Suomalainen menestysresepti -innovaatiokilpailun voittajaksi on kruunattu Leivon Leipomon puolivahingossa syntynyt hittituote, Boltsi.
S-ryhmän Suomalainen Menestysresepti -innovaatikilpailun voittajaksi on selviytynyt kaurasta ja siemenistä valmistuva lihapullamainen Boltsi-pyörykkä. Leivon Leipomon innovaatio sai alkunsa, kun yli satavuotias leipomo yritti kehittää uusia siemensämpylöitä.
Suomalainen Menestysresepti on syksyllä 2018 käynnistynyt innovaatiokilpailu pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille. Kilpailun järjestivät S-ryhmän ruokakaupat kumppaninaan Foodwest Oy. Tavoitteena oli löytää Suomen kuuluisin elintarvike.
"Pakkohan niille oli nauraa"
Tamperelaisessa Leivon Leipomossa oli päätetty kokeilla sämpylöiden leipomista suositun, runsaasti siemeniä sisältävän Jyväjemmari-kuivaleivän idealla. Yllätys oli melkoinen, kun tuhti taikina putkahteli koneista ulos pieninä palleroina.
– Pakkohan niille oli nauraa. Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Maussa ja rakenteessa oli kuitenkin jotain niin ainutlaatuista, että pallerot otettiin tuotekehittelyyn. Syntyi uudenlainen valmisruoka: lihapullan veroinen kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
Erilaiset kaurapohjaiset elintarvikkeet ovat jo jonkin aikaa olleet kovassa nosteessa. Suomen ehkä tunnetuin kaurainnovaatio lienee muutama vuosi sitten lanseerattu nyhtökaura. Lisäksi erilaiset kauramaidot ovat haastaneet perinteiset maitotuotteet.
