Oppimalla tuntemaan ruoka-aineet, jotka addiktoivat helposti, voi omaa ruokavaliotaan onnistua hallitsemaan paremmin.
Tietyt ruoka-aineet ovat erityisen addiktoivia. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi pasta, leipä ja purkka saattavat aiheuttaa hyvinkin voimakkaita mielitekoja.
Pasta ja leipä
Pastan ja leivän sisältämien hiilihydraattien nauttiminen vapauttaa aivoissa mielihyvähormoni-dopamiinia. Tästä syystä hiilihydraattien himoitseminen voi aiheuttaa jopa fyysisiä oireita kuten päänsärkyä.
Suolaiset herkut
Ihminen maistaa 4–5 perusmakua, jotka ovat suolainen, hapan, makea ja kitkerä. Jotkut hyväksyvät perusmakujen joukkoon myös viidennen perusmaun, umamin. Suolaiset herkut maistuvat suussa hyvältä ja tämä kokemus aktivoi aivojen mielihyväkeskusta. Tästä syystä suolaisiin herkkuihin jää helposti koukkuun.
Suklaa
Herkutteleminen suklaalla vapauttaa elimistössä serotoniinia, joka vaikuttaa onnellisuuden tunteiden kokemiseen – ja jopa seksuaalisiin tuntemuksiin. Etenkin naiset kokevat usein himoitsevansa suklaata hormonien vuoksi tiettyyn aikaan kuukaudesta.
Purkka
Toistuvat rutiinit voivat muuttua ajan myötä addiktioiksi ja näin käy helposti purkan kanssa. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, millaista purkkaa syö, sillä sokeria sisältävät purkat addiktoivat erityisen helposti.
Sokeri
Sokeri vapauttaa elimistössä serotoniinia, joka stimuloi aivojen mielihyväkeskusta. Tästä syystä sokeriset herkut ovat erityisen addiktoivia.
Lähde: The Daily Meal
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.