Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikista

leipia-korissa
Leipätiedotus ry

Leipätiedotus ry:n tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella suomalaiset ovat todellista leipäkansaa. Kansan rakastamaan leipään liittyy monenlaisia uskomuksia sekä faktoja. Tiesitkö sinä jo näitä?

Videolla: Näin leipä kannattaa oikeasti leikata!

Leipätiedotus ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 65 prosenttia syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä. Erityisen hyvin leipä maistuu yli 40-vuotiaille vastaajille, jotka syövät leipää keskimäärin enemmän kuin alle 40-vuotiaat.

Kuusi kymmenestä vastaajasta ostaa leipää vähintään kaksi kertaa viikossa tai useammin. Leivän ostamiseen vaikuttaa eniten maku aiemman kokemuksen pohjalta, ja suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivän ja kauraleivän suosio Suomessa on vahva.

Yleisesti arvioiden leivän kulutus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen huippuluokkaa; 99,7 prosenttia syö leipää osana ruokavaliotaan.

Koostimme kaikille suomalaisille leipähirmuille mieleniintoisia faktoja leivästä. Tiesitkö sinä jo näitä?

Leipä, joka on suomalainen erikoisuus

Muualta maailmasta katsottuna suomalaisilta leipäosastoilta löytyy yksi hämmästyttävä erikoisuus: revitty palaleipä. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Muualla maailmassa tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä.

Mikä onkaan Suomen suosituin leipä?

Suomen suosituin leipä on jo vuosia ollut Vaasan Ruispalat. Klassikkoleipä sai potentiaalisen haastajan vuonna 2016, kun markkinoille tuli samaisen leivän ohuempi versio. Ohut Herkku -leivästä kasvoi nopeasti hittituote.

Paahtoleipä oli ennen luksusruokaa

Fazer toi Suomessa kauppoihin paahtoleivän vuonna 1966. Sittemmin paahtoleipävalikoimat ovat laajentuneet hurjasti ja käyvät edelleen kaupaksi.  Rapeaksi paahdettu vaalea leipä oli aluksi vain harvojen herkkua. Vuosikymmenten kuluessa luksusleima on laimennut ja paahtoleivästä on tullut osa arkea, nykyajan näkkileipää. Mutta tiedätkö, mikä on Suomen suosituin paahtoleipä?

Miten valita hyvä leipä? Kaksi hyvää mittaria 

Leipätiedotus ry:n mukaan kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.

– Tiettyjä erityispiirteitä eri viljoilla kuitenkin on. Leipien valinnassa on kaksi hyvää mittaria, joiden avulla löytää helposti terveellisemmän vaihtoehdon: kuitupitoisuus ja täysjyväisyys, yhdistyksestä muistutetaan.

Ruisleipä ei ole ainoa "hyvä leipä"

Viime vuosiin asti täysjyväisyys on tarkoittanut useimmiten ruisleipää, sillä täysjyvävehnästä tai -kaurasta ei ole osattu tehdä jauhoa, jolla olisi ollut tyydyttävät maku- ja leipomisominaisuudet. Mylly- ja leipomoteollisuuden innovaatioiden myötä kauppojen hyllyt notkuvat nyt toinen toistaan herkullisempia kaura- ja täysjyvävehnäleipiä.

– Täysjyväisten vehnä- ja kauraleipien maihinnousu tarkoittaa sitä, että on aika haudata mustavalkoinen ”vain tumma leipä on terveellistä” -ajattelutapa. Eri viljoilla on omat erityisominaisuutensa, mutta voidaan sanoa, että kaikki täysjyvävilja on terveydelle hyväksi, Leipätiedotus ry muistuttaa.

Pitääkö leipää oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Fazerin mukaan leipä tulee säilyttää huoneenlämmössä, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Leipää ei siis kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se yllättäen vanhenee nopeammin. Toinen hyvä säilytystapa on pakastaminen.

Leipälaatikossa ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda. Jos sinulla ei ole leipälaatikkoa, voit kokeilla säilyttää leipää paperipussissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!