Suomalainen leipomo yritti kehittää sämpylöitä – mönkään meni, mutta syntyi vahingossa uusi hittituote: "Pakkohan niille oli nauraa"

Boltsi Anssi Räntilä Jyrki Sukula Leivon LEipomo
Leivon Leipomon Anssi Räntilä (vas.) ja kilpailun tuomari Jyrki Sukula sekä Boltsi-pyöryköitä. Leivon Leipomo

Suomalainen menestysresepti -innovaatiokilpailun voittajaksi on kruunattu Leivon Leipomon puolivahingossa syntynyt hittituote, Boltsi. 

S-ryhmän Suomalainen Menestysresepti -innovaatikilpailun voittajaksi on selviytynyt kaurasta ja siemenistä valmistuva lihapullamainen Boltsi-pyörykkä. Leivon Leipomon innovaatio sai alkunsa, kun yli satavuotias leipomo yritti kehittää uusia siemensämpylöitä.

Suomalainen Menestysresepti on syksyllä 2018 käynnistynyt innovaatiokilpailu pienille ja keskisuurille elintarvikevalmistajille. Kilpailun järjestivät S-ryhmän ruokakaupat kumppaninaan Foodwest Oy. Tavoitteena oli löytää Suomen kuuluisin elintarvike.

"Pakkohan niille oli nauraa"

Tamperelaisessa Leivon Leipomossa oli päätetty kokeilla sämpylöiden leipomista suositun, runsaasti siemeniä sisältävän Jyväjemmari-kuivaleivän idealla. Yllätys oli melkoinen, kun tuhti taikina putkahteli koneista ulos pieninä palleroina.

– Pakkohan niille oli nauraa. Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.

Maussa ja rakenteessa oli kuitenkin jotain niin ainutlaatuista, että pallerot otettiin tuotekehittelyyn. Syntyi uudenlainen valmisruoka: lihapullan veroinen kaura-siemenpyörykkä Boltsi.

Erilaiset kaurapohjaiset elintarvikkeet ovat jo jonkin aikaa olleet kovassa nosteessa. Suomen ehkä tunnetuin kaurainnovaatio lienee muutama vuosi sitten lanseerattu nyhtökaura. Lisäksi erilaiset kauramaidot ovat haastaneet perinteiset maitotuotteet.

"Ruoan JVG"

Kuluttajille Boltsi tuli tutuksi Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjasta, jossa kuusi ruokainnovaatiota kilpaili matkallaan ideasta menestystuotteeksi. Sunnuntain finaalijaksossa tuomaristo julisti voittajaksi Leivon Leipomon Boltsin. Boltsia kuvailtiin ohjelmassa hittituotteeksi. 

– Boltsi on kuin ruoan JVG, särmikäs ja kiinnostava. Boltsi on hieno esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun yhdistetään voimia ja osaamista ruokaketjun eri ammattilaisilta tuotekehityksestä markkinointiin, toteaa kilpailun tuomari ja tv-sarjan juontaja Jyrki Sukula.

Leipomoyrityksen mukaan Boltsi tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon lihapyöryköille. Se sopii niin sekasyöjille kuin vegaaneillekin.

Leivon Leipomolla kilpailun voitto on otettu riemulla vastaan.

– Teemme vuosittain noin sata uutuutta, ja alle kymmenen niistä pääsee kauppoihin. Minkään muun tuotteen eteen emme ole tehneet näin valtavasti töitä, ja on todella hienoa saada Boltsi nyt pyörykkähyllyihin koko Suomen maisteltavaksi, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola iloitsee.

Boltsi on laktoositon, lisäaineeton, runsaskuituinen, soijaton ja vegaaninen pyörykkä, joka sisältää auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä sekä kauraa.

***

Testaa kotona: Pekoni-nyhtökaurapihvit

7:07

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja