Oletko huomaamattasi koukussa? Yllättävät herkut addiktoivat

Purkka
Shutterstock

Oppimalla tuntemaan ruoka-aineet, jotka addiktoivat helposti, voi omaa ruokavaliotaan onnistua hallitsemaan paremmin.

Tietyt ruoka-aineet ovat erityisen addiktoivia. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi pasta, leipä ja purkka saattavat aiheuttaa hyvinkin voimakkaita mielitekoja.

Pasta ja leipä

Pastan ja leivän sisältämien hiilihydraattien nauttiminen vapauttaa aivoissa mielihyvähormoni-dopamiinia. Tästä syystä hiilihydraattien himoitseminen voi aiheuttaa jopa fyysisiä oireita kuten päänsärkyä.

Suolaiset herkut

Ihminen maistaa 4–5 perusmakua, jotka ovat suolainen, hapan, makea ja kitkerä. Jotkut hyväksyvät perusmakujen joukkoon myös viidennen perusmaun, umamin. Suolaiset herkut maistuvat suussa hyvältä ja tämä kokemus aktivoi aivojen mielihyväkeskusta. Tästä syystä suolaisiin herkkuihin jää helposti koukkuun.

Suklaa

Herkutteleminen suklaalla vapauttaa elimistössä serotoniinia, joka vaikuttaa onnellisuuden tunteiden kokemiseen – ja jopa seksuaalisiin tuntemuksiin. Etenkin naiset kokevat usein himoitsevansa suklaata hormonien vuoksi tiettyyn aikaan kuukaudesta.

Purkka

Toistuvat rutiinit voivat muuttua ajan myötä addiktioiksi ja näin käy helposti purkan kanssa. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, millaista purkkaa syö, sillä sokeria sisältävät purkat addiktoivat erityisen helposti.

Sokeri

Sokeri vapauttaa elimistössä serotoniinia, joka stimuloi aivojen mielihyväkeskusta. Tästä syystä sokeriset herkut ovat erityisen addiktoivia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja