Olisitko uskonut? Tämä on kaikkein vanhin joulupöydän herkku

Jouluruokiemme tarinat 9:35 Jouluruokiemme tarinat
Suomalaisten jouluruokien historia ulottuu yli sadan vuoden taa.

Suomalaisten jouluruokien historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka. 

Huomenta Suomen -lähetyksessä keskusteltiin jouluruokien historiasta yhdessä ravintohistoroitsija Merja Sillanpään kanssa. Sillanpään mukaan tänä päivänä joulupöydissä nähtävät ruoat ovat pitkälti samoja, joita nähtiin suomalaisten talonpoikaisissa juhlapöydissä 1800-luvulla.

– Lähes koko juhlapöytä on lähtöisin Länsi-Suomesta ja levinnyt ympäri Suomea. Vaikutteita on todella vähän idästä, Sillanpää kertoo. 

Liha on kuulunut hyviin pitoihin aina, ja köyhimmissäkin taloissa yritettiin saada joulupöytään edes pieni lihapala. Laatikoista yleistyivät ensin lanttu- ja peruna, 1900-luvun puolella mukaan tulivat porkkana- ja maksalaatikko.

Joulupöydän vanhin herkku on kuitenkin selkeä. 

– Vanhin joulupöydän herkuista on lipeäkala, koska se on peräisin jo keskiajalta, Sillanpää toteaa. 

Kiinnostavuus ainoa tapa säilyttää perinne

Tänä päivänä perinteisiä jouluruokia muokataan ja varioidaan uuteen uskoon. Tämä on Sillanpään mukaan ainoa tapa säilyttää perinteitä ja tehdä niistä kiinnostavia myös tänä päivänä.

Esimerkiksi Sillanpää mainitsee joulutortun, joka on kehittynyt sadan vuoden takaisesta puolikuun mallisesta leivoksesta tämän päivän mielikuvituksellisiin versioihin. 

– Kun jokin ruokalaji kehittyy ja kiinnostaa ihmisiä, se säilyy. Vaikka jokin perinne olisi kuinka aitoa, mutta jos se ei kiinnosta, se unohtuu.

Tiesitkö, että joulupöydässä ei ole aina syöty riisipuuroa, ja että rosolliin kuului alun perin perunaa ja silliä. Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat