Oikea jauheliha lihapulliin ja paras valmistusohje – moni tekee sipulivirheen

Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaan 9:59 Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaan
KATSO MYÖS VIDEO: Näin lihapullat kannattaa valmistaa Kari Aihisen mukaan!

Lihapullat ovat arjen herkkuruokaa! Lue vinkit suosikkiruokalajin valmistamiseen ja nappaa paras lihapullaohje. 

Erilaiset jauheliharuoat maistuvat suomalaisille vuodesta toiseen. Yksi koko perheen arkiruokasuosikeista on tietysti lihapullat. Perinteisten lihapullien ohje on todella yksinkertainen. Tiettyihin seikkoihin sekä lihapullien raaka-aineissa että valmistuksessa on silti syytä kiinnittää huiomiota, mikäli haluaa mahdollisimman herkullisen lopputuloksen.

Mikä jauheliha lihapulliin?

Ei ole aivan samantekevää, mistä jauhelihasta valmistat lihapullat, ja mikä jauhelihaversio puolestaan kannattaa valita keittoon. Jauhelihan rasvapitoisuus on olennainen seikka ruokaa valmistettaessa.

Lihapulliin kannattaa valita tarpeeksi rasvainen jauheliha. Liian vähärasvaisella jauhelihalla lopputulos on yksinkertaisesti kuiva. Lihapullista tulee meheviä esimerkisi nauta-sikajauhelihaan tai sika-nautajauhelihaan valmistettuna. Myös rasvaisempi naudan jauheliha toimii. Jauhelihan rasvaprosentin kannattaisi siis olla noin 17–22 prosenttia lihapullia valmistaessa.

– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista, MTV:n ruokaohjelmistakin tuttu kokki Kari "Kape" Aihinen on neuvonut.

Luksusversion lihapullista saa käyttämällä esimeriksi karitsan jauhelihaa.

Lihapullien valmistus: Älä laita sipulia raakana

Keittiömestari Kari Aihisella on takataskussaan muitakin vinkkejä täydellisten lihapullien valmistamiseen. Kapen mukaan sipulia ei tulisi koskaan laittaa raakana lihapullataikinaan. 

– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja kuullottakaa sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala, Kape vinkkasi MTV Uutisille vuonna 2021.

Kapella on oma, kokkien suosima taktiikka myös maustamiseen. Keittiömestari suosittelee laskemaan lihapullataikinan suolaprosentin. 

– Jauhelihataikinassa, jos tykkää kovasta suolasta, niin hyvä on sellainen kahden prosentin suola. Tarkoittaa sitä, että jos sinulla on kilo jauhelihaa, niin suolaa laitetaan silloin 20 grammaa, Kape neuvoo ja suosittelee laittamaan suolaa vähintää 1,5 prosentin säännöllä. 

Näin ollen esimerkiksi 400 gramman jauhelihapaketin lihapulliin suolaa laitetaan noin kuusi grammaa.

Lihapullien paistaminen

Lihapullien paistaminen:"Ei koskaan uunissa", sanoo Kari Aihinen 3:46
Näin paistat lihapullista täydellisiä Kapen tapaan.

Kun lihapullataikina on valmis, siitä muotoillaan pyöryköitä, jonka jälkeen seuraa tietysti paistovaihe. Tätä ennen on tarkistettava, ettei taikina ole liian tönkköä. 

Lihapullat voi paistaa esimerkiksi uunissa, airfryerissa tai paistinpannulla. Kari Aihisen mukaan ainoa oikea tapa on kuitenkin pannulla rasvassa paistaminen. 

–  Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. Valkuaiset tulee aina ulos, Kape toteaa.

Aihisella on myös selkeä mielipide siihen, missä rasvassa lihapullat tulee paistaa. Katso yllä olevalta videolta Kapen vinkit lihapullien paistamiseen.

Lihapullaohje: Näin teet parhaat lihapullat

Kari Aihisen ohjeella lihapullista tulee takuuvarmasti meheviä. Tarpeeksi rasvainen jauheliha, taikinaan lisätty kermaviili ja pullien paistaminen pannulla takaavat maukkaan lopputuloksen. 

Suositun Samasta padasta -kirjasarjan luoja, ruokatoimittaja Outi Tuomivaara (o.s. Väisänen) vinkkasi MTV:lle keväällä 2021 mahtavan lihapullaohjeen. Outi lisää lihapulliin yhden raaka-aineen, ja niistä tulee pehmeimpiä ikinä.

Myös keittiömestari Hans Välimäki on jakanut MTV Uutisille omat vinkkinsä lihapullien valmistamiseen. Välimäen lihapullat valmistetetaan italialaiseen tyyliin ja tarjoillaan tomaattikastikkeen kera. 

Testaa Hans Välimäen suositut lihapullat: Lihapullat tomaattikastikkeessa Hans Välimäen tapaan

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.