Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"On se ihme, mikä määrä jää hyödyntämättä" – Ekin havainto K-kauppansa appelsiinimehukoneella johti uuteen tuoteinnovaatioon

4:07Tiesitkö? Näin uusia jäätelömakuja kehitellään
Julkaistu 27.01.2021 11:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

K-ryhmä ja Suomen Jäätelö ovat kehitelleet jälleen uuden hävikkijäätelön.

Videolla: Näin kehitellään uusia jäätelömakuja.

Erilaisia ruokahävikistä syntyviä tuotteita on viimeisen vuoden aikana lanseerattu kiihtyvään tahtiin. Kerroimme viime heinäkuussa muun muassa Ingmanin uutuudesta, Hupsis-jäätelöstä, joka valmistetaan normaalisti hävikkiin joutuvasta palautusmassasta. Ingman tiedotti heinäkuussa pakkaavansa nyt tuon jäätelömassan vähittäismyyntiin, uusiutuvista materiaaleista valmistettuihin litran pakkauksiin. 

Elokuussa hävikkijääteölkelkkaan hyppäsi myös Froneri Finland, joka toi markkinoille uuden Aino-hävikkijäätelön. Syksyllä lanseerattu Aino Suklaa & Mango on valmistettu osin hävikiltä pelastetusta jäätelömassasta.

Uusi Abbelsiinijäämä-jäätelö hyödyntää mehukoneiden jämiä, kuoria myöden

shutterstock_1677543091
Abbelsiinijäämä-jäätelö.Shutterstock/Kesko

Nyt Suomen Jäätelö ja K-ruokakauppa ovat ideoineet yhdessä kierrätysappelsiinijäätelö Abbelsiinijäämän. Abbelsiinijäämä-appelsiinijäätelö on jatkoa viime keväiseen kehitysyhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi ensimmäinen ylijäämähedelmäjäätelö Bananasajäämä.

Abbelsiinijäämä on perinteinen lisäaineeton ja laktoositon maitoon valmistettu hedelmäjäätelö. Tuotteen pääraaka-aineena toimii K-ruokakauppojen appelsiinimehun puristuksessa ylijäämät appelsiinit, jotka muutoin menisivät suoraan hävikkiin. Ne keräillään K-ruokakaupoista ja kuljetetaan biokaasuautoilla Suomen Jäätelön tehtaalle. Appelsiinit pestään, keitetään, tehdään jäätelöksi ja pakataan 400 gramman kartonkirasioihin. Appelsiinista hyödynnetään myös monta kertaa mehua ravintorikkaampi kuoriosa.

Kauppiailla on tämänkin jäätelön kehittelyssä ollut keskeinen rooli. Suomen Jäätelön jäätelöräätäli Petri Laukontaus kertoo tuotekehityksen alkusysäyksen syntyneen, kun K-Supermarket Lasihytin kauppias Eki Zaiedman mietti ääneen: "on se ihme, mikä määrä appelsiinia jää hyödyntämättä tuoremehupuristuksen jälkeen. Ja vielä parhaat palat". Lasihytissä on Suomen ainoa jäähdytetty appelsiininpuristin, jossa pystyy konkreettisesti näkemään kertyvien appelsiinien valtavan määrän. Tuotekehitykseen on osallistunut myös viime keväänä kehitellyn Bananasajäämän idean isä K-Supermarket Redin kauppias Teemu Tikkala.

Yhteen litraan puristettua appelsiinimehua menee noin kaksi kiloa appelsiineja, joten ylijäämääkin syntyy.

– On upeaa, jos pystymme edes osan hyödyntämään jäätelön raaka-aineena, toteaa tuotekehityksessä mukana ollut K-ryhmän päivittäistavaratoimialan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.

Lehmuskosken mukaan asiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita hävikistä valmistetuista tuotteista. Se koetaan konkreettiseksi ja helpoksi tavaksi osallistua hävikin vähentämiseen.

Lue myös: Unilever ilmoitti tuovansa 1980-luvun retroherkun takaisin – amerikkalaiset innoissaan suomalaisille tutusta jälkiruoasta: "Kirjaimellisesti vastaus rukouksiini"

Lähde: Kesko

Lisää aiheesta:

Ruokakauppoihin tulee nyt valmisruoka, jonka tuotantomäärät ovat täysi kysymysmerkki: "Valmistetaan raaka-aineista, joita toivoisimme, ettei meillä olisi"Punalapputuotteita ja hävikkiruokaa – nyt K-kaupoissa keksittiin uusi tapa vähentää hedelmähävikkiä: "Suomen, ellei jopa maailman ensimmäinen laatuaan"Prismoihin rantautuu nyt nerokas ruokaidea Oulusta – tuotevalikoima lähes rajaton: "Asiakkaalle ekologinen, edullinen ja siksi kiinnostava vaihtoehto"Taas uutta "jämäjäätelöä" – nyt tulee Aino-jäätelöuutuus, joka on saanut inspiraationsa suklaakakusta: "Tämä on meille tärkeä asia"Hupsis! Ingmanilla meni aiemmin jäätelöä roskiin, mutta nyt sille lätkäistään hyvästä syystä hintalappu: Ainutlaatuista "jämäjätskiä" tulee myyntiin Teemu ja Ilari todistivat surullisen näyn ruokakaupassaan, ja siitä se idea sitten lähti: Hylätyistä banaaneista syntyikin "match made in heaven"
RuokaJäätelöMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu