Suomalaisten jouluruokien historia ulottuu aina 1800-luvulle saakka.
Huomenta Suomen -lähetyksessä keskusteltiin jouluruokien historiasta yhdessä ravintohistoroitsija Merja Sillanpään kanssa. Sillanpään mukaan tänä päivänä joulupöydissä nähtävät ruoat ovat pitkälti samoja, joita nähtiin suomalaisten talonpoikaisissa juhlapöydissä 1800-luvulla.
LUE MYÖS: Näin moni suomalainen ostaa joululaatikot valmiina – kuulutko sinä tähän alati kasvavaan joukkoon?
– Lähes koko juhlapöytä on lähtöisin Länsi-Suomesta ja levinnyt ympäri Suomea. Vaikutteita on todella vähän idästä, Sillanpää kertoo.
Liha on kuulunut hyviin pitoihin aina, ja köyhimmissäkin taloissa yritettiin saada joulupöytään edes pieni lihapala. Laatikoista yleistyivät ensin lanttu- ja peruna, 1900-luvun puolella mukaan tulivat porkkana- ja maksalaatikko.
Joulupöydän vanhin herkku on kuitenkin selkeä.
– Vanhin joulupöydän herkuista on lipeäkala, koska se on peräisin jo keskiajalta, Sillanpää toteaa.