV

Ylikypsät banaanit voi hyötykäyttää herkulliseen banaanileipään eli banaanikakkuun. 

Huolimatta nimestään banana bread eli banaanileipä on enemmänkin herkullinen ja mehukas banaanikakku. Banaanikakkuun saat hyödynnettyä ylikypsät banaanit – mitä ruskeampia, sen parempia! Näin vältät myös turhan ruokahävikin.

Ylikypsät banaanit voit heittää myös smoothien joukkoon tai valmistaa niistä herkullista "jäätelöä": sekoita tehosekoittimessa pari banaania ja ruokalusikallinen maapähkinävoita ja laita seos pakastimeen jähmettymään.

Netti on pullollaan banaanikakkureseptejä, joita voi helposti muokkailla oman maun mukaan. Joukkoon voit lisätä vaikkapa saksanpähkinöitä tai kanelia.

Yksi maukas banaanikakkuresepti löytyy suositun leivontabloggarin sivustolta Julie Marie Eats. Bloggarilla on Instagramissa yli 280 000 seuraajaa. 

Videolla Julie Marie näyttää, kuinka banaanikakku kuorrutteineen valmistuu. Kakku on niin maukas ja mehevä, että se maistuu ilmankin kuorrutetta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Katso resepti alta!

Mehevä banaanileipä eli banaanikakku

  • 1–2 hyvin kypsää, isoa banaania (n. 180 g)
  • 175 g eli noin 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 0,75 dl täysmaitoa
  • 1/2 tl vaniljauutetta (maku ei kärsi, vaikka vaniljauutteen jättää pois tai laittaa tilalle vaikkapa vaniljasokeria)
  • 60 g huoneenämpöistä voita
  • 125 g eli n. 1,5 dl sokeria
  • 2 kananmunaa

Ohjeet:

  1. Esilämmitä uuni 170 asteeseen ja laita leivinpaperia 20 cm x 20 cm -kokoiseen vuokaan.
  2. Sekoita keskenään vehnäjauho, ruokasooda, leivinjauhe ja suola.
  3. Muussaa banaanit ja pistä sivuun. Sekoita myös maito ja vaniljauute keskenään ja pistä hetkeksi odottamaan.
  4. Laita kulhoon voi ja sokeri ja sekoita käsivatkaimella muutama minuutti, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa.
  5. Sekoita edelleen hiljalleen ja lisää kananmunat yksi kerrallaan joukkoon.
  6. Edelleen hiljaa sekoittaen lisää 1/3 jauhoseoksesta joukkoon. Lisää sitten muussattu banaani ja sekoita. Lisää vielä kolmasosa jauhoseoksesta ja sekoita. Lisää maito/vanilja ja sekoita. Lisää loput jauhoseoksesta ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Älä kuitenkaan ylisekoita.
  7. Voit käännellä taikinaa lastan avulla varmistaaksesi, että taikina on tasaista.
  8. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 28–30 minuuttia tai kunnes saat vedettyä kakkuun pistämäsi tikun pois puhtaana.
  9. Anna kakun jäähtyä. 5–10 minuutin kuluttua voit ottaa kakun pois vuoasta ja antaa sen jäähtyä kokonaan.

Suklaakuorrute

Mehevä banaanikakku maistuu mainiosti sellaisenaan, mutta juhlavamman herkun saat, jos valmistat banaanikakun päälle suklaisen kuorrutteen.

  • 50 g makeahkoa tummaa suklaata
  • 0,4 dl kuohukermaa
  • 50 g voita huoneenlämpöisenä
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1/2 tl vaniljauutetta

Ohjeet:

  1. Sulata tummasuklaa kerman kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  2. Siivilöi tomusokeri kulhoon.
  3. Laita voi kulhoon ja ala pehmittämään sitä käsivatkaimella noin neljän minuutin ajan.
  4.  Kaavi voi kulhon reunoilta keskemmälle ja lisää joukkoon vaniljauute sekä tomusokeri. Sekoita hiljalleen. Kaavi taas kulhon reunat ja sekoita vielä pari minuuttia.
  5. Lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Kaavi reunat ja sekoita vielä varmistaaksesi tasaisuuden.
  6. Lisää suklaakuorrute jäähtyneen kakun päälle ja levitä tasaisesti lastan tai nuolijan avulla.

Katso myös: Mikä näistä banaaneista on oikeasti kakku?

Mikä näistä banaaneista on oikeasti kakku? 0:21
Neea Kuivala leipoi huikean banaanikakun, mutta tunnistatko sen oikeiden banaaneiden joukosta? Katso videolta oikea vastaus.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat