Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?

Hans Välimäki syö pärämätsinsä märkänä.
Hans Välimäki syö pärämätsinsä märkänä. MTV
Julkaistu 15.06.2024 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pärämäts eli peremec on tamperelainen pikaruoka, jota moni ei vielä tunne. 

Tuoreimmassa Halpa vs. kallis makumatkalla -jaksossa maistellaan Tampereella legendaarista mustamakkaraa. Perinteisen tamperelaisherkun lisäksi tutustutaan myös hieman tuntemattomampaan paikalliseen pikaruokaan, pärämätsiin. 

Tamperelaislähtöinen keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo MTV Uutisille olevansa iso pärämäts-fani.

– Kolmisen viikkoa söin sellaisen viimeksi Tampereen Linkosuolla. Kyllä niitä yksi tai kaksi kesässä menee ainakin, ihan niin kuin mustamakkaraakin haen esimerkiksi Laukontorilta kioskista, Välimäki sanoo.

Lue myös: Tunnetko suomalaiset perinneherkut? Vain todellinen tietäjä saa testistä 10

Pärämäts märkänä

Pärämätsin voi tilata märkänä tai kuivana.

Välimäki kertoi suhteestaan tähän tamperelaiseen pikaruokaan haastattelussamme jo 10 vuotta sitten. Keittiömestari kertoi tuolloin syöneensä pärämätsejä paljon jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan. 

– Minulla oli aikanaan tyttöystävä, joka vielä tekikin niitä minulle. Se on tataarien mukana tuoma, alun perin lampaan jauhelihaan perustuva lihapiirakka. Itse tehtynä se on mielestäni vielä parempaa kuin grilliruokana. Muistan lapsena syöneeni grillillä pärämätsiä.

Hans Välimäen mukaan pärämäts pitää nauttia ehdottomasti "märkänä", siis ketsupin ja sinapin kera. Keittiömestarin versiossa mukana on ollut joskus myös muita mausteita.

– Piirakka uppopaistettiin ja sen jälkeen päälle vedettiin lammasliemi. Lisukkeena nautittiin kermaviiliä, sinappia ja ketsuppia. Ei mitään grillimausteita. Ainoastaan sisällä oleva jauheliha on hyvin maustettu, Välimäki tähdensi.

Nyt Välimäki muistelee syöneensä pärämätsiä myös kevyesti etikalla maustetun kanaliemen sekä raa'an sipulin kera. 

Lue myös: Pärämäts on Tampereen oma pikaruoka – oletko maistanut eksoottista lihapiirakkaa?

Pärämätsejä huippuravintoloihin?

Pärämäts tuntuu olevan Tampereellakin nykypäivänä melko harvinaista pikaruokaa. Aikoinaan pärämäts oli hyvinkin suosittu pikkutuntien suolainen purtava paikallisilla grillikioskeilla.

 Voisiko Välimäki ajatella elvyttävänsä pärämäts-kulttuuria ja tuovansa Tampereen ylpeyden omien ravintoloidensa listoille?

– Kyllä me olemme sitä joskus kokeilleetkin tuunattuna versiona. Käytännössähän se on friteerattu avoravioli. Pystyisi tekemään pastataikinasta vastaavan tuotteen ja sitten friteerata, Välimäki pohtii ja jatkaa vielä:

– Ehkä sille pitäisi keksiä joku toinen nimi. Pärämäts olisi nimenä monelle vähän vieras.

Kokki toivoo kunnon nakkikioskikulttuuria Suomeen

Välimäki toivoisi myös, että nakkikioskikulttuuri ylipäätään saisi Suomessa enemmän nostetta. Ravintoloitsijan nostaa esimerkiksi Ruotsin, jossa nakkikioskeja rankataan paremmuusjärjestykseen ja kilpailu laadukkaista tuotteista on kovaa. 

– Tukholmastakin löytyy ihan Östermalmin vierestä korkealle rankattuja ja nähtävyydeksi luokiteltuja nakkikioskeja. Siellä on kunnon leivät, joihin satsataan. On patonkeja, jotka täytetään laatumakkaroilla ja kisataan siitä, että kellä on parhaat täytteet.

Suomessa laadukkaat nakkikioskit voisivat Välimäen mukaan tuoda teiden varsille variaatiota.

Lue myös: Mikä hitsin hotsi? Hämeenlinnan "kansallisruoka" on monelle täysin tuntematon

Miltä pärämätsi näyttää ja maistuu? Katso videolta Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjan Tampere-jakso

8:11Tällaisia herkkuja ovat mustamakkara ja pärämätsHalpa vs. kallis -kaksikko maistelee mustamakkaraa ja pärämätsiä Tampereella.

Lisää aiheesta:

Pukspröött ja pystökaffet – Raumalla kummallisen kuuloisia paikallisherkkujaTimo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Kotipizzan uudessa pizzassa on todella hämmentävät täytteet: "Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"Hans Välimäki vinkkaa erinomaisen kanareseptin: Testaa helppo pirikana!Keittiömestari Mikko Kaukonen paljastaa, miten hodarit kannattaa oikeasti tehdä: Paras lämmitystapa saattaa yllättää
RuokaHalpa vs. kallisHans VälimäkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 13.9.17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • 12.9.10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 12.9.07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta