Mistä sulatejuusto oikeasti tehdään? Selvitimme

Onko kallis aina parempi? Sulatejuustoviipaleiden makutestissä löytyi selkeitä makueroja 7:57 Onko kallis aina parempi? Sulatejuustoviipaleiden makutestissä löytyi selkeitä makueroja
KATSO MYÖS VIDEO: Onko kallis aina parempi? Sulatejuustoviipaleiden makutestissä löytyi selkeitä eroja.

Suosittuja sulatejuustoja löytyy suomalaiskaupoista moneen makuun, mutta mistä ne oikeastaan valmistetaan?

MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia sulatejuustoja, Testiin valikoitui eri valmistajien yksittäispakattuja sulatejuustoviipaleita.

Jakson kunniaksi selvitimme myös hieman faktoja sulatejuuston valmistuksesta. Mistä suosikkijuustot tehdään?

Näin sulatejuustot valmistetaan

Valiolta kerrotaan, että sulatejuuston pääraaka-aineita ovat kypsytetyt juustot, kuten edam tai emmental. Lisäksi tuotteissa käytetään muun muassa voita ja sulatesuoloja. 

– Juusto ja muut raaka-aineet lämmitetään ja sekoitetaan, jolloin sulatesuolojen vaikutuksesta saadaan aikaan juustosulaa. Tämän jälkeen juokseva sulatejuustomassa valutetaan suoraan kääreeseen tai rasiaan, pakkaus suljetaan ja tuote jäähdytetään, Valiolta kerrotaan MTV Uutisille valmistusprosessista.

Tuotteiden valmistukseen käytetään myös niin sanotusti juustonjämiä – ja erittäin hyvästä syystä. 

Hyvä syy juustonjämien käyttöön

Valion mukaan mun juustonvalmistuksen yhteydessä jää aina jonkin verran esimerkiksi kanttipaloja tai epäsäännöllisen muotoisia paloja. Ne ovat laadultaan priimaa, mutta eivät muotonsa vuoksi sovellu palana myytäviksi. 

– Koska kaikki syömäkelpoinen, laadukas juusto halutaan hyödyntää, herkullinen ja monikäyttöinen sulatejuusto on ollut tähän oiva ratkaisu. Sulatejuustojen suosio on kuitenkin niin suurta, että kypsytettyä juustoa valmistetaan varta vasten myös sulatejuuston tekemistä varten.

Sulatejuusto ei siis ole vain muun juustonvalmistuksen sivutuote.

Kertakäyttömuovia ei ole kielletty sulatejuustoviipaleissa

Yksittäispakatuista sulatejuustoista puhuttaessa monia mietityttävät myös niiden muovikääreet. Europarlamentti hyväksyi keskiviikkon vuonna 2019 lain, joka kielsi kertakäyttöiset, muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot, pillit sekä juomansekoittimet vuoteen 2021 mennessä.

Sulatejuustoissa kuitenkin on edelleen muovikääreet. Miksi? 

– Kertakäyttömuovien eli SUP-muovien kielto koskee vain tiettyjä erikseen asetuksessa määriteltyjä tuotteita, joihin sulatejuustoviipaleet tai niiden pakkaukset eivät kuulu. Kielto ei siis vaikuta sulatejuustoviipaleisiin, Valiolta kerrotaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat