Teetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"

6:13 Kari Aihinen paljastaa parhaan lihapullataikinan salaisuuden – teetkö itse näin?

Keittiömestari Kari Aihinen opastaa, miten tehdään kaikkien aikojen parhaat lihapullat. Katso videolta Kapen tärpit!

Miten lihapullista saa meheviä? Yllä olevalta videolta näet Kapen vinkit lihapullataikinan tekemiseen

Keittiömestari Kari Aihinen on elämänsä aikana pyöritellyt melkoisen määrän lihapullia, niin kotona lapsilleen kui ravintoloissakin. Aihisen mukaan lihapullat tehdään "oldschool-tyyliin" sika-nautajauhelihasta, mutta täydellisiä pyöryköitä saa myös 17-rasvaprosentin naudanjauhelihalla. 

– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista.

Ei koskaan sipulia raakana lihapullataikinaan

Sipulia ei sen sijaan koskaan tule laittaa lihapullataikinaan raakana.

– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja freesatkaa sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala.

Kapella on oma, kokkien suosima taktiikka myös maustamiseen. Keittiömestari suosittelee laskemaan lihapullataikinan suolaprosentin. 

– Jauhelihataikinassa, jos tykkää kovasta suolasta, niin hyvä on sellainen kahden prosentin suola. Tarkoittaa sitä, että jos sinulla on kilo jauhelihaa, niin suolaa laitetaan silloin 20 grammaa, Kape neuvoo ja suosittelee laittamaan suolaa vähintää 1,5 prosentin säännöllä. 

Näin ollen esimerkiksi 400 gramman jauhelihapaketin lihapulliin suolaa laitetaan noin kuusi grammaa.

Näin lihapullat paistetaan oikein

Kun lihapullataikina on valmis, siitä muotoillaan pyöryköitä, jonka jälkeen seuraa tietysti paistovaihe. Tätä ennen on tarkistettava, ettei taikina ole liian tönkköä. 

–  Muistisääntöjä lisää: aina paistetaan lihapullat pannulla. Lihapullia ei koskaan paisteta uunissa. Uunissa et saa mitään makua, etkä väriä. Ei tule hyvää rakennetta. Valkuaiset tulee aina ulos, Kape toteaa.

Aihisella on myös selkeä mielipide siihen, missä rasvassa lihapullat tulee paistaa. 

Katso alla olevalta videolta, miten lihapullat muotoillaan ja paistetaan täydellisiksi:

3:46

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja