Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oikea jauheliha lihapulliin ja paras valmistusohje – moni tekee sipulivirheen

9:59Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaanKATSO MYÖS VIDEO: Näin lihapullat kannattaa valmistaa Kari Aihisen mukaan!
Julkaistu 07.08.2023 10:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Lihapullat ovat arjen herkkuruokaa! Lue vinkit suosikkiruokalajin valmistamiseen ja nappaa paras lihapullaohje. 

Erilaiset jauheliharuoat maistuvat suomalaisille vuodesta toiseen. Yksi koko perheen arkiruokasuosikeista on tietysti lihapullat. Perinteisten lihapullien ohje on todella yksinkertainen. Tiettyihin seikkoihin sekä lihapullien raaka-aineissa että valmistuksessa on silti syytä kiinnittää huiomiota, mikäli haluaa mahdollisimman herkullisen lopputuloksen.

Mikä jauheliha lihapulliin?

Ei ole aivan samantekevää, mistä jauhelihasta valmistat lihapullat, ja mikä jauhelihaversio puolestaan kannattaa valita keittoon. Jauhelihan rasvapitoisuus on olennainen seikka ruokaa valmistettaessa.

Lihapulliin kannattaa valita tarpeeksi rasvainen jauheliha. Liian vähärasvaisella jauhelihalla lopputulos on yksinkertaisesti kuiva. Lihapullista tulee meheviä esimerkisi nauta-sikajauhelihaan tai sika-nautajauhelihaan valmistettuna. Myös rasvaisempi naudan jauheliha toimii. Jauhelihan rasvaprosentin kannattaisi siis olla noin 17–22 prosenttia lihapullia valmistaessa.

– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista, MTV:n ruokaohjelmistakin tuttu kokki Kari "Kape" Aihinen on neuvonut.

Luksusversion lihapullista saa käyttämällä esimeriksi karitsan jauhelihaa.

Lihapullien valmistus: Älä laita sipulia raakana

Kape-lihapullatKari Aihinen tietää niksit herkullisiin lihapulliin.MTV

Keittiömestari Kari Aihisella on takataskussaan muitakin vinkkejä täydellisten lihapullien valmistamiseen. Kapen mukaan sipulia ei tulisi koskaan laittaa raakana lihapullataikinaan. 

– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja kuullottakaa sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala, Kape vinkkasi MTV Uutisille vuonna 2021.

Kapella on oma, kokkien suosima taktiikka myös maustamiseen. Keittiömestari suosittelee laskemaan lihapullataikinan suolaprosentin. 

– Jauhelihataikinassa, jos tykkää kovasta suolasta, niin hyvä on sellainen kahden prosentin suola. Tarkoittaa sitä, että jos sinulla on kilo jauhelihaa, niin suolaa laitetaan silloin 20 grammaa, Kape neuvoo ja suosittelee laittamaan suolaa vähintää 1,5 prosentin säännöllä. 

Näin ollen esimerkiksi 400 gramman jauhelihapaketin lihapulliin suolaa laitetaan noin kuusi grammaa.

Lihapullien paistaminen

3:46Lihapullien paistaminen:"Ei koskaan uunissa", sanoo Kari AihinenNäin paistat lihapullista täydellisiä Kapen tapaan.

Kun lihapullataikina on valmis, siitä muotoillaan pyöryköitä, jonka jälkeen seuraa tietysti paistovaihe. Tätä ennen on tarkistettava, ettei taikina ole liian tönkköä. 

Lihapullat voi paistaa esimerkiksi uunissa, airfryerissa tai paistinpannulla. Kari Aihisen mukaan ainoa oikea tapa on kuitenkin pannulla rasvassa paistaminen. 

–  Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. Valkuaiset tulee aina ulos, Kape toteaa.

Aihisella on myös selkeä mielipide siihen, missä rasvassa lihapullat tulee paistaa. Katso yllä olevalta videolta Kapen vinkit lihapullien paistamiseen.

Lihapullaohje: Näin teet parhaat lihapullat

Shutterstock-Hans-Välimäki-lihapullatHans Välimäen lihapullat tarjoillaan tomaattikastikken kera.Shutterstock/MTV

Kari Aihisen ohjeella lihapullista tulee takuuvarmasti meheviä. Tarpeeksi rasvainen jauheliha, taikinaan lisätty kermaviili ja pullien paistaminen pannulla takaavat maukkaan lopputuloksen. 

Kokeile Kapen lihapullaohjetta: Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa

Suositun Samasta padasta -kirjasarjan luoja, ruokatoimittaja Outi Tuomivaara (o.s. Väisänen) vinkkasi MTV:lle keväällä 2021 mahtavan lihapullaohjeen. Outi lisää lihapulliin yhden raaka-aineen, ja niistä tulee pehmeimpiä ikinä.

Nappaa Outin lihapullaohje: Samasta padasta: Timjalihapullat ja palsternakkamuusi – pehmeimmät lihapullat ikinä!

Myös keittiömestari Hans Välimäki on jakanut MTV Uutisille omat vinkkinsä lihapullien valmistamiseen. Välimäen lihapullat valmistetetaan italialaiseen tyyliin ja tarjoillaan tomaattikastikkeen kera. 

Testaa Hans Välimäen suositut lihapullat: Lihapullat tomaattikastikkeessa Hans Välimäen tapaan

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulosTeetkö lihapullat näin? Kokin suosikkiohje: "Ei koskaan paisteta uunissa"Kolme parasta jauheliharuokaa – makaronilaatikosta tulee paljon parempaa pienellä kikallaTeetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"Oletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"Näin huippukokki Harri Syrjänen valmistaa lihapullat – pois jää yksi tärkeänä pidetty ainesosa: "Pullista tulee muuten liian kovia"
ArkiruokaJauhelihaLihaRuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka
  • to17:24
    Ruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • ke17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • ti17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 13.10.13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!

  • 7.10.11:24
    Ruoka

    Kermaista lohipastaa hehkutetaan: "Kastike valmistuu muutamassa minuutissa"