Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta. Tiesitkö sinä näitä faktoja Ruispalojen historiasta?
Videolla: Tiedätkö, miten Suomen suosituinta leipää valmistetaan? Kurkkaa videolta!
Suomalaiset todella rakastavat ruisleipää – se valittiin jopa kansallisruoaksemme vuonna 2017 järjestetyssä äänestyksessä. Suomen suosituin ruisleipä, ja samalla Suomen suosituin leipä, on ollut jo pitkään Vaasan leipomoiden valmistama Ruispalat. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu Ruispalojen suosion saloista.
Suosikkileipä täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 30 vuotta. Leipomoyhtiöstä kerrotaan, miten Ruispalat päätyivät suomalaisiin ostoskoreihin vuonna 1991. Vaasanin mukaan kyseessä oli tuolloin ennennäkemätön ja -maistamaton leipäinnovaatio, joka kasvoi lyhyessä ajassa "leipien legendaksi", eli Suomen myydyimmäksi leiväksi.
Ruispalojen juuret ulottuvat vuoteen 1983, kun silloinen Turun leipomo toi alueen kauppoihin pieniä revittyjä leipiä. Niiden pohjalta syntyi idea suorakaiteen muotoisesta ja käteen sopivasta ruispalaleivästä. Sellaista ei aiemmin ollut markkinoilla.