Leipätiedotus ry:n tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella suomalaiset ovat todellista leipäkansaa. Kansan rakastamaan leipään liittyy monenlaisia uskomuksia sekä faktoja. Tiesitkö sinä jo näitä?
Videolla: Näin leipä kannattaa oikeasti leikata!
Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 65 prosenttia syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille vastaajille, jotka syövät leipää keskimäärin enemmän kuin alle 40-vuotiaat.
Kuusi kymmenestä vastaajasta ostaa leipää vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin. Leivän ostamiseen vaikuttaa eniten maku aiemman kokemuksen pohjalta, ja suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivän ja kauraleivän suosio Suomessa on vahva.
Yleisesti arvioiden leivän kulutus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen huippuluokkaa; 99,7 prosenttia syö leipää osana ruokavaliotaan.
Koostimme kaikille suomalaisille leipähirmuille mieleniintoisia faktoja leivästä. Tiesitkö sinä jo näitä?
Leipä, joka on suomalainen erikoisuus
Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä.
