Teetkö lihapullat näin? Kokin suosikkiohje: "Ei koskaan paisteta uunissa"

Lihapullien paistaminen:"Ei koskaan uunissa", sanoo Kari Aihinen 3:46 Lihapullien paistaminen:"Ei koskaan uunissa", sanoo Kari Aihinen
KATSO VIDEO: Näin lihapullat kuuluu paistaa. Teetkö itse samalla tavalla?

Oletko jo testannut suosituinta lihapullaohjettamme?

Keittiömestari Kari Aihisen lihapullaohje on yksi MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen suosituimmista resepteistä. Kape itse on pyöritellyt lihapullia elämänsä aikana valtaman määrän, joten kokki tietää, mistä puhuu antaessaan vinkkejä täydellisten pyöryköiden valmistukseen.

Lihapulliin kannattaa käyttää rasvaisempaa jauhelihaa, esimerkiksi sika-nautaa tai 17-rasvaprosentin naudanjauhelihaa.

– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista.

Älä laita sipulia raakana lihapullataikinaan

Moni pilkkoo sipulin lihapullataikinaan sellaisenaan, mutta Kapen mukaan näin ei missään nimessä kannata tehdä.

– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja freesatkaa [ kuullottakaa ] sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala.

Keittiömestari suosittelee laskemaan myös lihapullataikinan suolaprosentin ja käyttää itse kahden prosentin suolausta.

– Tarkoittaa sitä, että jos sinulla on kilo jauhelihaa, niin suolaa laitetaan silloin 20 grammaa, Kape neuvoo ja suosittelee laittamaan suolaa vähintää 1,5 prosentin säännöllä. 

Näin ollen esimerkiksi 400 gramman jauhelihapaketin lihapulliin suolaa laitetaan noin kuusi grammaa.

Näin lihapullat paistetaan oikein

Kun lihapullataikina on valmis, siitä muotoillaan pyöryköitä, jonka jälkeen seuraa tietysti paistovaihe. Tätä ennen on tarkistettava, ettei taikina ole liian tönkköä. 

–  Muistisääntöjä lisää: aina paistetaan lihapullat pannulla. Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. Valkuaiset tulee aina ulos, Kape toteaa.

Aihisella on myös selkeä mielipide siihen, missä rasvassa lihapullat tulee paistaa. 

Katso yllä olevalta videolta, miten lihapullat paistetaan ja nappaa ohje: Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.