Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö lihapullat näin? Kokin suosikkiohje: "Ei koskaan paisteta uunissa"

3:46Lihapullien paistaminen:"Ei koskaan uunissa", sanoo Kari AihinenKATSO VIDEO: Näin lihapullat kuuluu paistaa. Teetkö itse samalla tavalla?
Julkaistu 06.10.2023 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko jo testannut suosituinta lihapullaohjettamme?

Keittiömestari Kari Aihisen lihapullaohje on yksi MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen suosituimmista resepteistä. Kape itse on pyöritellyt lihapullia elämänsä aikana valtaman määrän, joten kokki tietää, mistä puhuu antaessaan vinkkejä täydellisten pyöryköiden valmistukseen.

Lihapulliin kannattaa käyttää rasvaisempaa jauhelihaa, esimerkiksi sika-nautaa tai 17-rasvaprosentin naudanjauhelihaa.

Kari Aihisen resepti: Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa

– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista.

Älä laita sipulia raakana lihapullataikinaan

Kape-lihapullat
Kari Aihisella on muutama tärkeä tärppi lihapullataikinan tekemiseen.MTV

Moni pilkkoo sipulin lihapullataikinaan sellaisenaan, mutta Kapen mukaan näin ei missään nimessä kannata tehdä.

– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja freesatkaa [ kuullottakaa ] sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala.

Keittiömestari suosittelee laskemaan myös lihapullataikinan suolaprosentin ja käyttää itse kahden prosentin suolausta.

– Tarkoittaa sitä, että jos sinulla on kilo jauhelihaa, niin suolaa laitetaan silloin 20 grammaa, Kape neuvoo ja suosittelee laittamaan suolaa vähintää 1,5 prosentin säännöllä. 

Näin ollen esimerkiksi 400 gramman jauhelihapaketin lihapulliin suolaa laitetaan noin kuusi grammaa.

Näin lihapullat paistetaan oikein

Kun lihapullataikina on valmis, siitä muotoillaan pyöryköitä, jonka jälkeen seuraa tietysti paistovaihe. Tätä ennen on tarkistettava, ettei taikina ole liian tönkköä. 

–  Muistisääntöjä lisää: aina paistetaan lihapullat pannulla. Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. Valkuaiset tulee aina ulos, Kape toteaa.

Aihisella on myös selkeä mielipide siihen, missä rasvassa lihapullat tulee paistaa. 

Katso yllä olevalta videolta, miten lihapullat paistetaan ja nappaa ohje: Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa

Lue myös: Kolme parasta jauheliharuokaa – makaronilaatikosta tulee paljon parempaa pienellä kikalla

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulosOikea jauheliha lihapulliin ja paras valmistusohje – moni tekee sipulivirheenKolme parasta jauheliharuokaa – makaronilaatikosta tulee paljon parempaa pienellä kikallaTeetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"Oletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"Näin huippukokki Harri Syrjänen valmistaa lihapullat – pois jää yksi tärkeänä pidetty ainesosa: "Pullista tulee muuten liian kovia"
ArkiruokaJauhelihaRuoanlaittoKari AihinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka
  • to09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 23.10.17:24
    Ruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • 22.10.17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 13.10.13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!