Millaisia muistoja tunnetuilla suomalaisilla kokeilla on vuoden suurimmasta ruokajuhlasta, joulusta?
Makuja.fi kysyi suomalaisilta, tunnetuilta kokeilta heidän parhaista joulumuistoistaan ruokaan liittyen. Muistoja heräsi niin lapsuuden parhaista herkuttelukokemuksista kuin eksoottisista ruokaelämyksistä maailmalla.
Hans Välimäki: Lohta yli sadan markan kilohinnalla
Huippukokki Hans Välimäen vahvin joulumuisto liittyy Tampereella äidin kanssa tehtyyn ostosreissuun 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.
– Lohta kutsuttiin tuolloin oikeaksi loheksi, koska kirjolohi oli tullut silloin juuri kauppoihin. Meillä ajateltiin, että oli pakko saada juuri lohta, koska kirjolohi oli arkiruokaa, Välimäki muistelee.
Kaikkein parhaiten taannoisesta visiitistä paikalliseen kauppahalliin on huippukokin mieleen jäänyt lohen hinta.
– Tuo oikea lohi maksoi silloin muistaakseni 135 markkaa kilo. Sen voi melkein kääntää sieltä suoraan euroihin nykypäivänä. Sitä söimme sitten todella hartaasti joulupöydässä. Se on jäänyt minulle mieleen, Välimäki kertoo.
Toinen lapsuudesta saakka mukana kulkenut lämmin muisto joulusta liittyy monen suomalaisen kavahtamaan jouluherkkuun, lipeäkalaan.
– Olen aina tykännyt lipeäkalasta, Välimäki kertoo.
Henri Alén: Jouluankkaa Kööpenhaminassa
Huippukokki Henri Alénin mieltä lämmittää muisto aikoinaan Tanskassa nautitusta jouluisesta ateriasta. Tuolloin joulupöydässä pääroolia ei suinkaan näytellyt perinteinen suomalainen kinkku.
