Näin nopeasti useat juustot kypsyvät laktoosittomiksi – olisitko uskonut?
Laktoosi-intorelantikot voivat huoletta nauttia kypsytettyjä juustoja, sillä nämä juustotyypit eivät sisällä lainkaan laktoosia. Tähän joukkoon lasketaan kaikki kovat juustot, puolikovat kermajuustot sekä homejuustot.
VIDEO: Tiesitkö, että emmental-juusto on Atlantin toisella puolella premium-tuote?
Moni tietää, että laktoosi poistuu juustosta kypsytyksen aikana, mutta kuinka nopeasti tämä prosessi oikein tapahtuu? Kysymykseen laktoosin poistumisesta antaa vastauksen Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki.
– Käytännössä juustot ovat laktoosittomia 24 tunnin kuluessa siinä tapauksessa, että juustot tehdään oikein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juustoissa on hyvin vähän laktoosia tai ei ollenkaan, Kärki toteaa.
Suomessa ja Pohjoismaissa rajat ovat tiukat
Vaikka monet juustot ovat käytännössä laktoosittomia, aivan kaikkia ei saa kutsua laktoosittomiksi. Tästä asiasta päättää elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Tuotteita saa kutsua laktoosittomiksi, jos ne sisältävät sataa grammaa kohden enintään 0,01 grammaa laktoosia.
– Jos laktoosia on 0,02 grammaa, ei saa sanoa, että tuote on laktoositon, vaikka se on mitätön määrä.
LUE MYÖS: Ethän kaada jogurtin vetistä nestettä viemäriin? "Ällöttävällä" ilmiöllä lukuisia terveyshyötyjä
Tätä rajaa valvotaan tarkasti, ja jos poikkeamia havaitaan, juusto ohjataan toiseen käyttötarkoitukseen, yleensä sulatejuuston valmistamiseen, Kärki kertoo.
– Eli käytännössä melkein aina juustot muuttuvat vuorokaudessa laktoosittomaksi, mutta ero on siinä, kuka saa sanoa, että tuote on varmasti laktoositon, Kärki kiteyttää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut