Hans Välimäki ylistää hämmentävää tamperelaista pikaruokaa – oletko koskaan maistanut?

Hans Välimäki Pärämäts
Hans Välimäki syö pärämätsinsä märkänä. MTV

Pärämäts eli peremec on tamperelainen pikaruoka, jota moni ei vielä tunne. 

Tuoreimmassa Halpa vs. kallis makumatkalla -jaksossa maistellaan Tampereella legendaarista mustamakkaraa. Perinteisen tamperelaisherkun lisäksi tutustutaan myös hieman tuntemattomampaan paikalliseen pikaruokaan, pärämätsiin. 

Tamperelaislähtöinen keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo MTV Uutisille olevansa iso pärämäts-fani.

– Kolmisen viikkoa söin sellaisen viimeksi Tampereen Linkosuolla. Kyllä niitä yksi tai kaksi kesässä menee ainakin, ihan niin kuin mustamakkaraakin haen esimerkiksi Laukontorilta kioskista, Välimäki sanoo.

Pärämäts märkänä

Välimäki kertoi suhteestaan tähän tamperelaiseen pikaruokaan haastattelussamme jo 10 vuotta sitten. Keittiömestari kertoi tuolloin syöneensä pärämätsejä paljon jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan. 

– Minulla oli aikanaan tyttöystävä, joka vielä tekikin niitä minulle. Se on tataarien mukana tuoma, alun perin lampaan jauhelihaan perustuva lihapiirakka. Itse tehtynä se on mielestäni vielä parempaa kuin grilliruokana. Muistan lapsena syöneeni grillillä pärämätsiä.

Hans Välimäen mukaan pärämäts pitää nauttia ehdottomasti "märkänä", siis ketsupin ja sinapin kera. Keittiömestarin versiossa mukana on ollut joskus myös muita mausteita.

– Piirakka uppopaistettiin ja sen jälkeen päälle vedettiin lammasliemi. Lisukkeena nautittiin kermaviiliä, sinappia ja ketsuppia. Ei mitään grillimausteita. Ainoastaan sisällä oleva jauheliha on hyvin maustettu, Välimäki tähdensi.

Nyt Välimäki muistelee syöneensä pärämätsiä myös kevyesti etikalla maustetun kanaliemen sekä raa'an sipulin kera. 

Pärämätsejä huippuravintoloihin?

Pärämäts tuntuu olevan Tampereellakin nykypäivänä melko harvinaista pikaruokaa. Aikoinaan pärämäts oli hyvinkin suosittu pikkutuntien suolainen purtava paikallisilla grillikioskeilla.

 Voisiko Välimäki ajatella elvyttävänsä pärämäts-kulttuuria ja tuovansa Tampereen ylpeyden omien ravintoloidensa listoille?

– Kyllä me olemme sitä joskus kokeilleetkin tuunattuna versiona. Käytännössähän se on friteerattu avoravioli. Pystyisi tekemään pastataikinasta vastaavan tuotteen ja sitten friteerata, Välimäki pohtii ja jatkaa vielä:

– Ehkä sille pitäisi keksiä joku toinen nimi. Pärämäts olisi nimenä monelle vähän vieras.

Kokki toivoo kunnon nakkikioskikulttuuria Suomeen

Välimäki toivoisi myös, että nakkikioskikulttuuri ylipäätään saisi Suomessa enemmän nostetta. Ravintoloitsijan nostaa esimerkiksi Ruotsin, jossa nakkikioskeja rankataan paremmuusjärjestykseen ja kilpailu laadukkaista tuotteista on kovaa. 

– Tukholmastakin löytyy ihan Östermalmin vierestä korkealle rankattuja ja nähtävyydeksi luokiteltuja nakkikioskeja. Siellä on kunnon leivät, joihin satsataan. On patonkeja, jotka täytetään laatumakkaroilla ja kisataan siitä, että kellä on parhaat täytteet.

Suomessa laadukkaat nakkikioskit voisivat Välimäen mukaan tuoda teiden varsille variaatiota.

Miltä pärämätsi näyttää ja maistuu? Katso videolta Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjan Tampere-jakso

Tällaisia herkkuja ovat mustamakkara ja pärämäts 8:11
Halpa vs. kallis -kaksikko maistelee mustamakkaraa ja pärämätsiä Tampereella. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.