Syyskuun toisella viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämisestä oli tiistaina keskustelemassa Huomenta Suomen lähetyksessä Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman sekä Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen. 
Suomalainen heittää jopa 25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Usein roskikseen lentää täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita, kun ruoan syömäkelpoisuutta ei osata arvioida aistinvaraisesti, vaan tuijotetaan ainoastaan parasta ennen -päiväystä. Huomenta Suomessa tiistaina vieraillut Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen muistutti lähetyksessä, että ruokahävikki tuottaa vuosittain järkyttävät päästöt.
"Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa"
Ovaskainen ja Böckelman puhuivat lähetyksessä myös muun muassa ruokakauppojen punalaputettujen tuotteiden puolesta. Ne ovat asiantuntijoiden mukaan hyvä ja konkreettinen keino ruokahävikin vähentämiseen. Ovaskaisen mukaan niiden ostamista ei pidetä enää niin nolona kuin joskus ennen, vaan punalaputetun tuotteen nappaaminen ostoskoriin mielletään hyväksi teoksi. Vaikka asenteet ovat muuttuneet, tekemistä riittää Ovaskaisen mukaan silti.
– Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa. Ostamme liikaa ruokaa ja hamstraamme sitä ilman, että meillä on todellista syytä siihen. Vaikka asenteet muuttuvat, niin arvostus ei ole minun mielestäni vielä muuttunut, Ovaskainen pohtii. 
