"On se ihme, mikä määrä jää hyödyntämättä" – Ekin havainto K-kauppansa appelsiinimehukoneella johti uuteen tuoteinnovaatioon

4:07 Tiesitkö? Näin uusia jäätelömakuja kehitellään

K-ryhmä ja Suomen Jäätelö ovat kehitelleet jälleen uuden hävikkijäätelön.

Videolla: Näin kehitellään uusia jäätelömakuja.

Erilaisia ruokahävikistä syntyviä tuotteita on viimeisen vuoden aikana lanseerattu kiihtyvään tahtiin. Kerroimme viime heinäkuussa muun muassa Ingmanin uutuudesta, Hupsis-jäätelöstä, joka valmistetaan normaalisti hävikkiin joutuvasta palautusmassasta. Ingman tiedotti heinäkuussa pakkaavansa nyt tuon jäätelömassan vähittäismyyntiin, uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin litran pakkauksiin. 

Elokuussa hävikkijääteölkelkkaan hyppäsi myös Froneri Finland, joka toi markkinoille uuden Aino-hävikkijäätelön. Syksyllä lanseerattu Aino Suklaa & Mango on valmistettu osin hävikiltä pelastetusta jäätelömassasta.

Uusi Abbelsiinijäämä-jäätelö hyödyntää mehukoneiden jämiä, kuoria myöden

Nyt Suomen Jäätelö ja K-ruokakauppa ovat ideoineet yhdessä kierrätysappelsiinijäätelö Abbelsiinijäämän. Abbelsiinijäämä-appelsiinijäätelö on jatkoa viime keväiseen kehitysyhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi ensimmäinen ylijäämähedelmäjäätelö Bananasajäämä.

Abbelsiinijäämä on perinteinen lisäaineeton ja laktoositon maitoon valmistettu hedelmäjäätelö. Tuotteen pääraaka-aineena toimii K-ruokakauppojen appelsiinimehun puristuksessa ylijäämät appelsiinit, jotka muutoin menisivät suoraan hävikkiin. Ne keräillään K-ruokakaupoista ja kuljetetaan biokaasuautoilla Suomen Jäätelön tehtaalle. Appelsiinit pestään, keitetään, tehdään jäätelöksi ja pakataan 400 gramman kartonkirasioihin. Appelsiinista hyödynnetään myös monta kertaa mehua ravintorikkaampi kuoriosa.

Kauppiailla on tämänkin jäätelön kehittelyssä ollut keskeinen rooli. Suomen Jäätelön jäätelöräätäli Petri Laukontaus kertoo tuotekehityksen alkusysäyksen syntyneen, kun K-Supermarket Lasihytin kauppias Eki Zaiedman mietti ääneen: "on se ihme, mikä määrä appelsiinia jää hyödyntämättä tuoremehupuristuksen jälkeen. Ja vielä parhaat palat". Lasihytissä on Suomen ainoa jäähdytetty appelsiininpuristin, jossa pystyy konkreettisesti näkemään kertyvien appelsiinien valtavan määrän. Tuotekehitykseen on osallistunut myös viime keväänä kehitellyn Bananasajäämän idean isä K-Supermarket Redin kauppias Teemu Tikkala.

Yhteen litraan puristettua appelsiinimehua menee noin kaksi kiloa appelsiineja, joten ylijäämääkin syntyy.

– On upeaa, jos pystymme edes osan hyödyntämään jäätelön raaka-aineena, toteaa tuotekehityksessä mukana ollut K-ryhmän päivittäistavaratoimialan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.

Lehmuskosken mukaan asiakkaat ovat olleeterittäin kiinnostuneita hävikistä valmistetuista tuotteista. Se koetaan konkreettiseksi ja helpoksi tavaksi osallistua hävikin vähentämiseen.

Lähde: Kesko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja