Näin nopeasti useat juustot kypsyvät laktoosittomiksi – olisitko uskonut?

0:35 Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Laktoosi-intorelantikot voivat huoletta nauttia kypsytettyjä juustoja, sillä nämä juustotyypit eivät sisällä lainkaan laktoosia. Tähän joukkoon lasketaan kaikki kovat juustot, puolikovat kermajuustot sekä homejuustot. 

VIDEO: Tiesitkö, että emmental-juusto on Atlantin toisella puolella premium-tuote?

Moni tietää, että laktoosi poistuu juustosta kypsytyksen aikana, mutta kuinka nopeasti tämä prosessi oikein tapahtuu? Kysymykseen laktoosin poistumisesta antaa vastauksen Valion johtava teknologia-asiantuntija Matti Kärki

– Käytännössä juustot ovat laktoosittomia 24 tunnin kuluessa siinä tapauksessa, että juustot tehdään oikein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juustoissa on hyvin vähän laktoosia tai ei ollenkaan, Kärki toteaa.

Suomessa ja Pohjoismaissa rajat ovat tiukat

Vaikka monet juustot ovat käytännössä laktoosittomia, aivan kaikkia ei saa kutsua laktoosittomiksi. Tästä asiasta päättää elintarviketurvallisuusvirasto Evira. 

Tuotteita saa kutsua laktoosittomiksi, jos ne sisältävät sataa grammaa kohden enintään 0,01 grammaa laktoosia.

– Jos laktoosia on 0,02 grammaa, ei saa sanoa, että tuote on laktoositon, vaikka se on mitätön määrä.

Tätä rajaa valvotaan tarkasti, ja jos poikkeamia havaitaan, juusto ohjataan toiseen käyttötarkoitukseen, yleensä sulatejuuston valmistamiseen, Kärki kertoo.

– Eli käytännössä melkein aina juustot muuttuvat vuorokaudessa laktoosittomaksi, mutta ero on siinä, kuka saa sanoa, että tuote on varmasti laktoositon, Kärki kiteyttää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja