Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mistä sulatejuusto oikeasti tehdään? Selvitimme

7:57Onko kallis aina parempi? Sulatejuustoviipaleiden makutestissä löytyi selkeitä makuerojaKATSO MYÖS VIDEO: Onko kallis aina parempi? Sulatejuustoviipaleiden makutestissä löytyi selkeitä eroja.
Julkaistu 16.03.2024 17:34

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suosittuja sulatejuustoja löytyy suomalaiskaupoista moneen makuun, mutta mistä ne oikeastaan valmistetaan?

MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia sulatejuustoja, Testiin valikoitui eri valmistajien yksittäispakattuja sulatejuustoviipaleita.

Jakson kunniaksi selvitimme myös hieman faktoja sulatejuuston valmistuksesta. Mistä suosikkijuustot tehdään?

Lue myös: Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."

Näin sulatejuustot valmistetaan

Valiolta kerrotaan, että sulatejuuston pääraaka-aineita ovat kypsytetyt juustot, kuten edam tai emmental. Lisäksi tuotteissa käytetään muun muassa voita ja sulatesuoloja. 

– Juusto ja muut raaka-aineet lämmitetään ja sekoitetaan, jolloin sulatesuolojen vaikutuksesta saadaan aikaan juustosulaa. Tämän jälkeen juokseva sulatejuustomassa valutetaan suoraan kääreeseen tai rasiaan, pakkaus suljetaan ja tuote jäähdytetään, Valiolta kerrotaan MTV Uutisille valmistusprosessista.

Tuotteiden valmistukseen käytetään myös niin sanotusti juustonjämiä – ja erittäin hyvästä syystä. 

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Hyvä syy juustonjämien käyttöön

Sulatejuusto sulatejuustoviipaleetSulatejuustot valmistetaan osin muiden juustojen jämäpaloista.Shutterstock

Valion mukaan mun juustonvalmistuksen yhteydessä jää aina jonkin verran esimerkiksi kanttipaloja tai epäsäännöllisen muotoisia paloja. Ne ovat laadultaan priimaa, mutta eivät muotonsa vuoksi sovellu palana myytäviksi. 

– Koska kaikki syömäkelpoinen, laadukas juusto halutaan hyödyntää, herkullinen ja monikäyttöinen sulatejuusto on ollut tähän oiva ratkaisu. Sulatejuustojen suosio on kuitenkin niin suurta, että kypsytettyä juustoa valmistetaan varta vasten myös sulatejuuston tekemistä varten.

Sulatejuusto ei siis ole vain muun juustonvalmistuksen sivutuote.

Kertakäyttömuovia ei ole kielletty sulatejuustoviipaleissa

Yksittäispakatuista sulatejuustoista puhuttaessa monia mietityttävät myös niiden muovikääreet. Europarlamentti hyväksyi keskiviikkon vuonna 2019 lain, joka kielsi kertakäyttöiset, muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot, pillit sekä juomansekoittimet vuoteen 2021 mennessä.

Sulatejuustoissa kuitenkin on edelleen muovikääreet. Miksi? 

– Kertakäyttömuovien eli SUP-muovien kielto koskee vain tiettyjä erikseen asetuksessa määriteltyjä tuotteita, joihin sulatejuustoviipaleet tai niiden pakkaukset eivät kuulu. Kielto ei siis vaikuta sulatejuustoviipaleisiin, Valiolta kerrotaan.

Lue myös: Tutkijat yrittivät kehittää uusia juustomakuja – tapahtuikin jotain odottamatonta

Lisää aiheesta:

Miksi juuston pintaan ilmestyy valkoisia pilkkuja? Tästä on kyseTiedätkö, mitä raejuusto on?Kuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista
JuustoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti