Suomalaiset huippukokit paljastavat rakkaimpia joulumuistojaan: "Tämä on tapa, johon en ole törmännyt missään muualla"

joulukinkku
Huippukokit luottavat omissa joulunvietoissaan perinteisiin. Shutterstock

Kokille luksusta saattaa olla se, että jouluna pääsee istumaan valmiiseen pöytään ja syömään jonkun muun valmistamia herkkuja. 

Makuja.fi-toimitus suomalaisilta kokeilta, mitkä ovat heidän rakkaimpia joulumuistojaan ruokaan liittyen.

"Parasta on, että kokkina saa istua valmiiseen pöytään"

Kansainvälisissä kokkikilpailuissakin menestynyt kokki ja ravintoloitsija Matti Jämsen kertoo parhaimman joulumuistonsa olevan aikuisiältä.

– Paras ruokaan liittyvä joulumuisto on ehdottomasti viiden vuoden takaa, kun aloin viettää joulua appivanhempien luona, Jämsen kertoo.

Monien perheellisten ihmisten tapaan, Jämsenillä on tavallaan kaksi joulua, kun juhlapäivää vietetään oman ja vaimon suvun luona. Vaikka joulupöydästä löytyy tottakai se perinteinen kinkku. Jämsen iloitsee, että jouluna voi syödä muutakin, kuin perinteisiä jouluruokia – Jämsenin perheen tapauksessa esimerkiksi ostereita.

– Parasta on, että kokkina saa istua valmiiseen pöytään syömään muiden valmistamia ruokia ja nauttia siitä perheen seurasta, Jämsen toteaa. 

Isän valmistama kalkkuna on jäänyt mieleen

Keittokirjailija, kokki ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi paljastaa mieleenpainuvimman joulumuiston liittyvän lapsuuden ja nuoruuden joulupöytiin.

– En ole koskaan oikein tykännyt kinkusta, joten isä teki aina joulupöytään minulle Coca-Cola glaseeratun kalkkunanrintarullan, Väntsi muistelee.

Tänäkään päivänä kinkku ei ole Väntsille joulupöydän kruunu, vaan hän kertoo viime vuosina valmistaneensa jouluksi luomukalkkunaa.

– Rosolli ja sillit ovat sellaisia, joista en ihan heti luovu! kokki lisää.

"Tapa, johon en ole törmännyt missään muualla"

Keittiömestari Timo Linnanmäki paljastaa ruokaan liittyvän joulumuiston liittyvän läheisesti heidän osittain Puolasta tulevan sukunsa perinteisiin.

Aattona ennen muita ruokia heidän suvussaan nautitaan nimittäin lihariisipiirakkaa. Piirakan kanssa juomana nautitaan lihalientä. 

– Tämä on tapa, johon en ole törmännyt missään muualla. Se on sellainen ruoka, jota on pakko saada, Linnanmäki kertoo.

Lihapiirakan nauttimisen jälkeen siirrytään perinteisimpiin jouluruokiin, kuten mätiin ja muihin kalaruokiin.

Rovaniemeläiselle kokille joulu on tärkeä juhla

Vastikään ravintola Penelopén avannut kokki Arto Rastas kertoo luottavansa jouluna perinteisiin. Kokin jouluun kuuluvat perinteiset jouluruot kinkkuineen, laatikoineen ja kalaruokineen.

– Olen Rovaniemeltä kotoisin ja olen asunut koko elämäni ajan Joulupukin pajan vieressä ja kuunnellut ympäri vuoden joulumusiikkia. Minulle joulu on todella tärkeä ja pidän ihan perinteisistä jutuista, Rastas kertoo.

– Kun isovanhemmat vielä elivät, meillä oli tapana kokoontua mökille. Sinne ei tullut pelkästään oma perhe, vaan myös sukulaisia. Kyllä ne mielestäni ovat ne kaikkein mukavimmat muistot. Ei ole oikeastaan ollut muunlaista joulua. Ne ovat parhaat ja ainoat muistot, Rastas toteaa.

Vaikka perinteiset jouluruoat kuuluvat Rastaan jouluun, mies kertoo, että hän ei syö niitä mielellään montaa päivää. Pian joulun jälkeen on taas hyvä siirtyä kevyempään ruokaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja