Näin paljon suomalaiset käyttävät rahaa jouluruokiin – käytätkö itse vähemmän vai enemmän?
Joulupöydät runsastuvat entisestään, kun perinteisten ruokien rinnalle halutaan kokeilla myös uusia vaihtoehtoja.
Lidlin Taloustutkimukselle teettämässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millaisia ruokia suomalaisten joulupöydissä tänä päivänä nähdään. Vaikka uusia ruokia ja reseptejä tulee vuosittain suuri joukko lisää, vastauksien perusteella voidaan kuitenkin todeta, että perinteet ovat ne, joihin suomalaiset tänäkin päivänä luottavat.
Erityisesti miesvastaajat halusivat pitää kiinni tutuista ruoista, kun taas naisilla oli halua kokeilla uusia reseptejä ja uudistaa joulupöytää. Vastausten perusteella kokeilunhaluisin ryhmä löytyy Uudeltamaalta, 61–79-vuotiaista naisista.
Kala- ja kasvisvaihtoehtoja halutaan enemmän mukaan
Vaikka perinteet ovat edelleen vahvasti esillä, yleiset ruokailutottumukset heijastuvat myös joulupöytään. Uusia vaihtoehtoja lähdetään etsimään etenkin kasviksista ja kaloista, mutta myös erilaisista proteiinipitoisista lihankorvikkeista, kuten tofua, härkiksestä ja seitanista.
– Jännittävää oli huomata myös se, että se uusi joka tulee sinne joulupöytään, ei sivuuta mitään vanhaa pois, vaan uutuudet tulevat vanhojen rinnalle. Joulun runsaus jatkuu siis edelleen, kertoo Lidl Suomi Ky:n viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen.
– Kalat ja kasvikset eivät ole juhlapöydässä samaa mitä arkena, vaan niihin haluttiin ehdottomasti kokeilla uusia reseptejä, Riikonen lisää.
Uuden ja vanhan yhdistäminen näkyy Riikosen mukaan myös rahasummasta, jonka vastaajat ilmoittivat käyttävänsä jouluruokiin. Perinteitä kunnioittavat ilmoittivat käyttävänsä jouluruokiin rahaa keskimäärin 144 euroa, kun taas kokeilunhaluiset ja perinteisten rinnalle uusia vaihtoehtoja kaipaavat ilmoittivat kättävänsä rahaa joulupöytään 192 euroa.
– Tässä on suuri harppaus, Riikonen toteaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan