Onko homeista juustoa turvallista syödä? Oikea vastaus saattaa tulla monelle yllätyksenä

manchego juusto
Kovissa juustoissa home ei ole yhtä vaarallista kuin pehmeiden juustojen kohdalla. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Homejuustot ovat suurta herkkua, mutta home ei läheskään aina ole toivottu vieras. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että homepilkku ei välttämättä tarkoita sitä, että juustoa tarvitsisi heittää kokonaan pois.

Se, kuinka paljon home vaikuttaa juuston käytettävyyteen riippuu täysin siitä, minkä tyyppisestä juustosta puhutaan.  

Kovien juustojen kohdalla hometta ei tarvitse pelästyä, sillä homeisen kohdan voi yksinkertaisesti leikata juustosta pois. Kovien juustojen matala vesiaktiivisuus ja tiheä rakenne takaavat, että home ei pääse leviämään tuotteeseen, toisin kuin vaikkapa leivässä tai hillossa.

Videolla näytetään, kuinka ruoan saa säilymään kauemmin. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.


Myös puolikovista juustoista puhuttaessa tämä nyrkkisääntö pätee, eli voit nauttia juustoa turvallisesti sen jälkeen, kun olet poistanut siitä näkyvän homeen.

Raasteet ja siivutetut juustot alttiimpia homeelle

Sen sijaan pehmeiden ja raastettujen juustojen, kuten ricottan ja tuorejuustojen kanssa on toisin.

Näiden tuotteiden kohdalla home on voinut levitä niin, että sitä ei välttämättä ole mahdollista havaita paljaalla silmällä. Jos home on päässyt juustoraasteesi joukkoon, valitettavasti tuotetta ei ole enää turvallista käyttää.

Sama sääntö pätee myös valmiiksi siivutettuihin juustoihin, vaikka kyseessä olisikin siivutettu kova juusto.

Lähde: Foodbeast

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.