Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
15:47Näin vähennät ruokahävikkiä
Julkaistu 11.09.2019 09:10

"Tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini" – suomalaisasiantuntijan yksinkertainen keino, jolla säästää rahaa, saa enemmän aikaa perheensä kanssa ja vähentää ruokahävikkiä

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Syyskuun toisella viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämisestä oli tiistaina keskustelemassa Huomenta Suomen lähetyksessä Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman sekä Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen. 

Suomalainen heittää jopa 25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Usein roskikseen lentää täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita, kun ruoan syömäkelpoisuutta ei osata arvioida aistinvaraisesti, vaan tuijotetaan ainoastaan parasta ennen -päiväystä. Huomenta Suomessa tiistaina vieraillut Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen muistutti lähetyksessä, että ruokahävikki tuottaa vuosittain järkyttävät päästöt.

"Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa"

Ovaskainen ja Böckelman puhuivat lähetyksessä myös muun muassa ruokakauppojen punalaputettujen tuotteiden puolesta. Ne ovat asiantuntijoiden mukaan hyvä ja konkreettinen keino ruokahävikin vähentämiseen. Ovaskaisen mukaan niiden ostamista ei pidetä enää niin nolona kuin joskus ennen, vaan punalaputetun tuotteen nappaaminen ostoskoriin mielletään hyväksi teoksi. Vaikka asenteet ovat muuttuneet, tekemistä riittää Ovaskaisen mukaan silti. 

– Ruoka on meidän tuloihin nähden aika halpaa. Ostamme liikaa ruokaa ja hamstraamme sitä ilman, että meillä on todellista syytä siihen. Vaikka asenteet muuttuvat, niin arvostus ei ole minun mielestäni vielä muuttunut, Ovaskainen pohtii. 

– Siihen täytyy tehdä vielä paljon töitä, että me ymmärretään, mikä sen ruoan matka sieltä pellolta pöytään on. Ja miten paljon siihen on laitettu työaikaa, tuotantopanoksia, rahaa ja energiaa. Kaikki tämä menee hukkaaa, kun se leipäviipale tai porkkana menee roskikseen, hän jatkaa.

"Minun tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini"

Mitä muita konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen asiantuntijat antavat? Matsmartin Michaela Böckelman suosittelee kurkistamaan jääkaappiin ennen kuin lähtee ruokaostoksille. 

– Katso jääkaappiin, että mitä siellä on. Sitten kun menet kauppaan,  niin tee sunnuntaina viikon listat siitä mitä viikolla syöt. Usein se arki on kiireinen ja tulee helposti napattua ostoskoriin suklaapatukka porkkanan sijaan.

Ovaskaisenkin vinkki liittyy ruoan ostamiseen:

– Minun tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini on, että meidän kaikkien pitäisi kokeilla ruoan verkkokauppaa, koska se lisää suunnitelmallisuutta. Ja se suunnitelmallisuus on taas kaiken a ja o siihen, että hävikkiä tulee vähemmän. Bonuksena saattaa säästää rahaa ja saa enemmän aikaa perheensä kanssa. 

Lue myös: Kehtaatko itse ostaa? Nyt voit lopettaa supermarketin "nolon tuotteen" piilottamisen ostoskärryn pohjalle – punalaputettu onkin paras valinta

Lisää aiheesta:

"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi 10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Sikke Sumarilta loistava ja rahaa säästävä perunavinkki, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi: "Parempia kuin ranskalaiset"Kehtaatko itse ostaa? Nyt voit lopettaa supermarketin "nolon tuotteen" piilottamisen ostoskärryn pohjalle – punalaputettu onkin paras valintaNelihenkiseltä perheeltä kuluu noin 1000 euroa kuussa ruokaan: ”Helposti ihmiset ostavat tarjouksesta suuria määriä ja luulevat säästävänsä”
RuokaRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"